Активісти продовжують виступати проти малих ГЕС на Дністрі (відео)

Активісти продовжують виступати проти малих ГЕС на Дністрі (відео)

29.01.2017, 23:00

Виробництво електрики з використанням енергії води в Україні становить 10%. Але з кожним роком попит на електроенергію росте, тому вже почали задумуватись про створення малих ГЕС. Наразі в Чернівецькій області на базі Новодністровська експерти, екологи та представники тих областей, де планують побудувати такі гідроелектростанції, розробляють проект. 

Про це повідомляє телеканал ТВА

- Зараз розробляється проект, розробляється техніко-економічне обґрунтування будівництва цих станцій, і це все покаже, яким чином це буде будуватись, які заходи вживаються, в тому числі і з екології, і взагалі по соціальних проектах. Зараз дуже важко говорити про те, що і як. Зараз є тільки ескізний проект, - пояснив Василь Субота, директор філії "Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС" ПАТ "Укргідроенерго". 

Проект наразі на етапі розробки, але навколо нього вже спалахнули гарячі дискусії, зокрема з боку екологів та представників туристичного бізнесу. 

- Зараз дерибанять на проектну документацію 155 мільйонів, потім мільярди будуть дерибанити на те будівництво, і потім так само на ті приватні ГЕС - так само дерибанити, використовуючи зелений тариф, який ще за Клюєва придумали фактично. Це є великий мінус для держави, тому що віддають олігархам, приватним - це не держава з цього користь буде мати, - наголосив Борис Гора, представник туристичного руху Тернопільської області. 

Активісти у своїх переконаннях категоричні. 

- Та не побудують ГЕС, якщо з'явиться техніка на Дністрі, будуть горіти ті бульдозери, "КАМАЗи", будуть ті Івани, Петри усілякі, будуть горіти, так само будуть і адміністрації. В Тернополі вже горіли прокуратури, суди, ОДА, так само і тут буде. Ми цього так не відпустимо, поки я живий і інші люди, подібних таких є багато, - запевнив Борис Гора, представник туристичного руху Тернопільської області. 

Як і тернополяни, так і франківчани, не прийняли думку про те, що на їхній території збудують гідроелектростанції. Здається, не проти тільки буковинці. Але навіть із таким розвитком подій, екологи теж проти цих станцій, адже кажуть, що через їхнє будівництво постраждає риба у Дністрі. А активісти проводять екофестивалі й усіляко намагаються не допустити цього будівництва, аби зберегти найчистіші в Україні річки. Що з цього вийде - побачимо вже за рік. 

1