З нового року дрібних підприємців-'спрощенців' масово штрафуватимуть, - депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник

З нового року дрібних підприємців-"спрощенців" масово штрафуватимуть, - депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник

28.12.2011, 13:21

Новий рік – традиційна пора сюрпризів. Ось тільки для десятків тисяч буковинських підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування, сюрпризи ці можуть виявитися не зовсім радісними. У Чернівецькій області за спрощеною системою оподаткування працюють десятки тисяч підприємців. В одному лише Сторожинецькому районі офіційно зареєстровано 5700 підприємців. Якась частина з них, безумовно, працюють за загальною системою оподаткування, але більша - на "спрощенці".

 У всіх цих десятків тисяч людей попереду проблеми - і то чималі. Вони, напевно, виникнуть  через вступ у дію з 1 січня 2012 року змін до Податкового кодексу України, - переконаний депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник. -  Раніше заяви про перехід на так звану "спрощенку" підприємці писали до 15 грудня поточного року. Тепер таку заяву потрібно буде подавати з 1 по 25 січня вже нового року.

 Згідно чинного законодавства, будь-яка людина, яка реєструється підприємцем, автоматично потрапляє під загальну систему оподаткування. Що таке загальна система, думаю, всі чудово розуміють – це повний бухгалтерський облік. Якщо підприємець  бажає працювати за спрощеною системою оподаткування, то повинен був написати відповідну заяву, ще раз нагадаю, до 15 грудня. Якщо ж з якихось причин вчасно не зробив цього - не встиг або помилився, то автоматично працював би за загальною системою оподаткування мінімум весь перший квартал наступного року, та змушений був би вести повний бухоблік тощо. І лише з другого кварталу, подавши відповідну заяву, зміг би перейти на "спрощенку".

 Тепер уявімо собі, що підприємець приступає до роботи, скажімо, 2 січня 2012 року. Заява про перехід на роботу за спрощеною системою оподаткування не написана, бо її ще не існує в природі, зошит обліку доходів і витрат не розроблений  та не затверджений. Раніше усе це регулювалося відповідним указом Президента, де було  прописано, що таке зошит обліку доходів і витрат, було зрозуміло, яку заяву потрібно писати. Тепер нічого цього поки немає, а зміни до Податкового кодексу України вступають вже з 1 січня. Але на всіх цих нюансах, переконаний, підприємців потім  будуть масово  штрафувати. Так, як це не раз вже було. Але ж хіба це вина підприємців, що Міністерство Фінансів досі не спромоглося затвердити відповідні форми документів для „спрощенців”?  

 Так ніби підприємцям й без того нема чим сушити собі голову перед Новим Роком. Адже  так само  з 1 січня 2012 року вступають у дію нові коди класифікації видів підприємницької діяльності (КВЕДи). Якщо "спрощенець" до 31 грудня 2011 року не перереєструє у держреєстратора види підприємницької діяльності, якими він планує займатися у наступному 2012 році, то діяльність по видам не зазначеним у свідоцтві „Про  спрощену систему оподаткування”  буде оподатковуватись за ставкою 15% від обороту. А це непідйомні для підприємців в умовах кризи витрати.

 Для чого це робиться? Вважаю це відбувається через те, що сама фіскальна система побудована не для того, щоб стимулювати бізнес, а для збирання штрафів. Вона створює можливості для корупції та повертає нас в темні часи репресій, де мало вміти заробляти, треба вміти виживати.  Або плати великий штраф, або частину суми по домовленості „в кишеню”, - переконаний депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник. -

 Якщо проаналізувати дохідну частину бюджету від податків і ті звіти, що пишуть податківці, то виходить, що значна частина його побудована на штрафах. Податківцям вигідніше оштрафувати підприємця, ніж отримати від нього визначену плату.  Суми штрафів завжди набагато вищі, ніж сама сума податку.

 Вихід з цієї ситуації, в яку не з власної вини потраплять десятки тисяч підприємців-"спрощенців" нашої області, позафракційний депутат Чернівецької обласної ради Руслан Мельник бачить наступний: якщо Кабмін вже бачить, що система не встигає за цим переходом, то логічно було б звернутися до Верховної Ради України з пропозицією відтермінувати вступ у дію Закону України "Про зміни до Податкового кодексу України" в частині що стосується „спрощенців”. Бодай на півроку - до 1 липня 2012 року, коли вся підзаконна нормативно-правова база вже буде розроблена. Але навряд чи голос здорового глузду влада почує. Судячи з досвіду попередніх років, у нас спочатку щось роблять, а вже потім виправляють заднім числом.