Аліна Олевич «Бути депутатом зараз - не престижно»

Аліна Олевич «Бути депутатом зараз - не престижно»

15.06.2016, 01:45

Під час спілкування з депутатами міської ради ми неодноразово переконувалися, що часто у години прийому їх просто немає на місці. Приймальні пустують, або взагалі замкнені. Звичайно, є чимало тих, хто сумлінно ставиться до своїх обов’язків і не забувають про людей, пригадуючи про електорат лише напередодні чергових виборів.

Коли ми прийшли у перший понеділок місяця до школи №33 у Чернівцях, то у коридорі побачили депутата міської ради від «Самопомочі» Аліну Олевич. Вона каже, що ми були першими, хто прийшов сьогодні на прийом. Зазвичай, каже вона, приходить максимум 2-3 відвідувачів, більшість телефонують.

- Як часто приходять люди до тебе на прийом? З чим звертаються?

- У мене прийом двічі на місяць – перший понеділок та третя середа. У понеділок – з 14.00 до 16.00 години, а у середу – з 16.00 до 18.00 години. Орієнтувалася, щоб людям було зручно прийти і щоб школа в той час була відкрита.

Переважно ми практикуємо зв’язок з людьми телефоном. Мій номер мобільного телефону є на сайті та у виборців (моб. тел. 050-919-83-63). В цьому мені простіше. Адже на цьому окрузі я працювала на минулих виборах, працюю зараз і дякувати Богові завдяки професії журналіста мене також знають люди.

Бувають курйозні випадки, коли при зустрічі кажеш, що завтра день депутата і буде обговорене питання, а люди у відповідь вітають «зі святом»

Останнє спілкування на окрузі – це поблизу будинку №69 на вулиці Героїв Майдану. Там дуже поганий тиск води і ми приїздили туди з представниками водоканалу. 

Вранці отримала повідомлення щодо міжбудинкового проїзду – проспект Незалежності, 92 (там їх не ремонтували вже роки і люди просять бодай якось залатати ями). Просять зробити якщо не капітальний, то хоч поточний ремонт проїзду. Просять передбачити у змінах до бюджету гроші на це.
Також є чим похвалитися у школі, де я проводжу прийом, зараз відбувається ремонт в їдальні (заміна даху). Також йшлося про те, що потрібно знести тополі, вони дуже високі і небезпечні. Зателефонувала в трест зеленого господарства і можливо це питання вдасться вирішити.

Завгосп каже, що можна у дворі із залишків цих дерев зробити якісь інсталяції, щось виріжемо.

- А з цим найбільше звертаються?

- Переважно комунальні проблеми – у під’їзді тече вода, не працює опалення (також взимку було багато звернень щодо високих цін на опалення за лічильником, хоча це не наша прерогатива). 

Але хочу сказати, що депутат – це не лише на окрузі, він має охоплювати усе місто. Надходять дзвінки з центральної частини міста, Щербанюка (колишньої вулиці Чапаєва). Депутат не прив’язаний лише до певного округу. Мені пощастило, бо люди знають і легко знаходять.

Минулого тижня ми допомагали інвалідам у прибиранні території. Висаджували поблизу гуртожитку для глухонімих людей дерева та впорядковували клумби. Тобто працюємо також руками. 

Зверталися мешканці будинку №116 на Героїв Майдану. Спілкувалися з приводу незавершеного будівництва – йог мають здавати в експлуатацію, створена певна ініціативна група. Люди не знають що робити і вже два роки б’ються над цим.

Але дуже шкода, що мало активних людей.



- Ти одна з депутатів, хто прийшов не з бізнесу, а, прямо скажемо, далеко неприбуткової журналістики. Але часто, напевно, люди звертаються саме з якимись матеріальними проблемами та питаннями. Фактично ти їм допомогти не в силах. Як ти вирішуєш це?

- Мені шкода, що мешканці не розділяють повноваження та можливості народних депутатів та місцевих. Скажу відверто, депутат зараз - це не престижно.

Ти приходиш до людей і кажеш, що депутат, а вони у відповідь: «Та ми знаємо, як ви там працюєте…».

Бувають курйозні випадки, коли при зустрічі кажеш, що завтра день депутата і буде обговорене питання, а люди у відповідь вітають «зі святом». Доводиться пояснювати, що день депутата щоразу перед сесією, щоб обговорити усі питання. 

Так, бувають випадки, коли люди телефонують і просять допомогти чимось (фінансово). Наша фракція «Самопоміч» започаткувала дещо іншу допомогу – юридичну. Бо людям потрібно щось роз’яснити, кудись звернутися тощо. тому працює юридична приймальня.

