За антиукраїнську позицію. Двох викладачів вишів звільнили, ще один – під загрозою

За антиукраїнську позицію. Двох викладачів вишів звільнили, ще один – під загрозою

01.09.2021, 10:12

Двох викладачів українських університетів, які "прославилися" своєю проросійською позицією, звільнили з посад, ще один – під загрозою звільнення. Про це повідомляється у відповіді Держслужби якості освіти України на запит нардепки з фракції Голос Наталії Піпи. 

У документі Державної служби якості освіти сказано, що на підставі рішення вченої ради Національного педагогічного університету ім. Драгоманова з 20 вересня 2021-го буде звільнена професорка кафедри культурології Євгенія Більченко, а з 5 лютого вона була відсторонена від роботи. У виші створили робочу групу і встановили, що Більченко дійсно порушує закони України про функціонування державної мови, про освіту, а також статут університету. При цьому причиною порушень називають викладання переважно російською мовою.

У січні 2021-го повідомлялося, що Більченко називає закон про державну мову "фашистським", Україну – "американською колонією", а себе – представницею "російської цивілізації". 

Сама Більченко про звільнення повідомила 20 липня, але додала, що у виші "заради цього пішли на ліквідацію цілої кафедри". Вона також опублікувала документ з відділу кадрів, в якому їй пропонується перевестися на інші вакантні посади у виші. 

 

У коментарі LIGA.net в університеті ім. Драгоманова підтвердили, що кафедру культурології скоротили, і тепер Більченко має право на конкурсній основі претендувати на інші вакансії в виші.

Також у відповіді Державної служби якості освіти повідомляється, що з 31 серпня 2021-го з Одеського національного університету ім. Мечникова звільнено кандидата біологічних наук, доцента кафедри цивільно-правових дисциплін Дениса Ситнікова, який називав Севастополь частиною РФ.

Завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Миколаївського інституту права НУ "ОЮА" Сергія Шубіна, який стверджував, що терористичні організації ЛДНР не є визнаними терорганізаціями, не звільнили. Йому оголосили догану, а після виходу з відпустки "буде прийнято рішення про доцільність його подальшого перебування в університеті".

 

 

 

 

 

  • 18 січня 2021-го Більченко опублікувала в Facebook заяву, в якій говорить, що закон про функціонування української мови як державної – "лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворого американської колонії". Вона також записала відеозвернення, в якому поскаржилася Зеленському на "обмеження". Більченко встигла побувати в ефірах телеканалів НАШ і 112.
  • Завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Сергій Шубін заявляв під час спілкування зі студентами, що терористичні організації ЛДНР не є визнаними терорганізаціями і "пророкував" Україні руйнування, в першу чергу – західним регіонам. Після цих заяв в університеті говорили, що не звільнять його, так як "він завтра піде і відновиться".

Джерело: https://news.liga.net/ua/politics/news/nazyvala-zakon-o-yazyke-fashistskim-professora-lyubitelnitsu-rf-uvolili-iz-dragomanova

1