З Дністровського водосховища відучора скидають більше води, щоб понизити рівень паводку у Дністрі

З Дністровського водосховища відучора скидають більше води, щоб понизити рівень паводку у Дністрі

24.06.2020, 09:59

Укргідроенерго запобігає негативним наслідкам паводку на річках Карпатського регіону

23 червня фахівці Укргідроенерго обговорили паводкову ситуацію та узгодили скидні витрати із Дністровського водосховища під час онлайн-засідання робочої групи Міжвідомчої комісії, організованого Державним агентством водних ресурсів України.

Згідно з даними Укргідрометцентру, через сильні опади 23-25 червня на річках Карпатського регіону очікується формування високого дощового паводку з підйомами рівнів води на Дністрі на ділянці Галич-Заліщики до 2,5 – 3,5 м.

Через таку небезпечну ситуацію робочою групою Міжвідомчої комісії узгоджено відповідні дії, а саме:

- здійснення скидних витрат із Дністровського водосховища з 13.00 год 23 червня та протягом 24 червня величиною 1400 м³/с;

- дозволено форсування Дністровського водосховища до позначки 122,5 м БС;

«Починаючи з 13 години 23 червня Дністровська ГЕС працює з повною пропускною спроможністю та максимальною наявною потужністю, – розповідає Олег Шевченко, начальник відділу гідрорежимів оперативно-диспетчерської служби Укргідроенерго. – Даний режим роботи Дністровської ГЕС дозволить мінімізувати можливі негативні наслідки, до яких може призвести паводок на Дністрі».

Крім того, при Держводагентстві працює Міжвідомчий оперативний штаб з реагування на паводкову ситуацію, який щодня оперативно по годинах здійснюватиме уточнення прогнозу розвитку паводкової ситуації та координуватиме подальші дії Держводагентства, Укргідроенерго, підрозділів ДСНС та місцевої влади.

Також робоча група Міжвідомчої комісії з метою забезпечення питного водопостачання населення та підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ запропонувала встановити наступний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у третій декаді червня.

По Київському водосховищу:

ГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 липня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,90-103,00 м БС.

По Канівському водосховищу:

ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом червня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

По Кременчуцькому водосховищу:

ГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 липня рівень води у водосховищі має бути у межах 80,85-80,95 м БС.

По Кам’янському водосховищу:

ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м³/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро.

Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.

По Дніпровському водосховищу:

ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

По Каховському водосховищу:

ГЕС працює на при токових витратах. Станом на 1 липня рівень у водосховищі має бути в межах 15,65-15,75 м БС, скиди з ГЕС здійснюються витратами в межах 400-450 м³/с.

Пресслужба Укргідроенерго

1