Анатолій Гриценко: Такого спротиву команді 'Громадянської позиції' не було при Януковичу. Але нічого - прорвемося!

Анатолій Гриценко: Такого спротиву команді "Громадянської позиції" не було при Януковичу. Але нічого - прорвемося!

19.10.2014, 20:01

18 жовтня лідер політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко з членами команди -  Віталієм Шабуніним, Василем Гацьком, Анатолієм  Забарилом Олександром Фільцом перебували на Буковині.

Дата візиту, до слова, співпала з 35-річчям сина Анатолія Гриценка – Олексія, який вже шостий місяць перебуває в зоні АТО. "Після прес-конференції привітаю сина. Олексію 35 років, він вже шостий місяць у зоні АТО", - сказав Анатолій Гриценко. Відтак коротко охарактеризував перебіг виборчої кампанії і стан справ у державі.

«Поки Президент Порошенко домовляється, аби європейці привезли нам із десяток безпілотників, один безпілотник уже в роботі, - розповів Анатолій Гриценко під час прес-конференції. -  Учора він довго кружляв не над державним кордоном України, як це обіцяв Президент, а над дачею моєї родини, що біля міста Українка, Обухівського району». 

Таку підвищену «увагу» до своєї особи та поширення телеканалами видуманих «сенсацій» лідер  "Громадянської  позиції" Анатолій Гриценко пов'язує з тим, що  очолювана ним  партія нікому не підконтрольна: «Жоден олігарх не фінансує виборчу кампанію партії, у виборчому списку немає жодного їхнього ставленика, жодне місце ми не продали за гроші».

Згадана дача, для прикладу, яку знімали з безпілотника, збудована ще в 2003 році – до  того як Анатолій Гриценко пішов на державну службу. Журналісти каналу "1+1"  не один раз знімали на ній телесюжети, але тепер це намагаються видати, як якусь новину. З однією метою: завадити проходженню «Громадянської позиції» до парламенту.

Анатолій Гриценко представив журналістам і професорсько-викладацькому складу ЧНУ ім. Ю.Федьковича свою команду, яку назвав унікальною: «Прізвища кандидатів маловідомі, і це добре. Набагато гірше, якби були три чечетових, чотири лук'янових і шість єфремових чи колеснікових».

Лідер політичної партії відзначив, що «Громадянська позиція – єдина партія серед прохідних, в якої нема телевізійних рекламних роликів на загальнонаціональних телеканалах: «Ми не йдемо шляхом старих команд або нових фантомних утворень, які тільки завдяки рекламі отримують представництво у раді.  Зате у нашій команді є те, чого немає в них: повна прозорість - всі автобіографії кандидатів, декларації про доходи – можна знайти на сайті. Всі говорили про необхідність об'єднання, ми зробили це першими — йдемо на вибори разом з "ДемАльянсом". Усі казали про відкриті списки — ми їх відкрили першими».

-  Ми як провели з’їзд першими і зареєстрували команду першими, завели стандарт. Учора був спільний форум руху Чесно і Реанімаційного пакету реформ руху Чесно. І вони поставили нам  штамп:  «100 % чистота». Немає серед нашої команди, де 146 людей, жодного корупціонера, жодного, хто голосував би за ганебні закони 16 січня.  В цьому плані ми нецікаві. У нас все чисто. 

А ось пакетом пропонованих реформ - ми цікаві. Тому що від витоків, від самого створення цього руху там були наші партійці, наші активісти. Вони зараз там працюють, ведуть окремі напрями. Дехто з них тут сидить.

Я від імені партії підписав без жодних застережень той пакет реформ, який був запропонований. Будем спільно реалізовувати.

-          Жоден з олігархів, ні Фірташ, ні Льовочкін, ні Ахметов, ні Пінчук, ні Коломойський, ні Порошенко, будь-хто інший – нашу виборчу кампанію не фінансують. Жоден із них. Ми нікому з них нічого не винні. Ні тим олігархам, які при владі, ні тим – які поза владою.

