Андрій Любка: Бума

Андрій Любка: Бума

16.01.2015, 18:02

Чим є місто? Мереживом вулиць, архітектурою, найкрасивішими будинками, багатими музеями чи славними жителями, що колись населяли ці ландшафти? Мабуть, усім цим разом, але не менш важливою є теперішня аура, сьогоднішні містяни, про яких ще не відомо – буде хтось із них видатним композитором, державним діячем, або й ніким, просто тихо й праведно проживе своє життя? Хай там як, а до кожного справжнього міста треба мати свій ключик, свого поводиря. 

Особливо у Центральній Європі, де населення не лише міст, а й цілих регіонів змінилося кардинально. Гуляючи сьогодні Львовом, ми бачимо прекрасні будинки, але вже не здогадуємося, хто ж у них жив, яка музика линула з цих вікон, як саме пахнула кондитерська на розі ще лише сто років тому, яка мова звучала на вулицях, яка – в робітничих їдальнях, а якою говорили в люксусових салонах. Багато з наших міст осиротіли через це, стали птахою з одним крилом, в яких є чудова архітектура, але нікому її цінувати й розуміти. 

Якщо ж ідеться про Чернівці, то це – можливо, найкрасивіше в Україні – місто не оминула гірка доля Центральної Європи. Ми милуємося пішохідною вулицею Кобилянською (колишньою Панською), театром чи резиденцією єпископа (тепер – університет), але чи справді відчуваємо ми це місто, чи усвідомлюємо його велич? Здається, ні. Але ще є люди, які можуть наблизити нас до справжніх Чернівців, показати місто з несподіваного ракурсу, згадати хто де жив, чому цей гастроном був культовим серед митців, а газети купували лише в цьому кіоску.

Таким справжнім чернівчанином, енциклопедією Чернівецької Атлантиди, яку вже годі віднайти самотужки, є Броніслав Тутельман, для друзів – Бума. Мені пощастило, бо на місячній резиденції Міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» я виявився його сусідом. А Броніслав – відомий  у багатьох країнах художник, фотограф і перформер, європеєць старого типу, нещадний критик рагулізму і вартовий старого архітектурного обличчя міста. Коли кордони відкрилися, більшість чернівецьких євреїв назавжди виїхали з України. Так зробив і син Тутельмана, який сьогодні живе у США. А Бума – не зміг. Мабуть, відчуваючи, що без України й – особливо – рідних Чернівців він уже не буде повністю собою, втратить якусь дорогоцінну часточку душі, ґрунт, на якому виріс і стоїть.

Тому одного разу Броніслав Тутельман сказав: «Я не  буду тут розповідати про якийсь свій  «квасний паріотизм» — не люблю такі розмови. Але для митця – еміграцію іноді можна порівняти із операцією на серці. Це і дуже небезпечно, і дуже боляче.  Крім того, у мене немає таланту до авантюри, від чого деколи страждаю. Тому що іноді життя вимагає рішучих кроків. А еміграція, безумовно, рішучий крок. Я залишився у Чернівцях ще й тому, що у світі дуже мало людей, які можуть дозволити собі бути митцями. Жити вільно, займатися мистецтвом – це велика розкіш. Хтозна, чи дозволило мені б життя це робити в іншій країні? Тут таку розкіш я можу собі дозволити».

До слова, сьогодні Тутельман – палкий патріот України, який витрачає купу свого часу на донесення правдивої інформації про нашу країну до своїх друзів в Ізраїлі, Німеччині і США. Бореться з російською пропагандою так, як може – ставлячи доказом правдивості свою репутацію й світове ім’я художника. Хоча в першу чергу вважає себе не художником, а чернівчанином. Вочевидь, натякаючи, що бути жителем такого міста – це вже перший крок до краси. 

Джерело: www.day.kiev.ua 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Дуже слабкий примітивний текст. Так про нашого Буму писати просто не можна. Це неповага до видатного чернівчанина, який заслуговує на гарне про себе художнє слово, тим більше що Бума дає для того прекрасний матеріал своїм життям, творчістю, думками.

avatar

Любка напортачив

16 січня 2015 22:32