“Загублений світ — Чернівецький міф”: одна з найпопулярніших газет Європи DIE WELT про столицю Буковини

“Загублений світ — Чернівецький міф”: одна з найпопулярніших газет Європи DIE WELT про столицю Буковини

15.01.2013, 14:25

Нещодавно наше місто мало честь бути описаним на сторінках однієї з найпопулярніших газет Європи DIE WELT. 12 січня 2013 р. Георг Крістоф ХАЙЛІНГЗЕТЦЕР опублікував у вказаному виданні статтю під назвою “Загублений світ — Чернівецький міф”.

У матеріалі автор основний акцент робить на культурному та національному різномаїтті нашого міста, звертаючи увагу на толерантні відносини між українською, німецькою, єврейською та румунською громадами. Разом з тим, німецький журналіст зауважив, що в наш час ця різноманітність міста втратила свій довоєнний вигляд.

Подорож до Чернівців Г. К. ХАЙЛІНГЗЕТЦЕР радить розпочинати з бібліотеки, зазначаючи, що навряд чи ще якесь провінційне місто має так багато письменників та мислителів як стародавня столиця Буковини. Серед них — поети Пауль ЦЕЛАН та Роза АУСЛЕНДЕР, відомий біохімік та публіцист Ервін ЧАРГАФФ, який народився тут, письменники Карл-Еміль ФРАНЦОЗ, Міхай ЕМІНЕСКУ та психоаналітик Вільгельм РАЙХ, які ходили саме до Чернівецьких шкіл. “Не дивно, що місто на Пруті називають “містом мертвих поетів” — резюмує німецький журналіст, іменуючи наше місто “міфом зниклого світу”. Але, все ж, в своїй статті ХАЙЛІНГЗЕТЦЕР змальовує Чернівці як місто, одягнуте в дивно-барвисте плаття із охайним та веселим альтштадтом в пастельних тонах будинків.

У згаданій публікації зазначається, що саме правила міграційної політики австрійського періоду міста привнесли безпрецедентне розмаїття народів. В ті часи, в заселені переважно українцями та румунами місця переселилось багато німців, євреїв, вірменів та угорців. Не без гордості за наш край, відмічено, що ще з XVIII століття Чернівці отримали школу, поштове відділення і навіть кафе. Згодом відкрились лікарня, готелі та магазини. Також німецький автор акцентує увагу на практично цілковитій неушкодженості міста під час двох світових воєн, які воно пережило. Окрему увагу Г. К. ХАЙЛІНГЗЕТЦЕР приділив єврейській громаді Чернівців, яка за його словами почувала себе тут як вдома. В своїй статті він зауважив, що німецьку мову та ідиш в 1870 році тут використовувала відносна більшість населення, що в значній мірі впливало на політичне та соціальне життя міста. Чернівці порівнювались з “Єрусалимом на річці Прут”. З жалем автор відмічає, що сьогодні в місті залишилось тільки близько 1500 євреїв, з колишніх 78 синагог функціонує лише одна, а колишню головну синагогу міста сьогодні називають “Кіногогою”.

Підсумовуючи розповідь про наше місто видання зазначає, що дійсно можна провести кілька приємних днів у історичних місцях, котрі породили міф про Чернівці.

Отож, шановні чернівчани, вітаймо наше місто, як провінцію про яку пишуть найвідоміші видання світу. Дбаймо про місто на Пруті, і ще не раз зможемо насолодитися позитивними відгуками зарубіжних гостей Чернівців.

Дмитро САВ'ЮК
Фото: Die Welt, picture-alliance/dpa

Джерело: CitizenJournal (c)

1