Захід захистить опальних мерів: за практикою наступу на місцеве самоврядування в Україні пильно стежать посли західних держав в Україні

Захід захистить опальних мерів: за практикою наступу на місцеве самоврядування в Україні пильно стежать посли західних держав в Україні

04.03.2012, 12:40

В Україні продовжується зачистка міських голів, які з різних причин не влаштовують владу. Київ, Чернівці, Вишневе, дивна ситуація в Одесі – мерам цих міст дуже просто продемонстрували, що хоча їхня посада й виборна, але для Банкової це мало що значить.

Схема виглядає дуже просто – змістити мера, а містом поставити керувати ручного секретаря міськради, затягуючи проведення дострокових виборів. При цьому навіть отримані на виборах 65% виборців ніякої ролі не грають.

Про цю загрозу «Главком» писав більше року тому, після першого прецеденту з відставкою Чернівецького міського голови Миколи Федорука. Наші прогнози, на жаль, справджуються.

Остання атака за вже апробованим методом пройшла на мера Тростянця Сумської області Юрія Бову, що виграв вибори з результатом 60%. 27 лютого на сесії міськради опоненти мера, серед яких домінують «регіонали», намагались внести в порядок денний питання щодо припинення його повноважень. Але Бова відмовився це робити і закрив сесію. Його суперники все ж таки провели своє засідання за межами міськради, як колись депутати ВР в «Українському домі», і все ж таки прийняли рішення змінити секретаря міськради та, власне, звільнити мера. За таке рішення віддали голоси 20 депутатів з 38-ми. Бова вважає це зібрання нелегітимним, адже не було кворуму, його рішення не визнає і просто так здаватись не збирається.

Формальним мотивом для гонінь на мера стало рішення Тростянецького райсуду, що наклав на Бову адміністративне стягнення «за вчинення корупційного правопорушення». Корупція, на думку УБОП та суду, полягає в тому, що мер, перебуваючи на держслужбі, володів корпоративними правами ПП «Меркурій», тобто займався підприємницькою діяльністю. Бова в свою чергу заявляє, що володіння корпоративними правами не є порушенням, а правоохоронці сфальсифікували справу за замовленням місцевих бізнесменів.

«Главком» звернувся до самого Юрія Бови за коментарем про ситуацію в Тростянці.

Юрію Анатолійовичу, ви не визнали рішення міськради, але ваші опоненти, судячи з всього, не збираються здаватись. То ж яких подальших дій ви від них очікуєте?

Назвати це рішенням взагалі важко. Якщо б воно дійсно було прийняте на засіданні Ради, то я вимушений був би його визнати, яким би воно не було. Але депутати після закриття сесії зібралися в райраді і тепер кажуть, що ці збори були якоюсь сесію. Без всякого розпорядження про проведення сесійного засідання, опублікованого в газеті, та інших формальностей. Тобто на сьогоднішній день я не те що не виконую рішення сесії, а взагалі не визнаю рішеннями те, що прийняли на цих зборах депутати.

Але, в принципі, в ваших опонентів в міськраді достатньо голосів, щоб винести вам недовіру? 

Тут теж є питання. Наприклад, я вважаю, що припинити повноваження міського голови можуть дві третини депутатів, а вони наполягають на тому, що їм достатньо 50 % голосів, які в них зараз є. Ми сьогодні чекаємо чіткого роз’яснення, як вирішити це питання в юридичній площині. Стаття закону чітко містить норму, що дострокове припинення повноважень здійснюється шляхом таємного голосування, і для цього повинно бути дві третини голосів, але ми хочемо перестрахуватися і мати офіційну відповідь органа, який займається кадровою політикою.

А силового вирішення проблеми ви не очікуєте? Штурму мерії чи чогось подібного?

До нас надійшла інформація про можливе силове захоплення міськради, і тому тут в нас посилене чергування і працівниками міськради, і міжвідомчою охороною, щоб убезпечити міськраду від будь-яких проявів ламання дверей, виносу комп’ютерної техніки та документів. Хоча, дивлячись мені в очі, вони пообіцяли, що не будуть нічого робити, але я в це не вірю.

Хто конкретно стоїть за атаками на вас?

