На пропозицію реєструватися та брати участь в обговоренні  Маніліч не відгукнувся: збори депутатів облради у складі 29 осіб висловили протест проти законопроекту «Ківалова-Колесніченка»

На пропозицію реєструватися та брати участь в обговоренні Маніліч не відгукнувся: збори депутатів облради у складі 29 осіб висловили протест проти законопроекту «Ківалова-Колесніченка»

07.07.2012, 16:39

Позачергова сесія обласної ради, якої вимагали депутати-опозиціонери, не відбулася. Спершу на вимогу Постійної комісії з питань агропромислового розвитку Чернівецької обласної ради, яка на підставі ч.8 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування» скликала позачергову сесію Чернівецької обласної ради 6 липня 2012 року на 15 годину для обговорення політичної кризи в країні, надійшла відповідь від заступника голови облради Валентина Маніліча. Він виклав своє бачення підстав для скликання позачергової сесії і відмовив у задоволенні вимоги депутатів Постійної комісі з питань агропромислового розвитку.

Незважаючи на те, що для проведення сесії не набралося достатньої кількості депутатів, опозиціонери наполягли на забезпеченні апаратом облради можливості проведення зборів депутатів. Апаратом облради був наданий зал для зборів, але система для голосування і мікрофони не працювали.

На зборах, на яких головував керівник фракції «Фронт змін» Максим Бурбак, обговорили політичну кризу, що склалася в Україні. Ця ситуація, на жаль, поширюється і на місцевому рівні. Як зауважив головуючий зборів, провладна більшість в облраді своїм ігноруванням вимог опозиційних депутатів фактично нівелює місцеве самоврядування в краї. Такого нехтування депутатами не було за 4 скликання облради, додав депутат від ВО «Батьківщина» Іван Мунтян, та найголовнішим наразі залишається питання мови.

Депутати прийняли звернення до Президента України і голови Верховної Ради України з вимогою «не підписувати незаконно проголосований законопроект». Голосування за проект закону «Ківалова – Колесніченка» вони розцінили «як посягання на Конституцію України, що офіційно закріплює статус української мови як єдиної державної». «Наполягаємо, що конституційний статус української мови як єдиної державної не може бути предметом жодних спекуляцій», - наголошується у зверненні. Звернення залишається відкритим до підписів іншими депутатами облради, які не змогли бути присутніми на зборах.

Також депутати прийняли рішення ініціювати на наступній черговій сесії облради питання дострокового припинення повноважень голови обласної ради Михайла Гайнічеру, висловлення недовіри голові облдержадміністрації Михайлові Папієву, вимагати оприлюднення персональної позиції керівників виконавчої та представницької влади краю з мовного питання. Стосовно сьогоднішніх зборів, було прийнято рішення зобов’язати апарат облради оприлюднити інформацію про їх проведення та рішення на сайті облради та в ЗМІ згідно з укладеними зі ЗМІ угодами на висвітлення діяльності органів місцевої влади та самоврядування.

Депутати вирішили запропонувати колегам з інших місцевих рад області провести аналогічні збори або сесії облради з питання голосування в парламенті за «мовний» закон, а також ініціювати скликання Форуму депутатів місцевих рад з цього питання. Створено оргкомітет з проведення Форуму. 

Під час зборів двічі до сесійної зали заходив заступник голови обласної ради Валентин Маніліч, але на пропозицію реєструватися та брати участь в обговоренні не відгукнувся. У зборах депутатів не взяли участі представники провладних фракцій і «тушки».

1