Звернення в.о. голови обласної державної адміністрації Михайла Павлюка з нагоди 100-річчя Дня Соборності України

Звернення в.о. голови обласної державної адміністрації Михайла Павлюка з нагоди 100-річчя Дня Соборності України

22.01.2019, 11:19

Шановна буковинська громадо!

Щиросердно вітаю усіх краян з величним святом – Днем Соборності України, який встановлено на вшанування подій 22 січня 1919 року. Цього дня на  Софіївському майдані у Києві було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

«Разом з власної волі з 1919 року», - під таким гаслом цьогоріч ми відзначаємо 100-річчя цієї непересічної події в історії української нації, якій судилося стати фундаментом, з якого розпочалося відродження сучасної незалежної соборної України.

Хоча й акт злуки залишився декларацією, але в цьому документі була чітко виражена воля багатомільйонного народу. Він став безцінним надбанням духовної скарбниці українського народу, свідченням його величних звитяг і драматичних невдач, втіленням одвічного прагнення українців до національної й територіальної консолідації, потребою історичної правди і справедливості, підтвердженням становлення політичної нації.

Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки –  це не тільки зовнішня суспільна потреба, а й наш моральний обов’язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, принесених українським народом на вівтар незалежності, соборності, державності.

Січневі події 1919 року повинні стати джерелом повчального історичного досвіду та непорушним національним орієнтиром для сучасних та майбутніх будівничих нашої незалежної України – адже саме суспільна, духовна і територіальна єдність України є найважливішою умовою для поступу та успіхів держави, її соціально-економічного і духовно-культурного розвитку. Оскільки саме Акт злуки продемонстрував згуртованість нації, досягнуту у наполегливій боротьбі українських політичних сил різного спрямування, де важливим та вкрай актуальним залишається вміння ставити на перше місце у політичній боротьбі національні інтереси.

Разом з тим, продовженням тодішньої боротьби за державну незалежність є нинішня російсько-українська війна. Українські воїни, як і 100 років тому, жертвують своїм життям та віддають сили не лише заради суверенності, а й соборності України. 100-ліття соборності України  нагадує нам про єдність і неподільність українських земель, що окуповані Крим, Донеччина та Луганщина – це Україна.

  Переконаний: буковинці своєю працею, талантом разом з мудрим українським народом впишуть чимало нових яскравих сторінок у літопис розбудови нашого краю та Української Держави, доведуть, що гідні сьогоднішнього свята. І наша духовна єдність та соборність дозволить досягти розбудови та становлення заможної та поважної європейської держави, якою пишатимуться нащадки.

 Слава Україні!

В.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Павлюк  

1