Апеляційний суд позбавив учасника АТО права на квартиру у самому центрі Чернівців

Апеляційний суд позбавив учасника АТО права на квартиру у самому центрі Чернівців

09.09.2016, 23:51

Понад 4 роки тому матір Олександра придбала у Чернівцях квартиру у центрі міста. Щоправда, житло купила спільно з тоді ще своїм цивільним чоловіком.

- Олександрова мати разом зі своїм співмешканцем, громадянином Італії, придбали у частках квартиру тут, у Чернівцях. Тобто дві третини придбав італієць, а одну третю придбала мати Олександра, - повідомив Анатолій Глуговський, захисник Олександра.

І свою частину квартири подарувала синові. Щоправда, доки той був у зоні АТО, колишній чоловік матері вирішив визнати незаконним договір купівлі.

- Італієць каже, що я це придбав, за мої гроші і так далі. А мати Олександра буцімто ввела його в оману, оскільки вона перекладала у нотаріуса і буцімто на свою користь оформила цю одну третину, - пояснив Анатолій Глуговський, захисник Олександра.

Ми вирішили навідатись до помешкання. Проте вдома нікого не застали.

Сусіди ж переконані, що обдурили не Олександра, а італійця. Мовляв, він справді не розуміє української мови:

- Два роки ми тут живемо, він ні російської, ні української не знає, цей італієць, абсолютно не знає. А якщо і знає, то два слова: "Добре" і "Дякую".

- З’явився чоловік два роки тому, живе, робить ремонт. У цьому році з’явився інший, і я дізнався, що тут є його якась частина. Якщо людина купила, чому він раніше тут не з’являвся? Він повинен був сюди раніше прийти і заборонити йому ремонти робити, - зазначають сусіди.

Але Олександр раніше прийти не міг. Адже воював на Сході країни.

- Ця людина, скориставшись тим, що я перебуваю у зоні АТО на війні уже 2 роки, вирішив цю квартиру відібрати через суд, - заявив Олександр Яворський, учасник АТО.

Олександр каже, колишній цивільний чоловік матері хотів, аби суд визнав договір купівлі житла незаконним, оскільки нібито нічого не розумів.

- Він спілкується, у мене навіть є довіреність, яку він мені давав, так як ми планували будувати все разом, ми були у прекрасних взаєминах, доки батьки не посварилися. У мене навіть є довіреність, де він розписувався українською. Тобто як людина може не розуміти?, - наголосив Олександр Яворський, учасник АТО.

Але суд першої інстанції не задовольнив тоді позовних вимог. Тож колишній чоловік матері подав апеляцію і змінив підстави позову, каже захисник Олександра.

- Що він щодо цих умов договору, він не розумів значення через те, що не володів українською мовою, а вона йому невірно переклала зміст цього договору. На цих підставах Апеляційний суд і задовольнив позов, - повідомив Анатолій Глуговський, захисник Олександра.

Щоправда, суд розглянув справу взагалі без сторін процесу, каже адвокат.

- Незрозуміло мені, на яких підставах суд все ж таки розглянув. Більше того, розглянув взагалі без нікого по справі - ані позивача, ані відповідача, ані представників, нікого. Але суд розглянув. Три судді і секретар, - зазначив Анатолій Глуговський, захисник Олександра.

- Троє суддів якимось незрозумілим чином, нікого не повідомили, не було представника ні його, ні мого, вони просто винесли рішення і все, - констатував Олександр Яворський, учасник АТО.

Хоча захисник Олександра надавав відомості про те, що не може бути присутнім і просив перенести справу.

- Я, знаючи про те, що я буду у відпустці, 29 липня подаю письмову заяву про те, що я буду у відпустці. Прошу до 28 серпня не призначати розгляд справи, - підкреслив Анатолій Глуговський, захисник Олександра.

Але захисника не дочекались і справу таки розглянули.

- Я 28 серпня був уже тут, але, на жаль, справу уже розглянули. Можливо, я б суду і довів інше, як то кажуть, висловив би свої міркування, можливо, суд і погодився б із ними, не знаю. Але те, що є, те є, - сказав Анатолій Глуговський.

За законом, пояснює захисник, суд може розглянути справу без учасників процесу. Але лише у тоді, якщо вони не повідомили про відсутність, або ж причина їхньої неявки не є поважною.

- Тут не потрібно бути великим юристом, щоб зрозуміти, що це поважна причина. Що я як представник ще з першої інстанції, з самого початку представляв інтереси, і мене не буде в Україні, - наголосив Анатолій Глуговський, захисник Олександра.

- От я зараз приїхав, розмовляю з адвокатом, питаю, як це трапилось взагалі, як могли прийняти таке рішення? Він каже: "За 40 років моєї практики такого ще не відбувалось", - зауважив Олександр Яворський, учасник АТО.

Наразі Олександр подав касаційну скаргу. Чи повернуть учаснику АТО квартиру служителі Феміди, дізнаємося згодом. 

Джерело: http://www.tva.ua/

1