З незрозумілих причин ЦВК знову не призначила вибори у Новодністровську ОТГ (оновлено о 14.41)

З незрозумілих причин ЦВК знову не призначила вибори у Новодністровську ОТГ (оновлено о 14.41)

19.08.2017, 09:21

29 жовтня відбудуться перші вибори ще у чотирьох об’єднаних громадах Чернівецької області

ЦВК своєю постановою  призначила на 29 жовтня перші вибори у 202 об’єднаних громадах.

Серед цих громад є і чотири з Чернівецької області.

Вибори відбудуться у Кіцманській, Мамаївській, Магальській та Острицькій об’єднаних громадах. У цих громадах обиратимуть міського (сільських) голів та депутатів місцевих рад. Якщо у Кіцманській громаді вибори до міської ради відбуватимуться за пропорційною системою, то у інших сільських - за мажоритарною. Прикметно, що три з чотирьох громад утворені в Кіцманському та Герцаївському районах, де до цього не було створено жодної ОТГ.

Після проведення виборів у Чернівецькій області буде сформовано  22 об’єднані територіальні громади, у яких проживатиме 233 тис. осіб, або кожен четвертий мешканець області.

 Варто відзначити, що  процес утворення громад активно триває і далі, так Новоселицька ОТГ подала документи на отримання висновку до облдержадміністрації, а у Заставнівському районі утворюються Юрківецька та Кострижівська громади.

З незрозумілих поки причин ЦВК знову не призначила вибори у Новодністровську ОТГ, яка чекає на це ще з минулого року.

Як зазначила у коментарі координатору громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Чернівецькій області начальник відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку Управління Чернівецької ОДА:

«ЦВК вважає, що спочатку мають бути змінені адміністративні межі міст обласного значення при приєднанні до них суміжних сіл через постанову ВРУ, а вже потім призначено вибори.

При цьому профільний комітет ВРУ та Мінрегіон вважають інакше.

І навіть у змінах до ЗУ " Про добровільне об'єднання територіальних громад",які проголосовані в лютому ц.р. зазначено, що перші вибори до ОТГ, які утворилися на базі міст обласного значення призначаються без зміни адмінмеж.

Але як виявилося для ЦВК норма закону не указ.

Дуже шкода Новодністровськ і ще 29 таких громад по Україні, адже вони вже спроможні і могли б швидко підтягнути в розвитку навколишні села.»

Довідково:

Магальська об’єднана територіальна громада (Новоселицький район). До її складу увійшли Магальська сільрада (с.Магала, Остриця, Буда, Прут) та Рідківська сільрада (с.Рідківці). Чисельність населення громади понад  13 тис. осіб.

Кіцманська об’єднана територіальна громада. До її складу увійшли Кіцманська міська рада, Суховерхівська та Давидівська сільські ради. Чисельність населення  близько 10 тис. жителів

Мамаївська об’єднана територіальна громада (Кіцманський район). До складу увійшли Мамаївська сільська та Лужанська селищна ради. Населення   складає 10,5 тис. осіб.

Острицька об’єднана територіальна громада ( Герцаївський район) до її складу увійшли: Острицька сільська рада, Цуренська сільська рада, Горбівська сільська рада, Годинівська сільська рада. Чисельність населення перевищуватиме 10,5 тис. осіб.

Прес служба Офісу реформ (ПУЛЬС) Чернівецького РВ АМУ

229 об’єднаних громад чекають на оголошення Центрвиборчкомом перших виборів

На розгляді Центральної виборчої комісії знаходяться звернення від облдержадміністрацій щодо призначення перших виборів місцевих виборів у 229 об’єднаних територіальних громадах, до складу яких увійшли 1033 місцеві ради.

Такими є дані щотижневого моніторингу Мінрегіону щодо процесу  формування об’єднаних громад в Україні станом на 18 серпня.

За даними моніторингу, найбільше об’єднаних громад, які вже чекають на рішення ЦВК, у Волинській – 24, Дніпропетровській - 19, Житомирській – 17, Полтавській – 16, Чернігівській – 15, Одеській – 12, Черкаській та Херсонській областях – по 11 громад.

Ще 65 громад - на фінальних стадіях процесу об’єднання:

  • ·        по 7 ОТГ облдержадміністрації готують звернення до ЦВК,
  • ·        24 ОТГ чекають на висновок ОДА,
  • ·        34 ОТГ приймають остаточні рішення про об’єднання.

Нагадаємо, 12 липня цього року набрав чинності закон, який забезпечує фінансування виборів в об'єднаних громадах в 2017 році.

Також повідомлялося, що Уряд перерозподілив деякі видатки державного бюджету і виділив Центральній виборчій комісії майже 13 млн грн на організацію та проведення виборів у об’єднаних громадах.

Як відомо, загалом в Україні протягом 2015-2017 років створено 413 об’єднаних територіальних громад, до складу яких увійшла 1971 колишня місцева рада.

На фото: Стан утворення ОТГ у 2017 році по регіонах (станом на 18 серпня 2017 року)

1


КОМЕНТАРІ (1)

Молодець Козак. Професіонал знаю свою роботу без лишнього галасу. 

avatar

Ян

19 серпня 2017 22:09