Щодо фінансової сторони, то чим можу, тим допомагаю. Суто з людської точки зору. Але якихось фінансових сум, звісно, не виділяю. Я не з бізнесу, як кажете.

- Скільки людей приходить, або телефонує?

- Скажу відверто, на прийом приходить 2-3 людей. Щодо дзвінків, то є активні люди, які постійно звертають увагу на якісь проблеми.
Буквального сьогодні телефонували про закриття садочків на місяць і люди потребують роз’яснень.

Дзвінки надходять часто, бо це простіше. Буває після сесії приходжу до дому і ввечері відповідаю на пропущені дзвінки. Буває навіть о 22.00 годині.
Практика прийому це добре, але як на мене, люди мають відчувати присутність депутата. Не лише перед виборами. 

Зараз плануємо низку зустрічей з людьми поблизу будинків. Бо людям це зручно, аніж приходити на прийом. Адже у суботу чи п’ятницю пообідді можна виділити час людям на спілкування.

Щодо фінансової сторони, то чим можу, тим допомагаю. Суто з людської точки зору. Але якихось фінансових сум, звісно, не виділяю. Я не з бізнесу, як кажете.


І на місці можна показати, які є проблеми. зараз будемо говорити про створення ОСББ, бо це зараз нагальна проблема.

Є будинки, де не має індивідуальних теплових лічильників, також потрібно вирішувати це. переконати людей, що це економніше. Ми започаткували практику, щоб на такі прийоми приходила уся фракція і можна було задати запитання будь-кому.

- Які найбільші проблеми на окрузі, на якому ти обиралася?

- Поблизу немає садочків. Ось у школі №33 в майбутньому планується відкрити кілька груп. Бо люди з проспекту Незалежності (які найближче до вулиці Сторожинецької) змушені водити дітей чималу відстань.

Проблеми як і в решті міста – комунальні – підвали, дахи, міжбудинкові проїзди, під’їзди тощо. 

Також говорили з людьми, що здалось би продовжити проспект Незалежності до вулиці Сторожинецької. Бо фактично заїзд туди лише з вулиці Каспрука. Тоді вдалось би розгрузити дорогу. На цей проект зараз передбачено кошти. 

Нас часто звинувачують, що ми довго працюємо. Але не завжди чиновники вчасно надають інформацію, її потрібно вивчити і на останній сесії наша фракція заявила, що ми працюватимемо до останнього.



Як і у всіх проблеми є з дитячими майданчиками, з вивозом сміття (вулиці Героїв Майдану, 83 та 85). 

- Яким чином тоді вдається вирішити ці проблеми?


- Взяли практику, що депутати за зверненнями людей, за дзвінками можуть звернутися до голови бюджетної комісії і десь передбачити ці гроші з бюджету. 

Щоб кошти ділили насамперед люди, а не чиновники. Бо чиновник вважає, що необхідно їх витратити на одні цілі, а людям потрібно зовсім інше. 
На окрузі є будинок, де міжбудинкового проїзду фактично немає – одні ями. Його планували включати в поточний ремонт, але спільними зусиллями вдалося його включити.

На вулиці Комарова розбита дорога та тротуари. Цього чомусь не помічають. Власних коштів немає, і мені б не хотілося, щоб люди сприймали депутатів як спонсорів. Бо це десь і підкуп. Депутат має робити свою роботу, спілкуватися з людьми, розбиратися у формуванні бюджету, впливати на видатки тощо.

Нас часто звинувачують, що ми довго працюємо. Але не завжди чиновники вчасно надають інформацію, її потрібно вивчити і на останній сесії наша фракція заявила, що ми працюватимемо до останнього.

- Чи немає у тебе конфлікту інтересів, оскільки ти депутат міської ради від однієї фракції, а твій роботодавець – опонент? 

- Дуже класне запитання. Часто говорю, що щаслива людина, бо не маю конфлікту інтересів. Я не маю землі, бізнесу, питань, у яких би я залежала від чиновників. І мені не кажуть, що якщо я так чи інакше не проголосую, то моє питання не винесуть на розгляд. У цьому плані мені поталанило. Якихось конфліктів інтересів точно не має.

- На одній з останніх сесій міської ради депутати проголосували за звернення до Кабміну, парламенту та Президента щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати. Це виглядає як відвертий популізм. Адже ніхто не подав необхідних розрахунків. Чому 3,5 тисячі гривень, а не, на приклад, 8 тисяч. На твою думку, чи в цьому випадку депутати не забули про свої повноваження? Адже вони мають вирішувати проблеми міста, а збільшення зарплатні – це прерогатива ВР?

