'Золоті оплески Буковини' стартували прем'єрою Чернівецького театру

"Золоті оплески Буковини" стартували прем'єрою Чернівецького театру

23.10.2017, 13:07

22 жовтня розпочався 12-тий фестиваль комедій "Золоті оплески Буковини.

Директор муздрамтеатру Юрій Марчак навіть вийшов на сцену у чорній перуці та з книжкою в руках. Мовляв дуже готувалися до фестивалю й хвилювалися, тому й цілий том про життя фестивалю написав.

Фестиваль театральних комедій "Золоті оплески Буковини" розпочався із прем'єри Чернівецького музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської.

Львівський режисер-постановник Вадим Січкорський поставив п`єсу Янки Купали "Павлинка".

Дія розгортається навколо дочки сільського вчителя Степана Криницького – Павлинки, яка, попри волю батька, сама обрала собі долю. Режисер каже, вирішив попрацювати із цим матеріалом, адже ця комедія актуальна завжди.

Музичне оформлення у виставі залишали білоруською мовою.

На початок фестивалю та прем'єру вистави до театру завітали Чернівецьки міський голова Олексій Каспрук та перший заступник голови Чернівецької ОДА Михайло Павлюк. 

Після перегляду вистави відбулися обговорення "на канапі", де члени професійного та альтернативного журі давали оцінки роботі режисера та акторів.

Литовський режисер очолив журі на фестивалі комедій Золоті оплески у Чернівцях
Очолив професійне журі цьогрічного фестивалю відомий литовський режисер Лінас-Маріус Зайкаускас. Він ставив вистави у театрах Литви, України, Польщі, Румунії, Росії, Туреччини, Грузії та Казахстану. Він зазначив, що головним у театрі є актор, і він має змусити публіку йому повірити.

- Які б не були режисерські доручення, актори мають розуміти, що виправдовувати їх перед публікою саме їм, їм мають повірити, - зауважив він. 

- Театр може бути без світла, театр може бути без музики, театр може бути сцени, театр може бути без режисера, але театр не може бути без актора, - зауважив під час обговорення вистави Лінас Зайкаускас.

Також до складу журі увійшли актриса та педагог Ларина Недіна, театрознавець Світлана Гудзь-Войтенко, театральний критик Галина Канарська й історик театру та критик Ростислав Коломієць.

- "Павлинка" білоруського автора Янки Купали - це майже те саме, що "Наталка-Полтавка" Івана Котляревського, - зауважили члени професійного журі під час обговорення вистави на "Форумі на канапі".

 Історія стара, як світ. Режисера вистави Вадима Сікорського під час обговорення не було, тому відповісти на запитання членів журі про те, що він хотів сказати тим, що взяв у роботу такий матеріал, було нікому. Зрештою, до режисера якраз виникло у журі більше запитань, аніж до колективу. Актори ж на сцені викладалися максимально.

-  Ця історія розказана не дуже добре, - ділиться враженнями історик театру та критик із Києва Ростислав Коломієць. - Але є у ній і хороші прийоми - це і спілкування з оркестром, і увага до залу, і стоп-моменти.

- Ця вистава ніби красива табакерка, мені подумалося, що режисер хотів зробити цю виставу, як подарунок, - додала театральний критик Галина Канарська.

Думки журі  стосовно прем'єри чернівецького муздрамтеатру "Павлинка" розділилися. Оцінок виставі поки не виставляли, адже попереду ще виступи дев'яти театрів з різних міст України. Підсумки оголосять 31 жовтня під час закриття фестивалю комедій.

Сьогодні, 23 жовтня, у рамках фестивалю виступить Київський академічний театр ного глядача на Липках із виставою "Чарівні Сабінянки". Початок о 18.30.

Джерело: molbuk.ua, https://pogliad.ua/

Фото Віталії Козменко

1