Заступника начальника Чернівецької ОВА підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги у великих розмірах, - прокуратура

Заступника начальника Чернівецької ОВА підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги у великих розмірах, - прокуратура

01.06.2022, 14:39

Заступнику начальника Чернівецької ОВА повідомили про підозру у розкраданні гуманітарної допомоги у великих розмірах.

Про це повідомили на сайті обласної прокуратури.

За процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру заступнику начальника Чернівецької обласної військової адміністрації у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, що вчинена в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, посадовець разом з іншими службовими особами адміністрації та головою благодійного фонду розтратили частину ввірених Чернівецькій ОВА автомобілів швидкої медичної допомоги, переданих міжнародним партнером як гуманітарну допомогу українському народу.

За інформацією СБУ, машини з Італії використовувались не за цільовим призначенням, а для надання приватних послуг з метою отримання прибутку.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та відсторонення його від посади.

Встановлюються інші причетні до вказаного злочину службові особи.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП у Чернівецькій області, за оперативного супроводу Управління СБ України в Чернівецькій області.

 Подробиці справи повідомили також у Відділі комунікації ГУНП в Чернівецькій області "Правоохоронці повідомили посадовцю Чернівецької ОВА про підозру в розтраті гумдопомоги майже на мільйон гривень" 

Отримавши від благодійників автомобілі для надання швидкої медичної допомоги, частину з них зловмисники використовували для платного перевезення осіб до медичних закладів інших регіонів України. Зловживаючи службовим становищем, заступник начальника обласної військової адміністрації у змові з іншими посадовими особами знехтували важливістю цільового використання гуманітарної допомоги в період воєнного стану. За такі дії їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Злочинну діяльність групи посадовців Чернівецької ОВА та однієї з благодійних організацій задокументували співробітники підрозділу захисту інтересів суспільства і держави та Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області спільно з СБУ. Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснює Чернівецька обласна прокуратура.
 
Під час досудового розслідування правоохоронці з’ясували, що у березні цього року Чернівецька ОВА отримала гуманітарну допомогу у вигляді медичних спецавтомобілів. Користуючись своїми повноваженнями на отримання, розподіл і цільове використання такої допомоги, посадовці обласної військової адміністрації вчинили розтрату частини транспортних засобів. Попередньо, заступник начальника ОВА своїми незаконними діями завдав державі збитків на загальну суму понад 900 тисяч гривень.
 
Слідчі поліції повідомили посадовцю про підозру у скоєнні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України, а саме у розтраті майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, що вчинена у особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану.
 
Наразі триває досудове розслідування. Правоохоронці встановлюють всі обставини злочину та інших осіб, причетних до розтрати гуманітарної допомоги. 
  
З власних джерел Суспільному стало відомо, що підозру вручили заступнику Артуру Мунтяну. Ми перевіряємо цю інформацію. Вчора намагались з ним контактували телефоном — Мунтян сказав, що зайнятий і перетелефонує нам пізніше.

У травні правоохоронці затримали гендиректора обласної лікарні Сергія Бродовського, який ймовірно причетний до розкрадання цих автомобілів швидкої. Він вийшов під заставу.

За інформацією СБУ, заступник голови ОВА був відповідальним за розподіл "швидких" і визначив обласну лікарню як отримувача частини цієї гумдопомоги. Керівник лікарні переоформив п'ять отриманих "швидких" на свою благодійну організацію.

Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі. Триває досудове розслідування.

Джерело: https://suspilne.media/ 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua   

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.   

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com  

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених ними потреб).  

  Нам потрібна ваша підтримка –  ПІДТРИМАЙТЕ BUKNEWS???????? благодійним внеском. 

 

1