Сімнадцять жителів села Чорнівка поскаржилися на агрофірму, яка обробляє їхні землі без належних документів

Сімнадцять жителів села Чорнівка поскаржилися на агрофірму, яка обробляє їхні землі без належних документів

10.05.2018, 16:27

Буковинські власники земельних паїв можуть здавати землю в оренду, а у разі необхідності – розірвати такий договір

 Питання колективного звернення жителів села Чорнівка Новоселицького району щодо перешкоджання у праві користування земельними ділянками розглянули на засіданні оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя у Чернівецькій області.

Сімнадцятеро жителів села звернулися до оперативного штабу, аби отримати фахову консультацію та вирішити питання із аграрною фірмою, яка орендувала їхні земельні паї. Під час засідання люди повідомили про те, що агрофірма обробляє їхні землі без належних на те документів.

Учасники засідання вислухали заявників, представника аграрної компанії та представника Чорнівської сільської ради з приводу конфлікту. Вирішили звернутися до Головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області, аби з’ясувати питання інвентаризації земель та наявності правоустановчих документів на земельні паї.

Нагадаємо, оперативний антирейдерський арграний штаб відновив свою роботу кілька тижнів тому для того, щоб попередити випадки рейдерського захоплення земель буковинських селян та надавати консультативну юридичну допомогу жителям області та сільгосппідприємствам у правових питаннях оренди землі. Мобільні консультації вже провели у Васловівцях і Шубранці Заставнівського району, У Мілієво та Іспасі на Вижниччині.

За словами в. о. начальника Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Івана Гринюка, відповідно до графіку роботи «мобільних точок доступу» консультуватимуть жителів Чорнівки 30 травня.

Під час таких виїздів фахівці розповідають селянам як правильно укладати договори оренди. Пояснюють і те, що умови договору оренди землі можна змінити за взаємною згодою сторін або у судовому порядку. Договір може бути розірваний за згодою сторін або ж на вимогу однієї із сторін за рішенням суду. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, окрім випадків, коли така можливість прописана у самому договорі.

1