Активісти УДАРу розповіли про свою волонтерську діяльність і попросили не знищувати контрабандні цигарки, а передавати для воїнів АТО

Активісти УДАРу розповіли про свою волонтерську діяльність і попросили не знищувати контрабандні цигарки, а передавати для воїнів АТО

06.04.2015, 20:35

 Голова Чернівецької міської організації ЧО ПП "УДАР Віталія Кличка" Галина Морараш прозвітувала про волонтерську діяльність. 

- Значну увагу активісти-волонтери УДАРу приділяють пораненим бійцям, які перебувають на лікуванні у Чернівецькому військовому госпіталі. Упродовж останніх півтора року активісти організовують благодійні фестивалі, ярмарки, аукціони, під час яких збираються кошти і передаються для потреб поранених, - розповіла  волонтерка  Галина Морараш. -  На жаль, не обходиться на волонтерській ниві без зловживань. Є люди, які не соромляться користуватися тією скринькою, куди буковинці часто віддають останнє. Моя думка така, що все має відбуватися прозоро. Саме тому ми звітуємо про нашу роботу. Хоча не часто висвітлюємо її у ЗМІ. Нині мені особливо багато доводиться спілкуватися з жінками. які приїхали з Криму, зі Сходу, спілкуємося з дітьми переселенців.  Спілкуємося також з жінками, чоловіки яких перебувають в АТО. Будемо залучати їхніх дітей до наших акцій. Але найбільше уваги стараюся приділяти пораненим бійцям, які перебувають у госпіталі.  Упродовж останніх трьох місяців вдалося зібрати для них 20 з половиною тисяч гривень, які ми відносили у госпіталь. Передавали їх з рук  в руки живим людям. Коли бачиш їх моральний стан, то розумієш, що увага і психологічна допомога часто є не менш важливими, ніж матеріальна. Першого місяця було зібрано майже 10 тисяч гривень, майже половину - 4 тисячі 300 грн віддали Ігорю Білеку, якому вживляли титанову пластину після поранення в ногу. Він не є буковинцем, живе у Кам'янці-Подільському. Звісно, що держава надає кошти. оплачує протези, але є реабілітація, ліки, потреби родити. Інша сума була надана Ярославу Верхоляку зі Сторожинцького району, який мав поранення в око і ногу і також потребував операції. Наступна сума 10 тисяч гривень була розподілена між шістьма хлопцями. У одного з яких важке поранення - відірвана кінцівка - його чекає протезування у Польщі.   Відверто скажу, що дуже важко дивитися на цю ситуацію. Чоловікові 49 років, сива голова, немає лівої руки і ту втрату йому ніяка сума грошей не компенсує. Але, можливо, хоч трохи морально його підтримали. Решту розподілили малими сумами. У хлопців хоч трохи тепліють очі: вони розуміють, що хоч комусь потрібні. Ще 4,5 тисячі віддали 21-річному хлопчині з міста Сторожинець Юрію Ходану. Дуже складне поранення, втрата слуху, багато уламків у тілі, які час від часу виходять. Але найскладніша операція, яка на нього чекає, це вживлення частини черепа. Маленький, худорлявий, але повний оптимізму. Він потребує особливо великої суми коштів. Користуючись нагодою прошу переказувати кошти на його рахунок. Ми теж збиратимемо йому кошти. Зараз у госпіталі перебуває 9 наших поранених воїна, які повернулися з зони АТО. 

 

Волонтерством активісти УДАРу активно займаються з часу Єромайдану. І продовжують цю роботу досі. Саме тому волонтер Танасій  Гуцул, який очолює Шевченківську районну організацію ЧО ПП "УДАР Віталія Кличка",  в першу чергу дякує усім буковинцям, друзям, хто не опустив руки і продовжує активно допомагати.  Відчувається, що люди втомилися, зневірилися, але зупинятися ми не маємо права. 

- Мінімум раз на місяць ми буваємо в зоні АТО. Довозили нашим хлопцям на Луганщині та Донеччині усе, що їм було потрібно, - сказав волонтер Танасій  Гуцул. - Інофрмували, коли ми їхали і це дозволяло іншим чернівецьким волонтерам передавати з нами зібрану допомогу. 

Зокрема, на проблему забезпечення українських військовослужбовців циграками звернув увагу волонтер Денис Богдан, член ради Чернівецької облорганізації ПП "УДАР Віталія Кличка". За словами активіста, куди б не приїхали волонтери солдати одразу питають про цигарки. Натомість конфісковані митниками і прикордонниками у великій кількості цигарки до них не потрапляють.

- Ми веземо, скільки можемо, але це не та кількість, якої потребують наші захисники. Просив би митницю це врахувати, - сказав волонтер Денис Богдан.

1