'Запропонований Перспективний план не є остаточним варіантом': Фищук заплутався у альтернативних пропозиціях від ініціативних людей

"Запропонований Перспективний план не є остаточним варіантом": Фищук заплутався у альтернативних пропозиціях від ініціативних людей

12.07.2018, 19:32

Під час засідання робочої групи з інформаційно-методичного супроводу реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень Олександр Фищук висловив позицію обласної державної адміністрації щодо внесення змін до обговорення проекту рішення Чернівецької обласної ради «Про внесення змін до рішення 32-ї сесії обласної ради VI скликання від 28 травня 2015 року №1-32/2015 «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області (зі змінами)», який разом з відповідними матеріалами направлено для розгляду на засідання чергової сесії Чернівецької обласної ради.

«Пропозиції щодо внесення змін до Перспективного плану обговорювалися у багатьох варіантах протягом усього періоду часу реформи децентралізації. Для нас усіх зараз важливо, аби ми не зациклювались на одній проблемі, яка є в котромусь із районів. Ми повинні враховувати при ухваленні Перспективного плану багато аспектів, зокрема, принцип добровільності. Обласна державна адміністрація готова розглянути запропоновані альтернативні варіанти від ініціативних груп людей. І у разі погодження фахівцями таких змін ми готові їх внести у Перспективний план», - зазначив Олександр Фищук.

«Запропонований Перспективний план не є остаточним варіантом, ми ще неодноразово будемо спільно радитись щодо змін у ньому. Але основні критерії у ньому повинні бути дотримані: фінансова спроможність, добровільність та економічна складова», - підкреслив посадовець.

Щодо утвореної Новодністровської ОТГ, Олександр Фищук зазначив, що були прийняті рішення сільських рад, в тому числі і Ломачинецької,  про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад. Таким чином була утворена Новодністровська ОТГ, передбачена Перспективним Планом, затвердженим  Кабінетом Міністрів України.

«Ми не можемо думати тільки про себе. У процесі об’єднання ми повинні створити таку конфігурацію, аби вся область була спроможною, а не лише окремо якийсь населений пункт», - акцентував керівник виконавчої влади краю.

Щодо ситуації з Новодністровською ОТГ, то Олександр Фищук зауважив: «Раніше ми подали, а Кабінет Міністрів України затвердив Новодністровську громаду саме в такому вигляді».

ДОВІДКОВО: 

2 липня відбулося засідання регіональної робочої групи з інформаційно-методичного супроводу реформи органів місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень.

Мета засідання  –  обговорення проекту рішення Чернівецької обласної ради «Про внесення змін до рішення 32-ї сесії обласної ради VI скликання від 28 травня 2015 року №1-32/2015 «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернівецької області (зі змінами)», який разом з відповідними матеріалами направлено для розгляду на засідання чергової сесії Чернівецької обласної ради.

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, заступник голови облдержадміністрації Василь Гостюк, посадовці облдержадміністрації, фахівці Центру розвитку місцевого самоврядування в Чернівецькій області, спеціалісти з питань децентралізації.

Експерти висловлювали думку щодо необхідності дотримання критеріїв спроможності, добровільності в конфігурації об’єднаних територіальних громад, запропонованих в новому Перспективному плані. Мова йде про Хотинську, Тарашанську, Сокирянську, Кельменецьку, Брусницьку, Ставчанську, Киселівську, ВанчиковецькуОТГ.

Наголошувалося на тому, що утворювати неспроможні та малочисельні громади до 10 тис. населення недоцільно, оптимальним є чисельність громад від 10 до 25 тис. мешканців.

Під час засідання Василь Гостюк наголосив, що перш за все, у Перспективному плані формування територій громад Чернівецької області необхідно керуватися на лише принципом добровільності громад, але й враховувати їх майбутнє існування, думати про їх подальше життя, про фінансову спроможність громад. «Поряд з цим, варто розуміти нашу спільну відповідальність за добробут населення територій, на яких створені ОТГ», - додав посадовець.

bukoda.gov.ua

1