Заміна  бордюрів у Чернівцях може розтягнутися на сорок років: чи готові городяни стільки чекати?

Заміна бордюрів у Чернівцях може розтягнутися на сорок років: чи готові городяни стільки чекати?

01.07.2020, 14:50

У Чернівцях торік встановили нових бордюрів майже на 8 мільйонів гривень. Якщо роботи триватимуть такими ж темпами, як торік, то чекати гіпотетичної заміни  бордюрів тільки уздовж чернівецких доріг доведеться більше чотирьох десятиліть. 

Актуальною проблемою в місті є встановлення та заміна бордюрів та поребриків. Зокрема, багато невдоволень від батьків які прогулюються з дитячим візком, мешканці невдоволені рівнем безбар’єрності в місті, багато старих бордюрів та поребриків в поганому стані (особливо в зоні міжбудинкових проїздів). В основному їх заміна входить в деякі капітальні та поточні ремонти вулиць. 

Чи існує в ДЖКГ стратегія чи план дій щодо вирішення цієї проблеми? - запитує Центр реформ та розвитку - Чернівці.

Упродовж 2019 року підрядними організаціями капітально відремонтовано дорожнього покриття: встановлено нових бордюрів та поребриків – 12,864 км. (Для порівняння: всього в м.Чернівці налічується понад 1100 вулиць та провулків. Загальна протяжність вулично-шляхової мережі складає 527,5 км).

Загальна вартість виконаних робіт у 2019 році з капітального ремонту тротуарів із заміною бордюрів і поребриків становить 7 816 254 грн. (без врахування робіт на проспекті Незалежності). 

В 2020 р. плануються капітальні ремонти вул. Кармелюка (довжина бордюрів 2683 м.п., довжина поребриків 3129 м.п.), вул. Бетховена (довжина бордюрів 324 м.п.) та 64 вулиці поточного ремонту (в основному ямковий ремонт). В 2020 році виконані роботи по вул. Буковинській - довжина бордюрів 120 м.п. (підрядник ФОП Білецька Н.Ю.) Також планують завершити ремонти попередніх років: вул. Переяславська та частина вул. Руської. Всі об'єкти, на яких планується капітальний ремонт із заміною бордюрів і поребриків, внесені в програму «Комфортне місто», яка не виконується в повних обсягах.

 Бачимо, що в ДЖКГ немає ніякої стратегії та розроблених планів щодо встановлення бордюрів та поребриків. Наприклад: на славнозвісному проспекті Незалежності встановлення гранітних бордюрів коштувало 5 млн.грн., а на вул. Кармелюка гранітних бордюрів не передбачено. 

Тож коли зможуть замінити (оновити) більшість бордюрів та поребриків в місті?

1