Законопроекти з соціально важливих питань мають обговорюватись публічно

Законопроекти з соціально важливих питань мають обговорюватись публічно

19.05.2017, 17:13

Законопроекти з питань медичної реформи можуть набрати необхідну кількість голосів тільки якщо пройдуть публічні консультації з експертами та громадськістю.

На цьому вчора наголосив народний депутат від фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль під час засідання Верховної Ради.

За його словами, відповідні законопроекти № 6327, 6328, 6329, 6347 не набрали достатньої кількості голосів навіть для включення до порядку денного, бо вони не доопрацьовані.

В свою чергу, народний депутат, член фракції «Батьківщина» Вадим Івченко під час ефіру на телеканалі ZIK наголосив на тому, що через помилки в економічних розрахунках, яких припустився уряд та коаліція, є ймовірність, що наступні покоління ніколи не побачать пенсійних виплат. Він зазначив, що до останнього дня ніхто з депутатів на бачив жодного пункту урядової пенсійної реформи.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко неодноразово заявила, що так звана «пенсійна реформа» влади є вбивчою для наших пенсіонерів. Як зазначила Юлія Тимошенко, пенсійна реформа влади ґрунтується на вимогах, записаних у меморандумі з МВФ: «Кожна реформа, яка сьогодні  робиться цією владою, робиться на скорочення видатків для громадян та для збільшення грошей, які йдуть в офшори. Це не реформа! Це остаточне добивання наших пенсіонерів! Може вони якійсь кількості людей і докинули якісь копійки, але вони мали докинути значно більше, оскільки за три роки їх правління рівно втричі зросли ціни на все і індексація, яка передбачена діючими законами, так і не була проведена протягом трьох років».

Фракція «Батьківщина» закликала депутатів не підтримувати проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі» через нечуване блюзнірство і невігластво.

Вадим Івченко нагадав, що наприкінці минулого року парламент провів слухання на земельну тему. І, попри те, що учасники слухань закликали не голосувати за бюджет, просили передати землі територіальним громадам та обговорювали розвиток фермерства, в проекті постанови в першому пункті результативної частини говориться, що результатом слухань є пропозиція до КМУ внести в парламент законопроект про обіг земель. Такої пропозиції на слуханнях ніхто не ухвалював.

«Батьківщина» пропонує кожному скористатись своїм законним правом та продати свій пай за ринковою ціною, але винятково територіальній громаді або державі, яка в подальшому також має передати цю землю територіальній громаді, для ведення господарства. Це необхідно для розвитку малого та середнього бізнесу на селі.

«Батьківщина» не підтримує відкриття ринку сільськогосподарських земель і наголошує на тому, що мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення – це не зупинка реформи. Це час, який дається парламентарям та уряду для прийняття необхідних законів та відповідного земельного законодавства.

 Нагадаємо, що  «Батьківщина» попри заборону суду проводити Всеукраїнський референдум про заборону продажу сільськогосподарської землі, ініціювала Всенародний референдум і збере необхідну кількість підписів за продовження мораторію на заборону продажу сільськогосподарської землі. В тому числі і для того, щоб продемонструвати президенту, і нагадати, що він живе в парламентсько-президентській країні. Долю української землі мають вирішувати всі українці, а не лічені можновладці.

1