-          Жоден із олігархів не отримав представництва у нашому списку. Жодного місця у списку ГП не продала. Таке трапляється. Ну немає у нас такого. Шукають політологи, подивилися на той список – їм не цікаво. А ось у фронтовиків знайшли, у Порошенка знайшли, там ще у когось знайшли. У нас – ні. Через те – бісяться, через те йде шалений спротив. Закон збереження працює: хтось до парламенту потрапить, хтось з нього вилетить.  Ось і все. Інших причин немає. Але ми той бруд відкидаємо, і йдемо просто далі – до людей.

Тому що команда насправді дуже цікава. Вона унікальна, я пишаюся нею. Більшість – незнайомі обличчя. І це класно. Для Савіка  вони незнайомі. Вони там мало світяться. Ось вперше вчора наш мажоритарник Василь Філіпчук був.  Вони незнайомі, це дуже добре. Набагато було би гірше, якби там було, мабуть, п’ять чечетових, три фірташа, чотири ахметових, дві богословські, кілька литвинів. Оновлення – значить оновлення. Люди того хочуть. І це вимога не тільки по заміні прізвищ, а по заміні якості. Якість, рівень IQ, порядність в нашій команді присутня. Ми не знаємо, якими будуть результати виборів, але те, що я точно знаю, що за показником «потрачені ресурси» і «кількість голосів» ми будемо № 1. Гарантовано.  

Подивіться, будь ласка, на ТВ рекламу, на ролики. Підніміть руку: хто бачив ТV-ролbк від Громадянської позиції? Не побачите! Ми не йдемо шляхом старих команд,  або нових фантомних команд, які тільки завдяки рекламі отримують представництво. Співставте кількість бордів, які ви бачите. Усе стане ясно: хто за ким, кого за ким немає. Правда?

Зате те, що є в нашій команді – немає в них.  Повна прозорість, якої не вимагає закон. Тому що закон, на жаль, про прозоре фінансування політичних партій, під яким є й мій підпис, парламент не прийняв. А ми його виконуємо, навіть перевиконуємо. Всі 146 автобіографій ви знайдете на сайті. Всі 146 декларацій ви знайдете на сайті. Знайдете там щоденну оновлювану інформацію про список тих, хто перераховує кошти і поряд звіт – куди вони йдуть. В тому списку не знайдете тих самих олігархів.

Всі говорять про необхідність об'єднання. А ми першими обєдналися з партією Демальянс, йдемо спільно на вибори однією командою. Вважаємо це правильно. Сили, які близькі за своїми цінностями, повинні об’єднуватися, йти разом. Нехай роблять інші те саме. Наші базові установки, принципи, засади загалом відомі: це тверда патріотична позиція,  коли йдеться про вибір стратегічного напряму розвитку країни – він європейський. Чи коли йдеться про те, яким чином справді досягти миру, а не якогось перемир'я шляхом здачі цінностей у відносинах з Росією на фоні її агресії, на яких принципах будувати економіку , суспільну сферу.

Щодо ситуації на Сході країни, Анатолій Гриценко зазначив: спочатку слід визначити, що означає для нас перемога. Адже екс-міністр оборони Валерій Гелетей вже обіцяв нам, що ми проведемо парад перемоги у Севастополі, потім казав, що ми вже отримали перемогу в АТО, починається нова фаза.  

«Якщо це і є перемога, то краще нічого не робити. Якщо ж поставити за мету довготривалий, стійкий мир і спокій, захист суверенітету і територіальної цілісності країни, то треба досягти зовсім іншого. А саме, щоб російські війська, російська техніка, диверсанти і терористи покинули територію нашої з вами держави. Перемога – це значить відновити контроль над українським державним кордоном,  відновити дію українських законів на нині захоплених, окупованих територіях. Ось що потрібно  зробити. Яким шляхом? Частково дипломатичними зусиллями, частково нашими власними силовими діями.  Яким має бути наш власний вклад в таку перемогу, а чим можуть допомогти партнери - це  питання практичної політики. Чого особисто я точно не робив би – не відмовлявся від співпраці з НАТО, що робить чинний Президент. Дуже-дуже хотів би помилитися, але я практично на 100 % переконаний, що існують непублічні домовленості між Порошенком і Путіним, які торкаються того, що «забудьте НАТО». Але насправді це неправильний шлях. «Громадянська позиція» діятиме зовсім по-іншому, - резюмував Анатолій Гриценко.  

Частково використано матеріали Прес-служби партії «Громадянська позиція».

1