ЗМІ поширили фейк 'кремлівських пропагандистів' про те, що румуни Буковини хочуть автономії

ЗМІ поширили фейк "кремлівських пропагандистів" про те, що румуни Буковини хочуть автономії

28.07.2015, 16:02

У понеділок у ЗМІ з’явилася інформація про те, що в Чернівцях начебто відбулась установча конференція Асамблеї румунів Буковини, на якій делегати прийняли рішення про автономію румунів, а також начебто вимагали особливого статусу в Україні.

Відповідну новину поширило видання "Корреспондент" з посиланням на маловідомий сайт nr24.org

У публікації йдеться про те, що делегати всіх районів Північної Буковини заслухали доповіді членів ініціативної групи, в яких констатувалося тяжке соціально-економічний і культурний стан румун України. 

"Як було особливо відзначено у виступі активістки Доріни Кіртоаке: "події в Мукачевому де була стрілянина і пролилася кров показали, що румуни Буковини не можуть відчувати себе захищеними і повинні докласти зусиль до забезпечення власної безпеки. Невирішеність мовних та освітніх питань так само створює серйозну напругу в суспільстві. Як відповідь на ці виклики і загрози ініціативною групою було запропоновано створити Асамблею румунів Буковини. Ця організація буде захищати права румунської громади, відстоювати її інтереси на рівні президента, уряду, Верховної ради та обласного керівництва. Так само ми будемо боротися за додання Північній Буковині особливого статусу у складі України. На даний момент це могла б бути автономія", - йдеться у повідомленні.

"У свою чергу Корнелія Руссу привела ще ряд важливих аргументів на підтримку установи Асамблеї та проголошення особливого статусу Північної Буковини. Зокрема вона зазначила, що "Поки Румунія йде вперед по колії Європейського Союзу, Північна Буковина деградує і руйнується. Соціально-економічна криза і руйнування традиційної культури гублять корінну націю регіону - румун. Тому ми повинні проголосити створення Асамблею румунів Буковини і взяти курс на отримання особливого статусу у складі України". Підсумком конференції стало одностайне голосування за створення Асамблеї румунів Буковини. Так само було прийнято рішення найближчим часом провести другу конференцію Асамблеї румунів Буковини для обрання керівного складу організації. У заключній частині було заслухано доповідь про відомому румунському філософа-традиціоналіста Мірча Еліаде", - йдеться у провокативній публікації.

Проте, як з’ясувалося, такої події в Чернівцях взагалі не було, а названі в матеріалі активісти виявилися вигаданими персонажами.

Таку думку в коментарі журналісту molbuk.ua висловив Голова товариства румунської культури імені Міхая Емінеску Василь Бику.

"Якби така подія в Чернівцях відбулася, я би знав про це одним із перших", - говорить В. Бику.

Водночас пан Василь запевняє, що названих в публікації активістів взагалі не існує в природі. 

"Скажімо, прізвище "делегата асамблеї" Доріни Кіртоаке дуже співзвучне з прізвищем мера Кишинева Доріна Кіртоаке", - додав Василь Бику.

Питання про від'єднання буковинських румунів від Чернівецької області в Інтернеті активізували "кремлівські пропагандисти".

Таку думку в коментарі кореспонденту molbuk.ua висловив історик Ігор Буркут.

- Чесно кажучи, я не здивований останнім повідомленням російських сайтів про те, що на Буковині уторили якусь асамблею румунів, яка хоче відділитися від України. Дивно те, що цю інформацію чомусь передрукувало багато українських ЗМІ, - каже Ігор Буркут. - Це можна було очікувати. У Кремлі намагаються дестабілізувати ситуацію на західній Україні. Я вже відчував, що іде подібна робота. Це можна було побачити по наших буковинських сайтах румунською мовою. Скажімо, новостворений центр румунської культури на вул. О. Кобилянської. У них є свій сайт, досить цікавий, там багато фотографій, багато історичних фактів, розповідей, але усе це іде під заголовком - "Буковина - румунська земля". Це вже цікавий момент.

Це свідчить про те, що активізуються російські спецслужби. Чернівецький історик вважає, що нам варто готуватись до неприємних провокацій на тему румунських меншин.

- Ми бачимо те, що робиться у Закарпатті. Там знову піднімають "русинське питання", - продовжує далі експерт. - Те ж саме я бачу і в нас на Буковині. Наносять удари в тил, хочуть дестабілізувати ситуацію на заході України. Для наших ЗМІ зараз варто було б зосередитись на коментарях та інтерв'ю представників румунських національно-культурних товариств, розмовляти з румунськими інтелектуалами на цю тему. Щоб показати, що переважна більшість людей є патріотами України та лояльно до нас відносяться.

molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (2)

Румыны Буковины - за единую Украину!!! Братья украинцы, не ведитесь на провокации кремлёвских шовинистов. Мы понимаем в какой сложной ситуации пребывает Украина и ни в коей мере не хотим стать орудием в руках путинских прихвостней по подрыву територивльной целосности страны, в которой мы живём.

Украинцы и румыны - держимся вместе и не дадим никому возможность разжечь между нами вражду. Слава Украине! 

avatar

Михаил

28 липня 2015 14:01

avatar

Matvey Gacenko

29 липня 2015 18:17