Група місцевих бізнесменів, які є представниками різних політичних партій, але практично об’єднані в одну депутатську групу. Причини банальні: комусь пару гектарів землі захотілось, які потім можна продати на майбутній розвиток тієї самої шоколадної фабрики, комусь заважає дніпропетровський супермаркет «АТБ», який став поперек горла нашому голові бюджетної комісії з його продовольчим бізнесом… У кожного свої причини – у когось більш вагомі, у когось менш, але все це нагадує групу по інтересам.

Чи підтримують цю групу на обласному рівні? Той же губернатор.

Офіційно позицію губернатор до сих пір не заявив. Але враховуючи, що більшість депутатів, які виступають проти мене, представляють Партію регіонів, певні роздуми з того, наскільки в стороні знаходиться обласне керівництво, є. Двічі делегації їздили на прийом до губернатора, голови облради, і поки що конструктивної зустрічі жодного разу не відбулося. А люди хочуть передати те, що відбувається в місті і навколо чого відбуваються ці конфлікти, щоб обласне керівництво почуло це з перших вуст, а не від когось. В Тростянці ж триває «холодна війна» – депутати від ПР ставлять питання не тільки по мені, а зривають сесії і не голосують за рішення, потрібні для розвитку міста, – розробку нового Генплану, резервування землі для промислового парку, про який заявляв губернатор…

Але якщо конфлікт прийняв вже такі обороти, комусь треба буде відступити – або їм, або вам…

Я відступати не маю наміру, тому що не бачу за собою вини і порушень законодавства. А по цьому корупційному протоколу, будь-якому юристу очевидно, що суд був кимось дуже сильно зацікавлений, приймаючи таке рішення.

Просто багатьох мерів, які з тих чи інших причин не влаштовували Партію регіонів, вже зняли з посад.

В кожній ситуації є виключення. Саме тому треба дивитись на власну ситуацію і не допускати власних помилок. Багато ситуацій ми врахували і на сьогоднішній день посилили охорону міської ради, не маємо намірів віддавати печатки та інші документи. Якщо вони вважають, що те їхнє зібрання було сесією, хай доводять це в судовому порядку. Ми призначили на 7 березня законну сесію з розглядом питань про дострокове припинення повноважень міського голови і секретаря міськради. Звісно, що неприємно дивитися, коли ведуть нечесну роботу по відношенню до інших депутатів – пропонують підкуп, шантажують видавленням їхніх близьких з роботи…

А ви в свою чергу проводите бесіди з депутатами? Які ви бачите настрої? 

Є юридичні механізми, які ми намагаємось відпрацювати, щоб показати, що для зміни міського голови треба дві третини голосів.

Опозиційні сили пропонують вам свою допомогу?

Я в багатьох консультуюся з цього питання, але це ґрунтується на особистих зв’язках, а не на партійних. Казати, що якась політична сила різко за мене вступилася, поки що не можна.

Ви вважаєте, що ваші опоненти планують після вашого зняття провести дострокові вибори чи повноваження перейдуть в руки секретаря?

Я вважаю, що проводити повторні вибори сенсу немає, тому що на сьогоднішній день рейтинги людей, які за цим стоять, дуже-дуже низькі. Саме тому їм достатньо буде поставити свого секретаря і тримати його на гачку. Тобто людина буде у постійному підвішеному стані, і навряд чи буде іти якась серйозна робота.

Нещодавно на Сумщині була створена громадська організація «Асоціація громад області», яка, за деякою інформацією, за бюджетні кошти виконуватиме функцію «тіньового штабу» провладних кандидатів на мажоритарних округах на парламентських виборах. Її діяльність вже помітна?

Не знаю, яка буде справжня мета цієї організації. Де-юре підкопатися нема до чого: чому б не об’єднуватись і не обговорювати спільні проблеми на рівні області? Але чи буде це робота на конструктив, чи ширма для чогось – це питання.

