У Чернівцях відтворять шокуючий обряд викликання дощу

У Чернівцях відтворять шокуючий обряд викликання дощу

25.09.2017, 23:49
Історико-етнографічний екскурс в обряд викликання дощу
 
26 вересня, о 16.00 в учбово-методичному центрі культури Буковини відбудеться презентація елемента нематеріальної культурної спадщини "ховання ляльки" (обряд на викликання дощу).
 
Фахівці центру дослідили обряд винятково як етнографічний матеріал – без власної оцінки.
 
Він ще має назву «Калоян», морт, ховання Засухи. Під різними назвами і в різних варіантах цей обряд зафіксований у понад 20-ти селах Чернівецької області і є одними із найдавніших обрядів світу. Корені його сягають ще фракійських часів.
 
На перший погляд цей обряд дещо шокує (адже у обряді зображується похорон «дощової ляльки»), а виконавці обряду кажуть: він споконвічний, важко пригадати, звідки і коли взявся.
 
Науково-методичний кабінет дослідження та збереження традиційної культури УМЦКБ поставив собі за мету вивчити регіональну специфіку унікального елемента НКС, для цього здійснив спеціальні зйомки у селах Шебутинці Сокирянcького району та Керстенці Хотинського. Упродовж презентації на відвідувачів заходу чекає історико-етнографічний екскурс та відеопредставлення елемента. У фільмі буде показано не весь обряд, а лише уривки.  
 
В деяких селах (як-ось село Михальча Сторожинецького району) про «ховання ляльки» згадують як про минулу напівзабуту традицію, у деяких же селах (Шебутинці Сокирянського району, Керстенці Хотинського району) обряд відтворюють і досі.
 
«Ховання ляльки» становить особливий інтерес для етнографів, істориків краю як елемент нематеріальної культурної спадщини народу.
 
Звісно, сучасний стан і вигляд обряду значно відрізняється від того давнього, архаїчного вигляду, з якого все починалося: адже хоронять цілком сучасну дитячу іграшку. Цікаво й те, що люди, здійснюючи цей обряд сьогодні, вже не можуть достеменно пояснити, для чого вони це роблять…
1