Земельний конфлікт між Чернівецькими міською та обласною радами

Земельний конфлікт між Чернівецькими міською та обласною радами

06.07.2019, 10:18

Земельний конфлікт між Чернівецькими міською та обласною радами розгортається майже за твором Ольги Кобилянської.

Невизначеність та статус «тимчасового уряду», які настали після усунення депутатами з посади міського голови Олексія Каспрука, певно, не в останню чергу сприяли значній активізації дії обласної ради з вирішення «земельних питань» у місті Чернівці. На зростання апетитів обласної ради у вотчині міської навіть звернули увагу ЗМІ. Виник скандал, який спочатку стосувався відчуження земельної ділянки на території психлікарні у центрі Чернівців під пекарню. Далі — більше, міський голова з’ясував, що тихою сапою, користуючись недосконалою юридичною базою, обласна рада у попередні роки «відсапала» у міста понад 70 найбільш принадних земельних ділянок.

А голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян в останні дні виявляє неабияку активність, яка зросла, як на мене, у рази під час затяжної пертурбації в Чернівецькій міській раді. Буквально днями Іван Миколайович всерйоз «наїхав» на непідзвітного йому міського голову Чернівців зі своєї обласної трибуни, при телекамерах, закликаючи того негайно приступити до ремонту вулиці Хотинської у Чернівцях, котру добили вже до того, що люди її постійно перекривають, вимагаючи асфальту. Апелюючи до нового Президента і двох очільників міської ради: голови та секретаря, загрузлих у дуалізмі, голова Чернівецької облради різко вимагав дій і фінансів на ремонт асфальту.

Така батьківська турбота про Чернівці голови облради могла би викликати сльози у чернівчан. Але просунуті швидко зметикували, що критично конструктивна позиція голови Чернівецької обласної ради таки може бути точно батьківською. Оскільки його син балотується до Верховної Ради як мажоритарник, від татової партії, а ділянка вулиці Хотинської належить до його 203-го виборчого округу, який охоплює і частину Садгірського району міста Чернівці.

Тож, як здавна кажуть на Буковині: свій до свого по своє. Доки люди розберуться, який Мунтян криком кричав за дорогу, а який записаний у бюлетені, скриньки з виборчих дільниць поїдуть у ЦВК. Чом не ефективна вуйківська технологія, яка може забитися у мізки середньостатистичному електоральному чернівчанину?

У ці дні, як на мене, активізації керівника обласної ради сприяє і його партійний статус — голови обласного осередку однієї з колись потужних, але не дуже успішних нині партій, не будемо робити їй рекламу під час перегонів. Після невдалих для очільництва партії президентських виборів, видавалось так, що голова облради вже поспішає завершити справи на цій посаді. Проте, коли турбулентність у Києві знову винесла його партію на прем’єрські перспективи, у Чернівцях почали розпечатувати нові колоди, збільшуючи вартість того, що викладається на кону. Навіть пішли на відвертий конфлікт облради з послабленим періодом незаконного відсторонення міським головою Чернівців, котрого на посаді поновив суд.

А тим часом, до редакції газети Верховної Ради «Голос України» надійшло колективне звернення від мешканців вулиці Челябинської та провулка Челябинського у місті Чернівці, яка є чудовою ілюстрацією справ у Чернівцях. Воно ж було адресоване Президенту, Генпрокурору, міністру юстиції. «Ми звертаємося до Вас з приводу низки грубих порушень чинного законодавства України, а саме «Правил експлуатації споруд інженерного захисту територій населених пунктів від зсувів та обвалів», затверджених Наказом № 56 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України від 18.02.2013 року, а також Законом України «Про землеустрій».

Нещодавно ми дізналися, що земельну ділянку по вулиці Челябинській, 2 у місті Чернівці площею 0,9494 га, в обхід усіх технічних рекомендацій та стандартів, було обрано чиновниками під майбутнє будівництво багатоквартирного житлового будинку. Ця інформація була оприлюднена на сайті Чернівецької обласної ради 17.05.2019 року. І в той же час була прихована серед Проекту рішень «Про внесення змін до Регіональної програми забезпечення повноважень щодо управління майном та власністю територіальних громад сіл, селищ та міст області у 2018-2020 роках». Яка була затверджена рішенням 17-ї сесії Чернівецької обласної ради VII скликання від 14.11.2017 року № 197-17/17. А також рішенням «Про вирішення окремих питань щодо власності територіальних громад сіл, селищ та міст області.

Ми припускаємо, що з метою привласнення вподобаної території, організатори цієї вартісної оборудки запровадили заплутану схему, яка передбачала таке: ввести в оману депутатів і всю громаду та нишком протягнути «шкурника» через чергову сесію Чернівецької обласної ради», — йдеться у зверненні, підписаному майже 80 мешканцями мікрорайону.

Іншими словами, мало не гектар землі у заповідній зоні, яка є комунальною власністю Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді — «Сад юннатів», з цільовим призначенням земельної ділянки — дослідні та навчальні роботи, намагаються сплавити зацікавленим особам під будівництво багатоповерхівки. Причому, закривши очі на те, що вказана ділянка перебуває у межах міста Чернівці, має визначене призначення, а найголовніше — знаходиться у зсувній зоні з високими сейсмічними ризиками. Дезавуалювавши оборудку, що планувалася, проти дій обласного чиновництва одразу повстали директор департаменту освіти та науки Чернівецької обласної державної адміністрації та директор Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, якому належить «Сад юннатів». До них негайно пристали мешканці вулиці Челябинської та однойменного провулка, які зрозуміли весь масштаб загроз від будинку на зсувній ділянці. Невдовзі до них долучилися і громадські організації міста.

