Активісти передали голові Чернівецької ОДА відео з порушеннями у лісі, яким маніпулюють правоохоронці

Активісти передали голові Чернівецької ОДА відео з порушеннями у лісі, яким маніпулюють правоохоронці

10.04.2015, 16:53

На прес—конференції голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука у четвер, 9 квітня, активісти передали керівнику виконавчої влади краю диск із відеозаписом, на якому, за їх словами, зафіксовано численні порушення у лісовій галузі. Раніше ці самі відеозаписи передавалися начальнику управління лісового і мисливського господарства  панові  Анатолію Ковальському, в міліцію і прокуратуру. Проте, як стверджує активіст Віктор Савчук, від правоохоронців прийшли одні відписки. Щобільше, за словами активіста, працівники силових структур маніпулювали з самим записом, стверджуючи, що на отриманій флешці нічого не було.  Тепер активісти покладають надію на голову Чернівецької ОДА пана Олександра Фищука, який дасть хід розслідуванню зафіксованих порушень.

На відео: 19.08.2014 р.с. БРУСЕНКИ. САВЧУКА В.М. 

 

Серед претензій, які активісти озвучили у присутності журналістів, сотні вагонів лісу, які годі порахувати, що відправляються за межі України. Присутня на прес-конференції волонтерка розповіла, що тільки у понеділок, 6 квітня нарахувала понад 50 вагонів лісу, поки пізно вночі чекала проїзду перед опущеним шлагбаумом на вулиці Галицький шлях-Хотинській. А відтак збилася з рахунку.  Інший активіст заявив, що правоохоронці не з’ясовують походження лісу, який експортується, а, навпаки, супроводжують вантажі. Порушені під тиском громадськості кримінальні справи до кінця не доводяться.  Кадрові зміни в органах міліції є косметичними. Начальників райуправлінь просто перекидають з одного району в інший. Як приклад, навів рокіровку начальників Сторожинецького і Вижницького райвідділів міліції, і прокурорів цих районів. Активіст також  стверджував, що особисто перевірив вміст вагонів на український, а відтак на румунській стороні і виявив невідповідність супровідним документам.

Підприємці Буковини готові забезпечити переробку лісу в області, але лісопилки простоюють через відсутність деревини, - заявив один з присутніх активістів.

Віктор Савчук стверджує, що у лісах рубають дуби 60-70 років, а в документах вказують, що це санітарна рубка трухи. Такий випадок, за його словами, мав місце на Кіцманщині. Без відвода, без печаток, здійснюють суцільні рубки здорових ділянок, запевняючи, що насправді рубка є санітарною. Проте активість стверджує, що справді хворі дерева залишають стояти. Або через те, що користі з нього не буде, або ще гірше, щоб вони заражали решту ділянок. Правоохоронці відмовляються перевіряти суб’єкти господарювання, посилаючись на  мораторій на такі перевірки. 

Мали претензії активісти також до того, як лісівники проводять аукціони. «Накидують усілякого непотребу на лот, поки не даш хабаря», - закинув присутньому на  прес-конференції Анатолію Ковальському.  Якщо не домовишся і не заплатиш уже в кишеню — отримаєш таке, "що і горіти не хоче"Начальник управління лісового і мисливського господарства відреагував миттєво: «Йдіть до мене з такими фактами. А не множте корупцію!», - порадив захисникам лісу.

Водночас голова Чернівецької ОДА Олександра Фищука запевнив присутніх, що вже найближчого вівторка поставить ці питання перед правоохоронними органами.

За словами посадовця, з метою підвищення рівня прозорості роботи лісової галузі краю та мінімізації корупційних ризиків на офіційному сайті Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства буде створено спеціальний розділ, у якому щомісяця оприлюднюватимуться плани лісозаготівлі та звіти про їх виконання. Інформація про розклад аукціонних торгів з продажу необробленої деревини, обсяги виставленої для реалізації деревини та результати відкритих торгів, дані щодо експортних операцій, обсяги лісосічного фонду висвітлюється на офіційному веб-порталі управління систематично.

«Виявлення та протидія явищам корупції у лісовій галузі області – одне з пріоритетних завдань крайової влади, – відзначив Олександр Фищук. – Позаяк запрошую представників громадськості до діалогу та співпраці, адже, гадаю, ці негативні явища можна подолати лише консолідованими зусиллями влади та громади».

1