На катання пільговиків у тролейбусах і маршрутках у Чернівцях за три роки  списали майже 200 мільйонів бюджетних коштів  і запланували цьогоріч списати ще 80

На катання пільговиків у тролейбусах і маршрутках у Чернівцях за три роки списали майже 200 мільйонів бюджетних коштів і запланували цьогоріч списати ще 80

20.07.2020, 16:02

Коли у Чернівцях повноцінно запрацює електронний квиток у громадському транспорті?  

Проблему досліджує Центр реформ та розвитку - Чернівці.

Нещодавно на сесії депутати міської ради внесли зміни у «Програму впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському пасажирському транспорті в м.Чернівці на 2017-2020 роки». Це основна міська програма, яка має на меті запровадження безготівкової системи оплати проїзду та електронного обліку перевезених пасажирів у всіх видах громадського транспорту, яка розрахована до кінця 2020 року.

Коли планують запровадити електронний квиток, що для цього необхідно зробити і чи є на це гроші у деталях далі…

СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ ПОТРІБНО?

Всього на реалізацію програми потрібно 19,91 млн.грн. (в тому числі 9,75 млн.грн. кошти бюджету, 0,8 млн.грн. кошти ЧТУ, а 9,36 млн.грн. планується залучити з інших джерел). Фактично профінансовано вже 3,026 млн.грн. за закупівлю 67 стаціонарних валідаторів для ЧТУ.

ДЕ МОЖНА ВЗЯТИ ГРОШІ ?

Лише за 2017-2019 роки як компенсація за проїзд пільговиків з бюджету м.Чернівці виділено 193,5 млн.грн. (з них 140,9 млн.грн. ЧТУ та 52,6 млн.грн. приватним перевізникам). Крім того на 2020 рік заплановано виділити ще 81 млн.грн. на ці цілі.

Проте внаслідок карантину по сьогодні пільгові перевезення не відновлені та компенсації не виплачуються. Зекономлені гроші, на нашу думку, доцільно було б спрямувати на повноцінну реалізацію програми запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у громадському пасажирському транспорті в м.Чернівці.

ЩО ДАСТЬ РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМИ?

Планується, що облік пільговиків буде здійснюватись не по коефіцієнтах співвідношення платних і безоплатних пасажирів (максимальне значення 1.7 пільговика на 1 платного для автобусів та 1,8 для ЧТУ), а згідно електронного обліку перевезених пільговиків на основі персоніфікованих карт. Це дасть змогу здійснити реальний облік фактично-перевезених пасажирів громадським транспортом у розрізі різних груп і на основі цих даних розрахувати реальний тариф на проїзд у громадському транспорті.

Крім того зручною та прозорою стане оплата самого проїзду, грошові потоки у громадському транспорті стануть безготівковими. Після цього усі дискусії щодо реальної вартості проїзду стануть предметними, а бюджетні гроші виділятимуться перевізникам на основі фактично-наданого обсягу послуг, що стимулюватиме до підвищення кількості виконаних рейсів та якості послуг.

Панове Олексій Каспрук, Василь Продан, Володимир БешлейАнтоніна Бабюк, чи буде до кінця року повноцінно впроваджений електронний квиток у громадському транспорті міста?

ЯКІ ЗАХОДИ ПЕРЕДБАЧАЄ ПРОГРАМА?

1.Технічка складова:
-оснастити транспортні засоби мобільними та стаціонарними валідаторами (для ЧТУ вже закуплено 67 стаціонарних валідаторів за 3,026 млн.грн., заплановано у 2020 році ще закупити 148 валідаторів, для приватних перевізників визначена потреба у 240 валідаторів, які вони повинні придбати за свій рахунок);
-здійснити емісію безконтактних карток (планується 80 тис.од.персоніфікованих карт для пільговиків та 40 тис.од. безконтактних карт, вартість заходу 2,5 млн.грн.);
-розробити та запровадити спеціальне програмне забезпечення для збору та обліку виручки (вартість 100 тис.грн.);
-закупити та встановити 25 настінних автоматів на зупинках, 60 терміналів для касира для пунктів видачі, продажу та поповнення безконтактних карт.

2.Організаційно-управлінська складова:
- провести конкурс на визначення транспортного оператора,
-розробити мережу громадського транспорту, оптимізувати маршрутну сітку залежно від потреб пасажирів,
-розробити та затвердити порядок справляння плати за проїзд у громадському транспорті із застосуванням електронного квитка,
-внести зміни у договори з перевізниками в частині обліку перевезених пільговиків.

Джерело: http://chernivtsy.eu/…/rishennya-80-sesiyi-miskoyi-rady-vii…

1