Звільнення врятувало начальника чернівецьких прикордонників від суворого тюремного терміну

Звільнення врятувало начальника чернівецьких прикордонників від суворого тюремного терміну

21.12.2016, 12:33

Колишні начальник Чернівецького прикордонного загону і його заступник Ігор Мосійчук і Михайло Паламарчук отримали по 2,5 роки позбавлення волі за шахрайство, хоча головний військовий прокурор на всю країну оголосив про затримання цих осіб на вимаганні хабара. Про це свідчить вирок Першотравневого райсуду Чернівців від 13 грудня.

Мосійчук Паламарчук були затримані у липні 2015 року за вимагання 25 тис євро хабара від підлеглих. Їм було пред’явлено обвинувачення по ч.3 ст.368, що передбачає від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна і і позбавлення права обіймати посади.

Та у підсумку вони були засуджені по ч.2 ст.190 (шахрайство), що передбачає до трьох років позбавлення волі без ніяких додаткових санкцій.

Як встановив суд, Мосійчук і Паламарчук вимагали 25 тис євро від чотирьох прикордонників, які нібито незаконно пропускають через кордон контрабандні сигарети, обіцяючи їм непритягнення до відповідальності.

Гроші у сумі 5 тис євро (перша частина хабара) знайшли у службовому кабінету Паламарчука у холодильнику, куди той наказав одному з прикордонників їх покласти. При цьому заступник начальника у суді виправдовувався, вказуючи, що гроші не вимагав, підлеглий сам їх приніс, і взагалі – це гроші він хотів передати на потреби бійців АТО. Суд ці доводи відкинув, оскільки не отримав жодних доказів волонтерської діяльності Паламарчука.

Між тим, у кабінеті Мосійчука були виявлені 2200 євро, $3780 та 25800 грн. Походження цих коштів посадовцю допоміг прояснити його друг, який в суді розповів, що передав їх для зберігання.

Посадовці свою вину не визнали. Однак суд отримав достатньо доказів вимагання неправомірної вигоди. Разом з тим суд встановив, що за день до отримання хабара Мосійчук був звільнений з посади начальника загону. А відтак він не може бути суб’єктом злочину, передбаченого ст. 368 КК.

У той же час суд дійшов висновку, що Паламарчук не мав підстав для вимагання і отримання хабара. Суд не отримав жодних підтверджень протиправних дій з боку потерпілих прикордонників, відтак, посадовець ніяк не міг вчиняти дій стосовно них, використовуючи свою посаду.

Таким чином, суд вважає, що  Мосійчук і Паламарчук, скориставшись відносинами підлеглості, штучно створили умови і вимагали гроші від чотирьох військовослужбовців за уникнення негативних наслідків по службі, хоча підстави для таких були відсутні.

Нагадаємо, про затримання начальника Чернівецького прикордонного загону у липні 2015 року за звинуваченням у хабарництві на брифінгу повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. У судовому рішенні вказано, що справа розглядалась з участю прокурорів Шимко В.В., Кондрашової В.Ф., Парамонова Є.В., Бурлаку П.М.

Джерело: http://nashigroshi.org/

1