Замасковані агітаційні концерти молдаван Zdob Shi Zdub за Геннадія Федоряка

Замасковані агітаційні концерти молдаван Zdob Shi Zdub за Геннадія Федоряка

27.10.2012, 03:21

У населених пунктах 203 виборчого округу з 23 по 25 жовтня відбулося три концерти виконавців з Молдови: гурту Zdob Shi Zdub та співака Іона Суручану. І хоча на афішах (див. фото афіші в додатку) організатори вказали, що «Концерти з метою зміцнення культурних зв’язків Буковини», насправді це були агітаційні концерти кандидата в депутати в 203 виборчому окрузі від Партії регіонів Геннадія Федоряка. Закон «Про вибори народних депутатів України» забороняє участь іноземних осіб в передвиборній агітації, зокрема й у формі участі в концертах.

Концерти відбувалися в районних центрах: Герца (23/10), Глибока (24/10), Новоселиця (25/10). Усі ці населені пункти Чернівецької області географічно належать до 203 виборчого округу. Як видно на відео, сцена була оформлена із використанням агітаційних матеріалів кандидата Геннадія Федоряка. Також зі сцени лунала агітація за кандидата Геннадія Федоряка переважно російською та румунською мовами.

Відео з міста Герца: http://youtu.be/PsUEPU2lCGI

 

ч. 1 ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняє: «Участь у передвиборній агітації іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії – суб’єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати».

Нагадаємо, що у 201 виборчому окрузі також була застосована практика використання концертів за участі іноземців для проведення агітації за кандидата від Партії регіонів Віталія Михайлішина. Ті факти стали причиною для судових розглядів, проте, суди порушення виборчого законодавства тоді так і не побачили (http://oporacv.org/sud-vidmovyv-u-zadovolenni-pozoviv-proty-myhajlishyna-ta-chernivetskoji-miskoji-rady/).

За коментарями звертайтесь:

Назар Тимощук,

координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,

063 628 67 71, [email protected]

Прес-секретар Чернівецького представництва Громадянської Мережі ОПОРА,

Григорій Сорочан

063 628 67 72, [email protected]

1