З Буковини мобілізують півтори тисячі військовозобов’язаних (+2 відео)

З Буковини мобілізують півтори тисячі військовозобов’язаних (+2 відео)

20.01.2015, 21:59

Відповідно до Указу Президента України №15 від 14.01.2015 року (“Про часткову мобілізацію”), Чернівецьким військовим комісаріатом виконуються заходи з проведення часткової мобілізації.

Перша хвиля розпочалась 20 січня і триватиме 90 днів, друга - у квітні, а остання відбудеться у червні. 

Впродовж наступних кількох тижнів у Чернівецькій області має бути мобілізовано майже півтори тисячі військовозобов’язаних чоловіків і жінок. Про це на прес-конференції повідомив Чернівецький обласний комісар Віталій Чурай.

- Сьогодні, 20 січня, підписано наказ про оголошення часткової мобілізації в Чернівецькій області, за яких впродовж першої хвилі цього року має бути мобілізовано більше півтори тисячі буковинців, - розповів військовий комісар. - Мобілізація стосується військовозобов’язаних чоловіків віком 20-60 років і жінок 20-50 років. Чоловіків будемо мобілізовувати до 50-річного віку, старших — лише за їхнього наполягання за умови проходження медкомісії.

Завдання на Чернівецьку область покладено важке. Адже призов і відправка має відбутися у стислі терміни. Уже до кінця січня з області мають відправити у навчальні військові частини 800 військовозобов’язаних. Ще за тиждень мають призвати 200 осіб для комплектації Чернівецького прикордонного загону. І через місяць, приблизно на кінець лютого-початок березня, відправити у військові частини ще 500 військовозобов’язаних.

 Органи місцевого самоврядування вже розпочали оповіщення мешканців краю. Військовозобов’язаним вручають повістки-виклики до військкоматів. Мешканці за такими повістками мають з’явитися у військкомати для проходження медкомісій та з’ясуванню сімейних обставин. 

Під мобілізацію потрапляють солдати та офіцери, які мають військову спеціальність. Насамперед потрібні танкісти, артилеристи, а також будівельники. Останні матимуть багато роботи на Донеччині та Луганщині з відновлення зруйнованої інфраструктури, спорудження інженерних укріплень у зоні бойових дій.

Також офіцери запасу медичних спеціальностей та артилеристи будуть направлені на навчання у відповідні навчальні заклади МОУ. Усім керівникам підприємств, які отримали повістки на своїх підлеглих, необхідно у вказаний у повістці час забезпечити їхнє прибуття до Чернівецького МВК для проходження медичної комісії і визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, які отримали повістки, відповідно до чинного законодавства зобов’язані з’явитися до військового комісаріату у визначений час. 

Призиватимуться, за словами Чурая, не лише ті, хто служив у армії, але й ті, хто армійського життя не бачив. І це стосується як офіцерського складу, так і рядових солдат. За ухиляння від мобілізації та військової служби буковинців чекає кримінальна відповідальність.

Підприємства, установи та організації, у яких будуть вилучатись транспортні засоби для забезпечення потреб Збройних сил України та інших військових формувань, повинні утримувати техніку у справному стані. Ці транспортні засоби повинні мати запас ходу не менше, аніж 10 тисяч км. 

 Разом із новою хвилею мобілізації в Україні, у деяких районах Буковини знову протестують проти мобілізації, повідомляє promin.cv.ua. За словами комісара Чернівецької області Віталія Чурая, із першими повістками, деякі громадяни знову вдалися до масових зібрань. Так, у Новоселицькому та Кіцманському районах люди вимагали пояснити, для чого проводять 4 хвилю мобілізації. Протестувальники хотіли почути доповідь особисто від військового комісара.

Наразі, як повідомив перший заступник прокурора Чернівецької області Олександр Іванюк, за фактами незаконного перекриття доріг наприкінці липня минулого року управління внутрішніх справ у Чернівецькій області відкрило два кримінальних провадження, в яких фігурують 10 осіб.

