'Закликають, а самі не роблять:  Осачук,  Бойко і  Клічук, скажіть, а хто з вас вакцинувався?' - Бурбак

"Закликають, а самі не роблять: Осачук, Бойко і Клічук, скажіть, а хто з вас вакцинувався?" - Бурбак

18.03.2021, 18:47

Чернівецька область разом з усією країною стоїть на порозі третього локдауну. Однак ні центральна, ні місцева влада не запропонувала ніяких механізмів на час реалізації карантинних заходів.

Про це в ефірі програми «Постфактум» на телеканалі ТВА заявив політик Максим Бурбак.

 «Ми бачимо, що деякі країни Європи вже пішли на третій локдаун. Розуміємо, що поширюються нові штами цього вірусу, агресивніші. Тому я розумію, що ми також стоїмо на порозі третього локдауну, чого не витримає економіка України. Але, шановні, у вас був рік. Вже ж був час підготувати ліжка, розвести кисень. Невже не було часу? Минулого року понад 60 мільярдів гривень було виділено. Можна було закупити апарати ШВЛ, кисневі станції і забезпечити додаткові ліжка.»

За словами політика, влада демонструє повне нерозуміння реалій.

«Я вважаю, що наразі є 2 проблеми. Перша – це провал комунікації влади з людьми, – зазначив Максим Бурбак. – Громадяни елементарно не знають, як записати в чергу на вакцинацію, коли, як і чим їх будуть колоти. Люди дивляться фейсбук, де повно нісенітниць про вакцини. Друга проблема – наші можновладці на місцевому рівні знову почали чубитися між собою. Публічний конфлікт між головою Чернівецької ОДА Осачуком і Чернівецьким міським головою Клічуком не личить ані одній, ані іншій стороні.

 Ви повинні спільно долати цю проблему. А не казати, як Ковалюк, людям: «Ми до цього нічого не маємо, ідіть до ратуші». У ратуші ухвалюють «доленосне» рішення відкрити Калинівський ринок, а за ним прийшли підприємці і з інших ринків. І зараз правоохоронці починають це все перевіряти. Це точно не збільшить рейтинг правоохоронних органів, яких зараз просто використовують. Вас обирали, призначали і ви повинні нести повну відповідальність за життя і здоров’я людей, а не лише отримувати багатотисячні зарплати.

 І ось що цікаво. У нас є три ключові дійові особи: голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, голова Чернівецької облради Олексій Бойко і Чернівецький міський голова Роман Клічук. Скажіть, а хто з вас вакцинувався? Закликають, а самі не роблять. Вакцина є, а щеплень немає.

І прикро, що навіть медики деяких лікарень відмовляються вакцинуватися. Уже всі стали диванним експертами у сфері вакцинації. Я пригадую, що у дитинстві ніхто не питав, – отримали усі щеплення і це працювало.

Я особисто буду вакцинуватися. Але наразі маю антитіла. Тому вакцина потрібніша тим, у кого антитіл немає – медикам, військовослужбовця. У моїй сім’ї теж всі готові вакцинуватися. Влада має зробити усе, щоб люди знали алгоритм дій – де записатися, коли до них дійде черга тощо.

 Сьогодні усі хочуть бути добрими і ніхто не хоче брати відповідальності за непопулярні рішення про закриття тих чи інших сфер діяльності на карантин. Але бачимо, що спалах ковіду на Івано-Франківщині, як стверджують місцеві ж люди, через роботу курорту «Буковель». У нас теж курорти працювали і ринки.

Я не хочу нікого звинувачувати, але, шановні, у вас обирали для ухвалення відповідальних рішень. Так, вони можуть не влаштовувати усіх. Але, коли ліжкомісця завершаться, ви будете кусати лікті. Не дай Боже, щоб це сталося. Хвиля лише починається. На думку деяких експертів, пік слід очікувати на початку квітня. Тобто все ще попереду. І тут ще раз закликаю. По-перше – вакцинуватися. А по-друге – вдягати маски, мити руки, дотримуватися дистанції.»

1