- Ми проголосуємо за будь-яке звернення, що стосується покращення життя та добробуту людей. Це був черговий меседж ВР, Президентові, що ми звертаємося, б’ємо на сполох, бо є така проблема.

Не має ні квартири, ні машини

Більшість з депутатів Чернівецької міської ради – це відкриті чи приховані бізнесмени. І навіть їхні декларації не повинні вводити в оману. Оскільки показувати реальні доходи вважається в тому середовищі чи не найтяжчим гріхом. Гроші, як відомо, люблять тишу.

Щоправда, є кілька тих, хто прийшов не з бізнесу чи будував успішну чиновницьку кар’єру (це також різновид бізнесу, але на державних грошах). Зокрема йдеться про журналістів.

Одна з фігурантів – це депутат Чернівецької міської ради від об’єднання «Самопоміч», журналіст ТОВ «Чернівецький промінь» Аліна Олевич.
Згідно її декларації, минулого року вона заробила лише 9 тисяч 412 гривень. з яких лише 12 гривень – це відсотки чи дивіденди, а решта – зарплата.
Чоловік депутата заробив 52 тисячі 45 гривень, усе це – зарплата.

Щодо нерухомості, то у декларанти немає ані квартири, ані будинку чи садового будиночка.

Чоловік володіє квартирою площею 28,3 м2. 

Транспорту у декларанти чи її чоловіка також немає.

Не знають і не вірять депутатам

Як виявилося, чернівчани не знають і не особливо цікавляться місцевими депутатами. За останні роки їм прищепили недовіру до тих, хто обіцяє, але зникає до наступних виборів.

З трьох опитаних нами мешканців округу (округ № 29 - вул.Алма-Атинська: 7–15; вул.Героїв Майдану: 47–47А, 49, 51, 53–61Г, 63–63А, 65–65А, 130–152, 158, 160, 162, 164, 166–172; вул.Героїв Майдану: 69, 174–190Б, 226, 228; просп.Незалежності: 92Е, 92Ж, 92І, 92К; просп.Незалежності: 94, 108, 110, 110А, 112, 114, 114А, 116, 116Б, 116Е, 125, 127; вул. Рівненська, 8 Державний заклад «Вузлова клінічна лікарня» ст.Чернівці ДГТО «Львівська залізниця», вул.Героїв Майдану, 226; Сектор медичного обслуговування УМВС України в Чернівецькій обл., вул.Героїв Майдану, 228; Міська комунальна установа «Клінічний пологовий будинок №2», вул. Рівненська, 8), де обиралася депутат від об’єднання «Самопоміч» Аліна Олевич, лише одна людина сказала, що знає свого депутата. 

Решта не вірить обіцянкам, а хоче бачити реальні справи.
«Бути депутатом зараз - не престижно»

Фекла, пенсіонерка

- Депутата свого не знаю. Та й взагалі не чула, щоб хтось відвідував наш виборчий округ. Хоча ми майже нікуди не ходимо, тільки на лавочку у дворі. Телевізор я не дивлюсь, можливо чоловік бачив. В будинку та й у дворі є багато проблем. Хоча б лавочки відремонтувати. Як зв’язатись не знаю, та й хто нас, старих, слухати буде. 
«Бути депутатом зараз - не престижно»

Дмитро, пенсіонер

- Я часто читаю газети, тому намагаюсь спостерігати за тим, що робиться у місті. Нашого депутата не бачив. Відповідно й обіцянок ніяких не чув. Якщо на міському рівні, то ще щось обіцяють, а місцеві - їх навіть у очі ніхто не бачить. Можливо, я просто не звертав уваги. Проблем зараз є багато. Ось скільки канав не засипаних.
«Бути депутатом зараз - не престижно»

Анатолій, водій

- Я тільки чув про нашого депутата. Якщо я не помиляюсь, то жінка. На «Чернівецькому промені» бачив декілька разів. Але вживу не бачив. Обіцянки, можливо й давала. Зараз усі вони багато обіцяють. Але, щоб хтось щось робив. Думаю, якщо б дуже треба було, зв’язатись можна, але чи зміниться щось від того.

Олександр Вишнивецький, спеціально для "Ініціативи 42"

Фото Василя Салиги, Олександра Вишнивецького та з архіву BukNews

Джерело: http://42.cv.ua/na_okrugah/64-buty-deputatom-zaraz-ne-prestyzhno.html

1


КОМЕНТАРІ (1)

Зароданці зробили її депутатом , щоб підзаробила трохи грошенят. Неприбуткова журналістика на продановському промені дає можливість нею маніулювати. З бідними домовлятись дешевше. Не дивуйтесь її нелогічними вистуами в сесійній залі-Нерідне місто має вірного депутата.

avatar

15 червня 2016 11:00