Замість 488 в Україні можуть залишити тільки 120 районів, в тому числі на Буковині не більше трьох

Замість 488 в Україні можуть залишити тільки 120 районів, в тому числі на Буковині не більше трьох

25.12.2018, 11:41

Принцип добровільності під час створення об'єднаних територіальних громад в процесі децентралізації влади може зникнути до 2020 року.

Під час засідання "круглого столу" з питань реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман презентував дорожню карту подальших перетворень, розраховану  на 600 днів - до  місцевих виборів 2020 року. Це той перелік завдань, які повинна виконати країна, щоб провести наступні місцеві вибори на новій якісній основі. Зокрема, дорожня карта завдань передбачає ліквідацію інституту РДА,  укрупнення районів, завершення процесу створення ОТГ тощо. Саме для цього із закону доведеться вилучити принцип добровільності, інакше уникнути "білих плям" на карті реформованої країни навряд чи вдасться.  І тільки після цього можна буде  заходити у нові місцеві вибори. 

 Наразі у Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект про передачу формування перспективних планів територій громад до компетенцій центрального органу влади. "У ньому (законопроекті, - Ред.) вказано, що обласні адміністрації та обласні ради усуваються від процесу перспективного плану формування територій громад. Тому що з питань адміністративно-територіального устрою жодна країна не радиться з провінцією. Це приймає центральна влада. І центральна влада, Кабінет міністрів має визначати, який має бути територіальний устрій", - пояснив один з авторів закону народний депутат України  Микола  Федорук

Ініціатор змін свідомий того, що ухвалити цей законопроект буде непросто, цьому чинитиметься опір як у сесійній залі парламенту, так і за її межами.  Адже законопроект фактично передбачає зміну меж старих виборчих округів, і чимало впливових депутатів-мажоритарників цьому опиратимуться. Водночас, з точки зору державних інтересів і, найголовніше, інтересів громад цей процес є неминучим. На Волині, наприклад,  райради вже зараз просять в ОТГ гроші на зарплату своїм апаратам. З накладанням меж ОТГ на межі нинішніх районів ситуація тільки погіршуватиметься. Складно буде пояснити людям, для чого їм утримувати додаткові органи влади, які дублюють функції ОТГ. Експерти передбачили для країни  трирівневу систему організації територій, хоча була дискусія - залишити два рівні чи три. Районів має залишитися  100-120 на всю Україну замість нинішніх 488.

 Держава має проявити рішучість і твердість під час вирішення даного питання. Сподівання на волю знизу є безпідставними. Ніколи місцеві еліти жодного із 11 районів у Чернівецькій області не скажуть, що його існування є недоцільним. Будуть названі мільйони причин, будуть задіяні безліч важелів протидії цьому процесу. Хоча справжні фахівці завжди можуть знайти і реалізувати себе працюючи в новостворених ОТГ. Парламент повинен ухвалити  основи адміністративно-територіального устрою. Незважаючи на вибори і партійні ретинги. І зробити це слід якнайшвидше, але не пізніше 2020 року.  Не може бути такого, щоб половина України жила в ОТГ, а інша половина - в районах.

 Швидше за все, припускають експерти, кількість районів в кожній області співпадатиме з кількістю госпітальних округів. Саме тоді мешканці Чернівецької області вдячно згадають принципову позицію народних депутатів України Максима Бурбака і Миколи Федорука, які відстояли,  щоб у Чернівецькій області утворили три госпітальних округи -  Хотинський, Чернівецький та Вижницький, замість двох, як Київ запланував спочатку. Тобто тоді Чернівці не мали би шансів бути центром майбутнього укрупненого району.  

   Наразі у Полтавській області  процес вже пішов.  У парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає створення в області тільки чотирьох районів замість нинішніх 25-ти. Причому у даному разі  є підтримка з боку місцевої ОДА, яку очолює представник "Народного фронту" - політичної сили, що виступає локомотивом децентралізації. 

- Позаяк у Комітеті я відповідаю саме за цей напрямок, можу доповісти, що подібні законопроекти готуються щодо Хмельницької, Волинської, Миколаївської областей, - розповів Микола Федорук. - Проте першою буде Полтавська область, яку очолює Валерій Головко. Це єдиний, останній представник «Народного фронту» на посаді голови обласної державної адміністрації. Поки готується загальний законопроект про адміністративно-територіальний устрій, який передбачатиме внесення відповідних змін до Конституції України, Комітет рекомендував ухвалювати окремі закони щодо кількості районів у кожній окремій області. Тим часом буде завершено розробку закону про основи  адміністративно-територіального устрою України. 

Запровадження інституту префектів, якого теж потребує країна, було передачено змінами до Конституції України, які голосувалися 31 серпня 2015 року. Окремим пунктом було передбачено внесення змін до Конституції щодо запровадження інституту перфектів. Якби парламент продовжив процес тоді, нині по Україні не було би таких  ситуацій, яка склалася у Чернівцях. Тому що префектам надавалася функція загального нагляду, яка передбачає можливість зупинення незаконних рішень органів місцевого ссамоврядування до остаточно вирішення справи  по суті у суді. Натомість зараз, подекуди, спостерігається анархія  місцевого самоврядуваня.  Але під стінами Верховної Ради України, з вини "Свободи", у серпні 2015 року  загинули 4 нацгвардійці - мітингувальники кинули гранату, внаслідок чого все зупинилося.

1


КОМЕНТАРІ (2)

А потім Федорук з Бурбаком звалять в Англію, а будемо пожинати плоди їхнього бєзпредєлу.

avatar

Буковинець

25 грудня 2018 12:49

правельно обласні центри скасувати тому як зара виглядає місто Чернівці це не місто а колхоз з убитими дорогами засраними вулицями і три-де ялинкою а вот з 120районами це супер і від кожного района у ВРУ по одному Пі-де-ру-де-пу-та-ту і щоб про свій район дбав і старався його зробити кращим у цьому дурдомі і ставити перед ним завдання не впорався, на площі в кінці року превселюдно впороти його так щоб сексменшини позаздрили, а може і поучавствовали! Як думаєте дохрена б бажаючих було б в депутати!

avatar

123

25 грудня 2018 21:32