Заступник голови Сокирянської РДА Ірина Тарасова підтримує дії блокувальників урядової установи в Ломачинцях, - Ігор Нажига

Заступник голови Сокирянської РДА Ірина Тарасова підтримує дії блокувальників урядової установи в Ломачинцях, - Ігор Нажига

29.10.2018, 22:48

Група людей блокувала приміщення Ломачинецького старостинського округу №1 у Сокирянському районі Чернівецької області. Протестні дії в приміщенні сільської ради тривали кілька годин, а розпочались вони сьогодні вранці.

За повідомленням депутата Сокирянської райради Ігоря Нажиги, люди, які називають себе депутатами сільради, намагалися заволодіти гербовою печаткою в.о. старости села.

Нажига повідомив, що цій події передувала "сесія" сільської ради, під час якої 26 жовтня вказані особи з числа "ініціативної групи" ухвалили ряд питань – зокрема, про зміну складу виконкому сільської ради, а також дострокове припинення повноважень сільського голови Ломачинці Наталії Петрик. Наразі ці люди прийшли до приміщення колишньої сільради, яка перебуває в стадії ліквідації, та вимагають від Петрик печатку та ключі від адмінбудівлі.

Ігор Нажига називає цю ситуацію "двовладдям", оскільки, за його словами, вказані мешканці не є депутатами сільської ради.

"На даний момент село Ломачинці знаходиться у складі Новодністровської ОТГ. Згідно із законом 6466, після прийняття останніх рішень, депутати саморозпускаються, а сільський голова переходить у статус в.о. старости. У старостинському окрузі наявність депутатів не передбачається, тобто їх не може бути. А те, що вони себе називають депутатами – це лише їхні фантазії", - повідомив депутат Сокирянської райради.

За словами Ігоря Нажиги, на місці подій присутня заступник голови Сокирянської РДА Ірина Тарасова, котра підтримує дії блокувальників урядової установи. Також присутні приблизно 30 співробітників поліції.

"Правоохоронні органи не реагують ніяк. Вони стоять і не допускають зіткнень", - повідомив депутат.

Водночас народний депутат Максим Бурбак заявив, що у зв’язку з цим інцидентом він звернеться до правоохоронців.

"Розуміючи швидку втрату підтримки на рівні області місцеві "козачата"-аграрії пішли у наступ. В черговий раз ввели в оману людей, збурюють мешканців Ломачинців, силами "ініціативної" групи блокують адмінбудівлю старости. Робиться все, щоб завадити нормальному функціонуванню Новодністровської ОТГ. В селі Ломачинці, Сокирянського району намагаються встановити фактично двовладдя. А це вже загроза безпеці не лише Чернівецької області, а й взагалі загроза національній безпеці. Переконаний, настав час жорстких дій для відновлення законності в Сокирянському районі. Обласне керівництво своєю бездіяльністю фактично покривало беззаконня, адже голова Сокирянської РДА особисто проводив консультації так званої "ініціативної" групи. Потрібні рішення на рівні держави, адже місцеві князьки вже загралися. А скеровують їх дії точно не з області. Відповідне звернення Новодністровської ОТГ отримав і докладу максимум зусиль, щоб це питання було розглянуто і правоохоронними органами, і керівниками усіх гілок влади. Місцева влада усіма силами саботує реформу децентралізації, яку, до речі, Євросоюз визнав однією з найкращих реформ. До того ж, дестабілізація ситуації у виконавчій владі та двовладдя особливо небезпечні у виборчий період", - написав депутат на своїй Facebook-сторінці.

Джерело: molbuk.ua

1