Заступника генпрокурора родом з Сокирянщини, який представляв Павла Ванзуряка, відсторонили від роботи через події в Одесі

Заступника генпрокурора родом з Сокирянщини, який представляв Павла Ванзуряка, відсторонили від роботи через події в Одесі

07.05.2014, 17:31

Щодо нього проводять службове розслідування

В Одесі проводять розслідування трагічних подій 2 травня, повідомив в.о. генпрокурора Олег Махніцький.

- Мною дано розпорядження про проведення службового розслідування відносно заступника Генпрокурора Банчука, який зараз фактично відсторонений від виконання обов'язків на час проведення розслідування, а також щодо працівників прокуратури в Одеської області, - повідомив керівник ГПУ, передає Українська правда.

Махніцький також повідомив, що до розслідування можуть залучити іноземних експертів, зокрема американців.

Миколя Банчук народився у селі Михалкове на Сокирянщині. Наприкінці лютого його призначили заступником Генпрокурора України.

31 березня,заступник Генерального прокурора України Микола Банчук представив нового прокурора Чернівецької області Павла Ванзуряка. 

«Я впевнений, що прокуратура діятиме відповідно до чинного законодавства і забезпечуватиме ефективний захист прав громадян, не допускатиме будь-яких проявів сепаратизму, а буковинці відчують позитивні зміни вже сьогодні», - наголосив Микола Банчук.

За повідомленнями деяких ЗМІ, 4 травня 2014 року він нібито особисто заборонив етапування до Києва та наказав відпустити затриманих проросійських бандитів, винних у масових заворушеннях в Одесі 2 травня, чим міг вчинити тяжкий злочин, який кваліфікується ст.111 Кримінального Кодексу України як державна зрада.

Затримані сепаратисти в Одесі були звільнені через те, що напередодні заступник Генпрокурора особисто заборонив їх етапувати до Києва, а прокурор ухвалив рішення про їх звільнення. Про це заявив глава МВС Арсен Аваков, якого цитує Юрій Бутусов.

За його словами, Аваков відреагував на події 4 травня в Одесі так: "У мене немає слів, щоб висловити свій гнів ганебним фактом звільнення 10 провокаторів, з вини яких в Одесі було вбито 43 людини і 160 поранено".

'Я хочу відверто сказати про причини того, що сталося. Затримані провокатори повинні були бути вчора вночі (в ніч на 4 травня) відконвойовані до Києва. Проте заступник генерального прокурора Банчук прямо заборонив етапувати затриманих з Одеси. В результаті міськвідділ міліції був заблокований. Міліція отримала наказ не випускати провокаторів і приготуватися до відбиття штурму', - зазначив Аваков.

'Однак прокурор виніс рішення про звільнення затриманих. Це самоправне рішення прокуратури вимагає самого серйозного розслідування. Звільнення провокаторів може привести до нових спалахів насильства в Одесі', - додав він.

Як заявив глава МВС, дії міністерства - все керівництво УВС відсторонено в повному складі, порушено кримінальні справи.

1