За минулий рік на Буковині з обігу вилучено 225 шт. підробних банкнот

За минулий рік на Буковині з обігу вилучено 225 шт. підробних банкнот

20.12.2012, 21:38

За 11 місяців поточного року на Буковині з обігу вилучено 225 шт. підробних банкнот на загальну суму трохи більше 16 тисяч гривень. Про це повідомив начальник управління НБУ в Чернівецькій області Богдан Ковч.

З словами банкіра - це небагато. Підробляють переважно купюри дрібних номіналів в 20 і 50 гривень. Купюри номіналом 100, 200 і 500 гривень ніхто не підробляє.

Крім фальшивих, управління НБУ також вилучає з обігу застарілі  та зіпсоані банкноти. Процес відбувається автоматично під час перерахунку готівки спеціальною машиною.

Застарілі банкноти утилізуються на місці. Спеціальна машина перетворює їх на паперову стружку.

Одна з фінансових особливостей Буковини  полягає у тому, що гривневих купюр тут в наявності є значно більше, ніж потрібно. Тому управління НБУ постійно вилучає з обігу зайву готівку.

Водночас начальник регіонального управління НБУ заперечив, що в банках області є нестача купюр дрібних номіналів. Може відчуватися тільки  нестача копійок. Карбування монет обходиться НБУ значно дорожче, ніж вказаний на них номінал. Комерційні банки отримують їх для запровадження в готівковий обіг теж за вищою ціною, ніж на них вказано. Не кожний банк поспішає це робити.

1