Анонімне повідомлення про замінування об’єктів у Чернівцях було неправдивим: поліція розпочала кримінальні провадження

Анонімне повідомлення про замінування об’єктів у Чернівцях було неправдивим: поліція розпочала кримінальні провадження

11.07.2020, 14:57

10 липня анонімний заявник повідомив про вибухівку в декількох будівлях і на площах міста. Правоохоронці оглянули кожен із зазначених об’єктів на наявність вибухових і підозрілих предметів. За результатами перевірок отримана інформація не знайшла свого підтвердження. Відповідно до чинного законодавства, завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху є кримінальним правопорушенням і карається позбавленням волі на строк від 2 до 6 років.

 Отримавши повідомлення про закладену вибухівку в будівлі Чернівецької міської ради, одному з навчальних закладів міста, а також на площах Філармонії та Центральній, співробітники Ситуаційного відділу ГУНП негайно скерували туди всі служби, необхідні для виявлення та знешкодження можливої вибухівки, а також забезпечення безпеки громадян.

 Зокрема, за вказаними адресами виїхали слідчо-оперативні групи ГУНП і Шевченківського відділення поліції, вибухотехнічна й кінологічна служби обласного управління Нацполіції, патрульні поліцейські, рятувальники, аварійні служби міста, а також швидка медична допомога.

 З будівель міської ради та навчального закладу правоохоронці евакуювали 125 осіб та обмежили доступ громадян до місць можливої небезпеки.

 Поліцейські вибухотехніки обстежили зазначені у повідомленні площі, будівлі та прилеглі території. Будь-яких підозрілих чи вибухонебезпечних предметів правоохоронці не виявили.

 Слідчі Шевченківського відділення поліції внесли відомості про вказані події до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 1 статті 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України.

 Загалом, від початку цього тижня до обласного управління НПУ надійшло 5 звернень про закладену вибухівку на території різних об’єктів у Чернівцях. По кожному з них правоохоронці здійснили перевірки та з’ясували, що всі повідомлення є неправдивими. Наразі за кожним фактом слідчі проводять досудові розслідування та встановлюють осіб, причетних до вказаних кримінальних правопорушень.

 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1