«Отримавши гідну протидію своїм махінаціям, чиновники Чернівецької обласної ради зняли проблемне питання з порядку денного сесії. Але тимчасово. Вірогідно, це звичайний тактичний відступ, і згодом вони знову намагатимуться завершити справу, очевидно, забезпечуючи чийсь інтерес. Причому, не за красиві очі», — переконані мешканці вулиці Челябинської.

Розташовані на схилах Чернівці, між тим, мають сумну історію зсувів, які буквально знищували вулиці, лікарні, житлові будинки та іншу інфраструктуру. Фахівці не раз оприлюднювали невтішні висновки щодо загрози наступних зсувів і публікували мапи зсувонебезпечних ділянок та місцевостей, однією з яких є якраз зазначена ділянка на вулиці Челябинській та провулка Челябинському. А будівництво багатоповерхівки на цій ділянці тепер може точно стати причиною масштабного зсуву для всього житлового району, до якого вона належить.

Окрім того, у Чернівцях щороку зростають сейсморизики, оскільки жвавішає центр землетрусу на тектонічному зламі «Вранча» у сусідній Румунії. Більше того, ділянка, про яку йдеться, ще й розташована на плавуні. І мешканці одно- та двоповерхових будинків, які тут розміщені, рясно засаджують схили яру і примхливої річечки Клокучки деревами та кущами, щоби стримати ґрунти.

До того ж вони самостійно і за свої кошти здійснюють роботи з укріплення своїх будівель від тиску верхніх ґрунтів та руйнування підземними водами. Підвали тут доводиться бетонувати, як бомбосховища.

Але, схоже, ані наявні ризики, ані створення реальної загрози життю мешканців району не стримують чиновників, азарт яких найбільше зростає перед завершенням каденції.

Зрозумівши, що брутально ошукати ані мешканців, ані обласне керівництво освіти, ані батьків дітей, котрі займаються у «Саду юннатів», їм не вдалося, чиновники облради пішли іншим, на мою думку, більш єзуїтським шляхом. Закамуфлювавши оборудку під турботу про ветеранів АТО, і нашвидкуруч переформатувавши можливий соціальний зріз мешканців.

Тим часом, ще однією потужною загрозою є наявність зовсім поруч магістральної труби у 1000 міліметрів діаметром водогону «Біла — Чернівці», яка живить водою значну частину міста. У мешканців сусідньої вулиці Зарожанської ще свіжі страшні спогади про події березня 1997 року. Коли скол ґрунту та формування язика зсуву шириною 40 метрів створили реальну загрозу цілісності водогону та розташованим поруч будинкам. Тоді чудом вдалося уникнути катастрофи, після чого будь-які значні будівельні роботи у цьому районі були заборонені. Тим більше зведення висотки з відповідною інфраструктурою.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук вважає, що ситуація довкола земельної ділянки є штучно створеним прецедентом для лобіювання чиновниками Чернівецької обласної ради фінансових інтересів конкретних бізнес-кіл, а саме забудовників. Це не перша спроба напіврейдерського захоплення ділянки під комерційне будівництво. Мешканці, представники освітніх кіл та громадські діячі теж переконані, що те, що відбувається сьогодні, може мати ознаки корупційної схеми, а також злісного порушення законодавства, передусім статті 6 Закону України «Про землеустрій».

І це не поодинокий випадок. Як розповів «Голосу України» міський голова Чернівців Олексій Каспрук, нещодавно «з метою відновлення порушених прав жителів міста Чернівці, тобто територіальної громади, Громадська рада при Виконавчому комітеті Чернівецької міської ради поставила вимогу. Звернутися до суду з метою захисту інтересів територіальної громади міста Чернівці щодо визнання незаконними та скасування всіх рішень Чернівецької обласної ради та державних реєстраторів щодо всіх земельних ділянок на території міста Чернівці, право власності на які зареєстроване за Чернівецькою облрадою».

Це всього 73 ділянки, переважна більшість з яких є дуже важливими для розвитку міста Чернівці.

Також у своєму зверненні від 30.05.2019 року Чернівецька міська рада звернулася до обласної ради з вимогою про скасування рішень щодо оформлення прав власності на земельні ділянки у Чернівцях.

«Ми наголошуємо, що міська рада ніколи не передавала земельні ділянки за зазначеними адресами у спільну власність територіальних громад, а лише надала державні акти на постійне користування юридичним особам, засновником яких є обласна рада. Ось така підміна понять», — підкреслив чернівецький міський голова.

На мою думку, це видається так, що керівництво Чернівецької обласної ради, власність якої на території області, об’єкти та заклади перебувають у занедбаному стані і потребують нагального вирішення фінансово-організаційних питань, тим часом, сконцентрувалося на «освоєнні» найбільш ласих земельних ділянок у місті Чернівці. Де ціна за сотку значно вища, а бажаючі заволодіти ними стоять у черзі. Причому «сплавити» під будівництво висоток, що є хлібною темою навіть зсувних ділянок, дуже поспішають саме тепер, коли ситуація турбулентна і невизначена?

Другі поспіль вибори теж можуть стати граблями.

Довідково

В інформації головного спеціаліста архітектурно-планувального відділу управління містобудування та архітектури департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради Л. Черножукова, поданій ним офіційно, йдеться про те, що:

«Частиною 4 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території, забороняється. Земельна ділянка на вулиці Челябинській, 2 (кадастровий номер 7310136300:17:003:1077) площею 0,9494 га, відповідно до містобудівної документації розміщена в межах зони малоповерхової житлової квартирної забудови (зона Ж-2) та частково в межах рекреаційної зони озеленених територій загального користування (зона Р-3).

У зоні Ж-2 допускається переважний вид забудови та інше використання земельних ділянок під житлові будинки до 3-х поверхів».

Сергій СУЛИМА

Джерело: http://www.golos.com.ua/

1