Акти передачі, технічна документація, право володіти землею: архітектурна експертка вказала на проблеми, вирішення яких ігнорує мерія Чернівців, перекладаючи утримання багатоповерхівок на одних тільки чернівчан

Акти передачі, технічна документація, право володіти землею: архітектурна експертка вказала на проблеми, вирішення яких ігнорує мерія Чернівців, перекладаючи утримання багатоповерхівок на одних тільки чернівчан

02.08.2023, 08:17

Відома архітектурна експертка Світлана Біленкова, кандидатка з мистецтвознавства, доцентка архітектурного факультету КНУБА; дійсна членкиня УНК ІКОМОС з 2006 р. по нинішній час прокоментувала повідомлення департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради про те, хто повинен утримувати багатоповерхові будинки у місті.

"Досить дивна форма розяснення! Протягом багатьох десятиліть сплачувалися кошти на утримання житла. Відповідно, при знятті з балансу багатоповерхових житлових будинків мав би укладатися відповідний акт, де вказуються: загальна характеристика житлового будинку, його технічний стан, вартісна ціна, перелік складових цінних матеріалів та елементів, що відноситься у будинку до приватної власності, до спільної сумісної і до державної (комунальної) власності, тощо. Ці документи передаються на руки новому "власнику".

На превеликий жаль цього не було здійснено. Чи знає хтось із мешканців, де, у кого зберігається первинна технічна документація і яким чином вона була передана чи ні у розпорядження так званим новим "власникам"? Думаю, що ні!

У Києві та в інших містах дане питання вирішується на більш прогресивному рівні, а саме: перш, ніж будинок знімається з балансу, проводяться ремонтні, або ремонтно-реставраційні роботи (якщо це памятка архітектури). І тільки після проведення попередніх робіт, при належному технічному стані, будинок (з повним пакетом необхідних документів) передається "власникам" ("співвласникам").

Відповідно, вирішуються і питання земельних ділянок, на яких розміщені багатоквартирні житлові будинки. Це означає, що "власники" набуватимуть право володіти, користуватися та розпоряджаються не тільки БАГАТОКВАРТИРНИМ ЖИТЛОВИМ БУДИНКОМ, А Й ЗЕМЛЕЮ (під будинком та навколо нього у вигляді прибудинкової території: дитяча площадка, майданчик, паркінг, тощо).

Ці питання у більшості своїй у наших містах не вирішені. Бо земля у "спальних районах" відноситься до комунальної власності громад (тобто міських рад).

Всі, хто проживає у таких будинках, у приватній власності мають тільки свої власні квартири!!! А горища, підвали, кладовки, під'їзди, інженерні комунікації, тощо їм досі не належить... Це або комунальна, або державна або інша корпоративна власність...

Що стосується землі під будинком та його прибудинкової території, також велике питання... Бо у разі зняття з балансу таких будинків, земля повинна передаватися у спільну сумісну неподільну співвласність усіх мешканців (власників квартир). Ось така нісенітниця. І з цим треба розбиратися. Ґрунтовно!

Щоби не було у місті такої великої кількості запитань і непорозумінь... Бо пам'ятки архітектури, наприклад, перебувають під охороною Держави і багато з них відноситься до державної власності, так як землі історико-культурного призначення перебувають у Державній власності і можуть надаватися тільки в оренду.

На всі памятки поширюється досі чинний Закон "Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки" (див.: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1692-15#Text).

Чи будуть зараз цими питаннями займатися наші депутати, невідомо...

 Так чи інакше представникам місцевого істеблішменту доведеться розбиратися з цим надзвичайно важливим питанням. бо воно безпосередньо пов'язане з Коституційними гарантіями громадян України.

Спадщина - це одне питання, вона повязана із землями історико-культурного та природо-охоронного призначення; численна багатоквартирна житлова забудова та історичні об'єкти, розміщені поза межами територій історичних ареалів міста, відносяться до земель комунальної власності (за виключенням деяких обєктів нерухомості державної власності і т.д.).

На жаль, протягом років це надважливе питання залишалося поза належною увагою можновладців. А зараз воно "вистрілило" цілою низкою конфліктних процесів життєдіяльності міста... Водопостачання з комунікаціями, тепломережа, енерозабезпечення ....

Що би не говорили можновладці про те, що ми - мешканці багатоквартирних житлових будинків є їх співвласниками, це просто непорозуміння.

Адже у кадастровій системі міста є відповідні позначення нерухомих об'єктів. Житлова багатоповерхова забудова спальних мікрорайонів просто не може перебувати у власності мешканців, так як території земель, на яких розташовані будинки, відносяться до земель комунальної власності.

Вихід з цієї складної ситуації, звичайно можна знайти: це співпраця з іншими європейськими містами, насамперед, з містами-побратимами.

ДОВІДКОВО:

У департаменті інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради, розповіли хто повинен утримувати багатоповерхові будинки у місті.

Відповідна інформація з'явилася на офіційній фейсбук-сторінці департаменту.

У 2018 році на законодавчому рівні встановлено, що відповідальність за утримання будинків та їх мереж повністю й виключно лежить на співвласниках будівель. Це означає — хто власник, той і вирішує проблеми, самостійно.

"Всі роботи, ремонти, профілактика по будинку — це до ОСББ або вашої управлінської компанії. Платите гроші — вимагайте сервісу. Незадоволені якістю послуг, які надає управитель, завжди мають можливість рішенням зборів мешканців створити ОСББ або змінити управителя. Попри те, що пройшло 5 років, досі з’являються чернівчани, які вимагають поремонтувати, відновити, зробити щось у їх будинках за кошти міського бюджету. Це неможливо, тільки за умови співфінансування. Це може не подобатися, з цим можна бути не згодним, але такий є закон", - повідомили у департаменті.

фото з сайту molbuk.ua

1