За останні три дні Каспрук тричі змінив позицію щодо підвищення плати за проїзд у маршрутках

За останні три дні Каспрук тричі змінив позицію щодо підвищення плати за проїзд у маршрутках

28.05.2020, 19:32

Сьогодні, 28 травня, виконавчий комітет Чернівецької міської ради ухвалив тимчасове підняття вартість проїзду до 7 гривень на 28-ми автобусних маршрутах, які можуть працюватиу режимі спеціальних перевезень. Рішення діятиме з 1 червня 2020 року до завершення карантинних обмежень.

Під час засідання виконкому, на якому розглядають питання тарифу перевезення у маршрутних автобусах, мер Олексій Каспрук заявив, що після підрахунків міська влада прийшла до висновків, що тариф на проїзд у маршрутках на час карантину варто підвищити до 7 гривень 50 копійок.

Водночас 25 травня міський голова говорив, що за підрахунками ціна на проїд має бути 9-10 гривень.

Орієнтовно, по деяких маршрутах, ми підрахували всі їх видатки: пальне, заробітну плату водіям, інші видатки, виходить 9-10 гривень, - заявив Каспрук

Після критики чернівчан його думка миттєво змінилась, і вже 26 травня він заявив, що він за 5 гривень, і підстав збільшувати тариф немає.

Жодних обґрунтованих підстав переглядати тарифпід час виконання спецперевезень також немає, - йдеться в офіційному повідомленні міської ради, в якому зазначається, що це позиція мера Каспрука. - Олексій Каспрук  звернув увагу на те, що у діючому тарифі  5 гривень вартість  пального становить 26,40 грн.  при середній вартості дизпалива на сьогодні  у Чернівецькій області 21,74 грн., завантаженість   автобусів у діючому  тарифі – 18-22 місця, що  відповідає кількості  сидячих  місць. Даних про збільшення  зарплати водіям і відповідно  ріст  надходження ПДФО  до міського бюджету від працівників, зайнятих у пасажирських транспортних перевезеннях, немає. Отже жодних обґрунтованих підстав переглядати  тариф  під час виконання  спецперевезень також   немає. 

Членам виконкому міський голова довів інформацію про діючі тарифи на пасажирські перевезення в інших містах України. На час карантину і після  пом’якшення карантинних обмежень у жодному обласному центрі  України тариф на автобусні перевезення не переглядався, хоча  в усіх містах діють  обмеження щодо перевезення пасажирів лише на сидячих місцях і   передбачена обов’язкова поточна дезінфекція  транспортних засобів.

Сьогодні ж на початку засідання виконкому міський голова  назвав нову ціну, - 7,5 грн. Та зазначив, що цей тариф виник після підрахунків.

Після обговорення вартість проїзду в розмірі 7 гривень за поїздку встановлено на таких маршрутах: 3, 4, 6, 7, 8, 10, 10-А, 13, 15, 16, 17, 19, 21, 24, 27, 34, 37, 14, 22, 30, 31, 32, 33, 35, 41, 20, 26, 26-А.

У всіх інших маршрутних автобусах вартість проїзду залишається незмінною – 5 гривень за поїздку.

Право користуватися такими маршрутками матимуть співробітники поліції, держслужбовці, медики, працівники комунальних підприємств та установ тощо. Для цього пасажир повинен буде пред’явити водієві спеціальний проїзний чи довідку з місця роботи, або свідоцтво підприємця, або посвідчення військовослужбовця чи адвоката.

Пропозицію міського голови про тимчасове підняття вартості проїзду до 7 гривень за поїздку на всіх автобусних маршрутах Чернівців, які можуть курсувати у режимі спеціальних перевезень, члени виконкому не підтримали .

Джерело: ТВА та https://promin.cv.ua/

1