Зухвала поведінка влади у стінах Чернівецької обласної ради викликана тим, що те саме робиться у стінах Верховної Ради, - Бурбак

Зухвала поведінка влади у стінах Чернівецької обласної ради викликана тим, що те саме робиться у стінах Верховної Ради, - Бурбак

20.01.2013, 22:40

Ведуча: Максиме Юрійовичу, як змінилось ваше життя відколи ви стали народним депутатом України?

Максим Бурбак: як мінімум у побутовому рівні я живу на дві домівки, а так… принципово воно не змінилось. Вийшло на вищий рівень, тобто більше відповідальності. Скажу з перший вражень, що дуже цікаво, але є й негативні враження. Те, що я побачив що робиться у Чернівецькій обласній раді протягом двох років своєї роботи як депутата – я зрозумів чим викликана така зухвала поведінка у стінах Чернівецької обласної ради, тому що те саме робиться у стінах ВРУ.

Ведуча: перше пленарне засідання ВРУ 7-го скликання було досить емоційним та скандальним, хотілось би від вас почути як все це відбувалось зсередини. Адже 445 народних депутатів це не 104 депутати обласної ради.

Максим Бурбак: так, це не 104. Цікаво, що фракція «Батьківщини» нараховує 99 депутатів – тобто стільки, скільки нас в обласній раді, вже стільки є у фракції. Перший день був знаковим і я не підтримую те, що сталось – це рукоприкладство та штовханина. Але, коли ми будемо відстоювати такі поняття, як персональне голосування, таке, що більшість має прислухатись та вважати на меншість в залі, те що не можуть потуратись такі принципові поняття та закони, як Конституція, Закон України «Про регламент ВР» - те, що більшість весь час його порушує і це вилилось у такий конфлікт. Але я впевнений, що конфлікт налагодиться і ми будемо далі конструктивно працювати.

Слухач: чи не здається вам, що «Свобода» поступила не зовсім коректно з панами Табаловими і те, що ви самі називаєте рукоприкладством? Не дивлячись на те, що вони вчинили аморальний вчинок, я гадаю, що для цього є громадський осуд, тим паче, що Табалови самі добре розуміють, що їх політична кар’єра завершена буде після завершення цієї каденції. Я гадаю, що треба це більше віддавати на суд тих, хто обирав їх, а не самим вершити правосуддя і стримувати трохи ваших колег зі «Свободи».

Максим Бурбак: три опозиційні сили, які пройшли до ВР 7-го скликання – це «Батьківщина», «Свобода» та УДАР весь час узгоджують свої сили. Ми вважаємо, що Табалови не є депутатами ВР, тому що вони не знаходились під час прийняття присяги у сесійній залі і вони не підписали присягу народного депутата України. Тобто, ми не вважаємо їх депутатами ВР, по-друге: якщо б ви були на округах, звідки обрався Талабов-молодший і почули б що про нього люди говорять і як вони налаштовані, то думаю, що його там чекає суд Лінча. Тому що він всю кампанію вів у якості опозиціонера, єдиний узгоджений кандидат від опозиційних сил і люди просто кажуть – ми вам повірили, а ви на першому ж засіданні зрадили! Тому ми цілком розуміємо ту позицію, яку зайняла «Свобода», ми їх попереджали, що вони не повинні заходити до зали, бо вони зрадили, але вони все ж таки наважились і тому ви бачили, яка була реакція.

Ведуча: ви сказали, що всі три опозиційні партії узгоджуєте свої дії, а це правда, що розписуються напередодні всі ролі – хто має блокувати трибуну, а хто має знаходитись у інших місцях?

Максим Бурбак: такого немає – розписування ролей, є узгодженість всіх наший дій, тобто, наприклад, такі вагомі законопроекти, як підтвердження євроінтеграції України, декриміналізація деяких статей Кримінального кодексу та Закон про амністію – вони були подані від трьох фракцій. Тобто, основні закони ми погоджуємо до того, як їх подати для того, щоб було правильне голосування, а саме, що всі фракції одноголосно їх підтримали. Всі наші неузгодженості, а вони є, адже у «Свободи» своя ідеологія, у нас своя, в УДАРУ інша – ми сідаємо за стіл перемовин, все вирішуємо, потім на фракції вирішуємо, що ми підтримуємо це і ці законопроекти подаються як єдині від трьох партій.

 Друкопис програми „Суть речей” на Станція 103.2 ФМ від 17 січня 2013 року. Ведуча: Оксана Денисюк. Запрошений гість: народний депутат України Максим Бурбак.

Інформаційна агенція А.С.С.

1