P.S. В продовження теми звільнення з посад мерів міст, які отримали на виборах підтримку абсолютної більшості мешканців, ми звернулися до колишнього глави Чернівців Миколи Федорука. Микола Трохимович прокоментував нам ситуацію в Тростянці та розповів, що за практикою наступу на місцеве самоврядування в Україні пильно стежать навіть посли західних держав в Україні

Нагадаємо, що обраного вже вп’яте мером Чернівців Федорука відсторонили минулого року, і саме зараз мало з’явитися судове рішення з цього приводу. «Мене фактично відсторонили від правосуддя. Шевченківський районний суд міста Чернівців, а точніше суддя Смотрицький, відмовився розглядати мій позов по суті, тому я нещодавно оскаржив моє звільнення у Вінницькому окружному адміністративному суді. Не маю особливих надій і на скаргу у Вінницю. Тому варіант відмови від судової боротьби, щоб прибрати можливі перепони на шляху нових мерських виборів, про що я казав «Главкому» раніше, не виключаю», - повідомив він про перипетії судової боротьби за мерський пост.

Щодо ситуації в Тростянці, то її він назвав продовженням тієї схеми, що була застосована і в Чернівцях: «Я знаю, що в місті Тростянець Сумської області проводять ту саму схему боротьби з неугодними владі мерами. Скажу так – в Чернівцях був пілотний проект боротьби з місцевим самоврядуванням, а далі буде поширення цього досвіду на всю Україну».

При цьому Микола Федорук повідомив «Главкому», що на таку практику влади вже звернули увагу посли іноземних країн, які спілкувалися з відставленим мером.

«Саме з таким формулюванням – «пілотний проект для всієї України», мою відставку оцінювали низка іноземних послів, з якими тоді випало спілкуватись. Скажу більше, іноземні посли слідкують за наступом на місцеве самоврядування в Україні, вони це помічають. Минулого року вони активно цікавились моїм прецедентом й робили відповідні висновки. І зараз вони не випускають ситуацію з поля зору. Впливові західні посли моніторять ситуацію з неправомірними відставками мерів», - заявив Микола Федорук, відмовившись назвати, з послами яких саме країн він спілкується.

01.03.2012 г. в 10:00
Павло Вуєць, Віталій Червоненко, «Главком»

Джерело: glavcom.ua



КОМЕНТАРІ (4)

Заголовок нагадує хрестоматійне "у нас длінниє рукі"... А взагалі то, для об"єктивності могли б подати і коментар Б.Руснака, аби не виглядало так однобоко, як кривенька качечка на біде

avatar

Аркадій

05 березня 2012 09:48

А й справді: Руснака - в студію!!! А то він, скромняга, так трудиться на благо місцевого самоврядування, так трудиться, що аж його ніде не видно. Коли Федорука скидали чоловік більше світився, заробляв майбутню посаду, а тепер сидить тихо-тихо. Певно, щоб не асоціюватися з цими врємєнщіками. Бо як їх турнуть, треба ж буде далі щоки надувати, жити в цьому місті, і розповідати, який він був принциповий. Де пресуха Руснака? Вже майже рік  в Чернівцях нема мера, а ці великі законники роблять вигляд, що це нормальна ситуація. Хай розкаже, чому суд не судить Федорука, чому вибори не призначають, чому не дали провести місцевий референдум. Є про що говорити...

avatar

Точняк

05 березня 2012 09:57

Підтримую! Руснака - в люди! Хай чернівчани взнають своїх героїв! Як альтернативу пропоную БукНьюзу запропонувати Б.Руснаку провести веб-прес-конференцію на цьому сайті.

avatar

Василь Кругляк

05 березня 2012 11:30

Руснак є і дуже активно працює далі, намагається "оптимізувати" міську раду, тобто знову прибрати когось, когось поставити. Це чудо юридичне таке паскудне і підле, що виконує роботу тихенько, так би мовити, не афішуючи свою персону. Але всі в міській раді добре знають, якщо якась нова ідея дурнувата, то це справа рук Руснака. Він сірий кардинал недолугого Михайлішина, той взагалі не дуже розуміє, що навколо нього діється, бо для цього треба мати бодай трохи мізків, яких, на жаль, немає. Знай собі підписує що підсунуть.Дивись, Віталік, аби не сів в тюрягу ненароком. Бо тоді Руснак одразу щезне з місцевого самоврядування, ніби його і не було.

avatar

сторож ратуші

05 березня 2012 17:19