'Ангела, який відвернувся від чернівчан', у парку Шевченка не буде

"Ангела, який відвернувся від чернівчан", у парку Шевченка не буде

04.05.2017, 16:54
Депутати не підтримали електронну петицію

Скульптури Благовіщення Архангела Гавриїла Пресвятій Богородиці у Центральному парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка не буде. Депутати не підтримали електронну петицію про встановлення цієї скульптури.

Раніше чернівчанка Ірина КУНІЦИНА, яка є підписантом петиції, розповіла, що скульптуру планують встановити на клумбі за Літнім театром.

"Ми розробили проект скульптури Благовіщення, взявши за основу типову православну ікону Благовіщення. Скульптор - А. Піонтковський, висота скульптури - 2,5 метра, з білого мармуру", - додала вона.

Від імені авторів петиції на сьогоднішньому засіданні сесії виступив депутат від фракції "Свобода" Назар Моклович, який повідомив, що ініціативна група чернівчан зібрала на релігійну скульптуру 300 тисяч гривень:" Звертаємо увагу, що міжнародний громадських рух Алатра – не є релігійною організацією. Громадська спілка діє поза політикою та релігією. Також інформація щодо статуї. Що «Алатра» не бере участі у реалізації у Чернівцях проекту створення в парку скульптури Благовіщення. Враховуючи значення цих символів – архангела Гавриїла та Пресвятої Діви Марії для християн Чернівців."

А керівниця відділу охорони архітектурної спадщини міської ради Олена Пушкова заявила, що чимало оргнізацій не підтримали встановлення такої скульптури у парку:  Олена Пушкова, керівниця відділу охорони архітектурної спадщини міської ради: "Рішення громадської консультативної ради – негативне. Оскільки, інтелігенція та науковці визначили, що недоцільно встановлювати скульптуру в центральному парку , вона не буде нести того духовного посилу, на який розраховують автори петиції, та запропоновано встановити скульптуру в сучасних мікрорайонах міста. Лист до департаменту містобудівного комплексу негативний. Пропонується винести це питання на засідання архітектурно-містобудівної ради. Лист УПЦ Київського патріархату – негативний, дирекції парку Центрального – негативний."

Головний архітектор Чернівців Наталія Хілько зазначила, що місце, де планують поставити скульптуру, недоречне. Бо коли ми поставимо цю скульптуру, з архітектурної точки зору вона матиме назву "Ангел, який відвернувся від чернівчан". Тому що вона повернута обличчям до основної транспортної розв'язки у парку, а довкола стоять лавиці, люди на яких зможуть дивитися не на обличчя скульптури, а на крила на спині.

Фото Сергія Даневича

Джерело: https://pogliad.ua/, http://acc.cv.ua/

1