За добу під Вікнянську школу витікало 600-700 літрів води, бо до труб, які проклали ще 1974 року, не могли дістатись

За добу під Вікнянську школу витікало 600-700 літрів води, бо до труб, які проклали ще 1974 року, не могли дістатись

16.11.2019, 23:09

Вікнянська об’єднана громада утворилась в 2017 році. До неї увійшло 6 невеликих сіл, а чисельність ОТГ складає близько 3200 осіб. Проте, це не заважає громаді використовувати наявні можливості для розвитку інфраструктури та ефективно управляти наявними ресурсами.

Минулого року громада отримала 1,22 млн грн субвенції на розвиток інфраструктури. Цих коштів вистачило для придбання шкільного автобуса, капітального ремонту харчоблоку у Вікнянській школі та нового опалення в дитсадку. Нинішнього року громада отримала майже на 100 тис. грн субвенції менше – 1,13 млн грн. 

Більша частина цих коштів, а саме 650 тис. грн, було направлено на капітальний ремонт даху та фасаду Вікнянської школи. Річ у тім, що в громаді було оптимізовано мережу шкіл і даний заклад є опорним. Це дозволило виграти проект з Державного фонду регіонального розвитку на суму 6,5 млн грн для проведення комплексної енергомодернізації закладу (заміна та утеплення даху, фасаду). Тому кошти субвенції були використані як співфінансування від ОТГ. «Зараз у нас є опорна школа у Вікні і два філіали першого ступеня у селах. Для транспортування маємо три автобуси, а там де по селах є асфальт, зробили поточний ремонт», - розповів Іван Ковалюк, голова Вікнянської ОТГ. 

Грамотний підхід до управління громадою і використання доступних ресурсів також виявився в тому, що кошти вже іншої субвенції, на соціально-економічний розвиток територій, також були вкладені в енергомодернізацію опорного закладу. Було замінено труби і батареї, встановлено нові котли і відремонтовано приміщення котельні. З субвенції було спрямовано на це 2,3 млн грн і ще 1 млн грн громада виділила із залишків освітньої субвенції, які, в свою чергу, стали можливими завдяки проведеній оптимізації шкільної мережі. «З 1974 року систему опалення ніхто в школі не робив. За добу було втрат 600-700 літрів води, бо труби були під школою і не могли до них дістатись», - зазначив голова громади. 

Ще 150 тис. грн інфраструктурної субвенції також були використані як співфінансування. Поруч з опорною школою роблять спортивний майданчик зі штучним покриттям. Тут фінансування йде 50 на 50, тому з держбюджету виділено 750 тис. грн, а цього року зроблять сукупно на 900 тис. грн. Решту робіт виконають наступного року. 

З минулого року в громаді почали впроваджувати організований вивіз сміття. Цього року вже почали укладати договори на вивіз. Тому потрібно було придбати причеп для вивезення сміття, що й стало, поряд з іншою технікою, третім проектом з коштів інфраструктурної субвенції. Нині в громаді договори на вивіз сміття уклали вже 40 домогосподарств. Ціна на місяць складає 10 грн з дорослого і 5 грн з дитини. Перед цим же, як розповів голова громади, майже півтора року це було безкоштовним, аби виробити в жителів звичку, що в ОТГ налагоджений вивіз сміття. 

Окрім цього для комунального підприємства закупили причеп для збору щепи, щепоріз та деревоподрібнюючу машину. «Встановлений новий котел в школі якраз опалюватиметься із зібраної нами, подрібненої та привезеної щепи. Таким чином прагнемо бути ще більш ощадливими у використанні власного бюджету», - з ентузіазмом сказав Іван Ковалюк, голова Вікнянської ОТГ. 

Також в громаді є збудована із готовністю на 80% лікарня. Нині таких потужностей лікарні тут непотрібно, зате готове приміщення можна використати для переформатування у госпіс, центр реабілітації чи іншу структуру схожого типу. 

Andrii Kuchuran

1