Сьогодні обласною прокуратурою відкрито 22 кримінальних провадження на буковинців через ухилення від мобілізації. Про це 20 січня розповіли на спільному брифінгу заступник головного прокурора області Олександр Іванюк та головний військовий комісар області Віталій Чурай.

"На сьогодні у Чернівецькій області зареєстровано 22 кримінальних провадження. Всі вони за статтею 336 Кримінального кодексу України, тобто за ухилення від призову за мобілізацією", - зазначив Олександр Іванюк. 

Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлені волі на термін від 2 до 5 років.

Також заступник прокурора зазначив, що до суду вже подано 10 кримінальних проваджень. Винні покарані відповідно до чинного закону України. Інші провадження знаходяться на стадії досудового розслідування. Однак деякі з них призупинені у зв’язку з розшуком осіб, які ухиляються від призову за мобілізацією.

Заступник прокурора зазначив, що згідно з Кримінальним кодексом України існує кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу, за ухилення від призову за мобілізацією, за ухилення від військового обліку та спеціальних зборів. Всі вони розслідуються правоохоронними органами.

Водночас військовослужбовців, яких відправили в зону АТО під час першої хвилі мобілізації торік в березні, повернуть додому. Про це повідомив обласний військовий комісар Віталій Чурай.

За його словами, передбачається проведення демобілізації з 18 березня по 1 травня цього року.

Також наразі в Міноборони відпрацьовують механізм, аби цих військовослужбовців залучити до проходження служби.

Джерело: molbuk.ua, molbuk.ua, БукІнфо та прес-центр міської ради. 

Фото – Максим Козменко

 Як призиватимуть до війська буковинські комісари, дивіться у сюжетах.

 

 

1


КОМЕНТАРІ (8)

На сході країни наші війська, нацгвардія, і добровольчі батальони терплять поразку за поразкою! Про це владі треба чесно сказати! Неукраїнській владі потрібні нові тушки на війні! Донецькій аеропорт загарбали сепаратисти, у наших великі втрати, як в техніці, так і в живій силі! Війну треба зупиняти! Неукраїнську владу треба міняти! СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ТИСЯЧАМ ЗАГИБЛИМ НАШИМ ПОБРАТИМАМ! ЯКЩО ПОТРІБНО МИ ВСІ ГОТОВІ ПІТИ І ЗАГИНУТИ В АТО!

avatar

До влади

20 січня 2015 21:00

Фактично військовий комісар правий. Але є один аспект усією цієї мобілізації. Люди не хочуть війни і не хочуть помирати. Люди обрали президента Порошенко, який обіцяв зупинити війну на сході на протязі декількох тижнів. Він не виконав обіцянки, війна триває, люди помирають. Значить народ має право відізвати його і вибрати іншого. Так що любі друзі не вимагайте від простих чиновників того що від них не залежить. Збирайте підписи на підставку Порошенка від посади президента!
avatar

Голос Народу

20 січня 2015 21:10

Буковинці не готові піти і віддати своє життя за Петра Олексійовича Порошенка і за Арсенія Петровича Яценюка!

avatar

БУКОВИНЦІ

20 січня 2015 21:20

(видалено адміном) на передову! (видалено адміном)....... І НЕ (видалено адміном) ПО КУЩАХ! фотки з під (видалено адміном) в посадці з (видалено адміном)не (видалено адміном)

З уст в атаку має бути девіз "ЗА (видалено адміном) (видалено адміном)"!

avatar

вперед, чого сидете в дома?!

20 січня 2015 21:49

Дуже цікаво скільки депутатів районних , міських, та обласних рад отримають повістки і скільки з них хоча б з’являться у военкоматах, не кажучи вже про подальші етапи!

Проведіть моніторинг, ви же журналісти?

avatar

Independent

21 січня 2015 14:43

Мерії всіх Українських міст на чолі з мерією Києва вже виділили місця на цвинтарах для героїв, які загинуть в АТО! 

avatar

Чернівчанин

21 січня 2015 16:17

avatar

майдан3.0

21 січня 2015 22:40

avatar

майдан3.0

21 січня 2015 22:40