За каденції Михайлішина суми хабарів були значно вищі - Каспрук

За каденції Михайлішина суми хабарів були значно вищі - Каспрук

28.03.2017, 17:11

У Чернівцях екс-секретар міськради і чинний міський голова на сесії міськради розкритикували один одного за корупцію в структурних підрозділах ради.

Це сталося у понеділок, 27 березня на позачерговій сесії, коли депутати розглядали питання діяльності управління освіти Чернівців та інцидент з хабарем у цьому управлінні.

Зокрема, депутат міськради від фракції "Рідне місто", колишній секретар міськради Віталій Михайлішин розкритикував роботу начальника управління освіти Сергія Мартинюка через випадок з хабарем.

"Тут сидять депутати міської ради, яким підзвітні ви, і підзвітний міський голова. І поведінка ваша має бути не така, що ви тут стоїте, наче якийсь бос перед хлопчиками. А ви маєте відповідати на свої питання", - заявив Михайлішин.

Читайте також:  Продан не хоче нічого робити, окрім як смикати за ниточки, вирішувати земельні питання, ділити підприємства, управління - думка

"І якщо ваш якийсь керівник відділу або хтось із вашого управління освіти, де ви поки що керуєте, зробив злочин, то ви маєте теж нести відповідальність. І міський голова теж має нести за це відповідальність. Тому що в Європі якщо будь-який керівник чи маленький клерк в управлінні робить такий злочин, то міністр йде у відставку", - додав депутат.

На це мер Чернівців Олексій Каспрук відповів, що він не пригадує, щоб Михайлішин у часи свого секретарства у міськраді подавав у відставку, коли його підлеглі, яких він призначав на посади, попадалися на хабарах.

"Ви знаєте, Віталій Михайлович, від кого завгодно у цій сесійній залі я б нормально сприйняв такий спіч. Безперечно, це жахливо – те, що відбулось. Якщо він винен, то він має бути покараний. Всі чудово знають, що в країні є корупція – на всіх рівнях: і в Києві, і в Чернівцях, і в медицині, і в освіті, і в правоохоронних органах, і в сесійній залі. Вона є, і з нею треба боротися. І те, що ловлять – це добре. Ще би доводили до судів і давали терміни – це теж було би добре. І вона була завжди – ця корупція. І коли, Віталій Михайлович, ви таку гарну промову говорите, що ми тут всі маємо звільнитися, бо хтось-там став жадібний до грошей, то ще раз говорю – від будь-кого я можу це сприймати, але не від вас. Тому що все те, що ви зараз тут наговорили – переверніть на свого директора кладовища, якого ви призначили, якого взяли на хабарі і засудили. Ви подавали у відставку? Ви ж його призначали для того, щоб на цвинтарі порядок навести. Він наживався на найсвятішому – на людях, у яких біда. Я вам не Вася, і не треба мені "тикати", - сказав Каспрук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продан і дев'ятнадцять із сорока двох депутатів міськради не довіряють Каспруку

Водночас інцидент з хабарем в управлінні освіти Чернівців міський голова назвав "неприємним випадком".

"Правоохоронці працюють, і я думаю, що вони дадуть належну оцінку цій ситуації. На жаль, це не перший випадок у Чернівцях. Такі випадки вже були і за моєї каденції, і за каденції Михайлішина. Щоправда, тоді були не такі суми, а значно вищі. Всі прекрасно розуміють, що в Україні існує корупція, і вона є всюди - і в Києві, в Чернівцях, і в сесійній залі, і в медицині, і в правоохоронних органах... Дуже добре, що працюють правоохоронні органи, дуже добре, що виявляють якомога більше таких моментів", - додав міський голова.

 Каспрук вважає, що "Рідне місто" "вирішило скористатися ситуацією" та ініціювало скликання позачергової сесії міськради.

 "Натомість "Рідне місто" вирішило цим скористатися. Хоча, фактично, це - чиновник у четвертому коліні від мене. Коли заступника начальника департаменту житлово-комунального господарства взяли на хабарі, не було позачергових сесій, не було рішень про звільнення директора департаменту чи недовіри міському голові. Просто нині так склалося, що в освіті відбуваються якісь процеси, і зрозуміло, що під час них є чимало невдоволених", - сказав мер Чернівців.

 Окрім того, Олексій Каспрук заявив, що випадок з хабарем став для нього несподіванкою: "Мені важко коментувати цей інцидент із хабарем, бо для мене це була величезна несподіванка”.

Він назвав чинного керівника управління освіти Сергія Мартинюка "посадовцем з категорії, яка не заглядає у рота депутатам".

 "…і перед ними на "ципочках" не бігає. Він має свою особисту позицію. Його підтримують директори шкіл - близько 90 підписів. Тому що люди реально бачать зміни в освіті", - додав він.

 Разом з тим, мер Чернівців зазначив, що правоохоронці ще не допитували Каспрука у справі хабара в управлінні освіти.

 "Що було з цим випадком - не можу сказати. Мене ще правоохоронці не запитували. Сподіваюся на об’єктивне розслідування цієї справи", - додав він.

Джерело: molbuk.ua

1