Земля стане товаром?

Земля стане товаром?

24.02.2012, 13:53

Старші люди пам’ятають, як під час Другої світової війни  німці ешелонами вивозили з України родючий чорнозем. Але згодом наш чорнозем деградував там до рівня підзолистих, характерних для Німеччини, ґрунтів. Сьогодні навряд чи хтось повторить такий малопродуктивний досвід. Натомість нині жваво іде обговорення проекту Закону «Про ринок земель». Прихильники реформи стверджують, що тільки продаж землі зможе залучити інвестиції й створити умови для ефективного власника. З іншого боку, як вважають супротивники, землю скуплять магнати. Що ж очікувати від такого Закону, якщо його приймуть, чи зможуть селяни продавати землю і за скільки після скасування мораторію, - ці та інші питання обговорювали учасники  тренінгу «Як розгортатиметься в Україні земельна реформа після набуття чинності Закону «Про ринок земель?».

Тренінг відбувся за участю журналістів Чернівецької та Тернопільської областей у рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID Агроінвест. Мета проекту, який розрахований на п’ять років, – сприяти відновленню економічного підйому в сільськогосподарському секторі України, допомогти українським селянам краще розуміти та захищати свої права на землю і продумано розпоряджатися своєю власністю.

«Ринок купівлі-продажу землі дуже важливий. Адже земля – це довгострокові інвестиції, - розповів Деніел Тімен, керівник проекту - Водночас законопроект потребує удосконалення».

За словами юриста Павла Кулинича, удосконалення у проекті Закону «Про ринок змеі» потребують умови купівлі землі через аукціон. Тому, щоб великі агрохолдинги не скупили всі сільгоспземлі, треба передбачити в законі  пільговий порядок продажу земель для дрібних фермерів.

Ще одна проблема – відсутність заготівельних центрів. В  Україні 60% овочів псується і не доходить на ринок. Проект «Агроінвест» має намір сприяти зміні ситуації і поставив завдання розвитку маркетингових послуг, які можуть бути представлені різними обслуговуючими кооперативами, об’єднаннями, які консолідують у собі малі й середні підприємства товаровиробників. Другий етап – створення оптових ринків.

Нині ж, згідно з дослідженнями, подати свою землю одразу після зняття мораторію на продаж земель готові 10-20% українців. Перший місяць після зняття мораторію на продаж землі не має стати бумом. Тому зараз головне – попередити людей  не поспішати з продажем своїх земель.

Омелян ВЕРШИЛЮБ