Ювілей Назарія Яремчука відзначатимуть на державному рівні. План заходів

Ювілей Назарія Яремчука відзначатимуть на державному рівні. План заходів

30.10.2021, 16:33

70-річчя з дня народження Назарія Яремчука та 80-річчя з дня народження Богдана Ступки відзначатимуть на державному рівні.

Відповідне рішення прийняли 28 жовтня на засіданні уряду, передає "Еспресо.Захід" Відповідно Кабінет Міністрів ухвалив постанову “Про внесення зміни до пункту 16 додатку до постанови Кабінету Міністрів від 11 жовтня 2016 р. № 710”. Як ідеться в пояснювальній записці, зміна передбачає фінансове забезпечення відзначення на державному рівні 70-річчя від дня народження Назарія Яремчука та 80-річчя від дня народження Богдана Ступки.

"Ці два прізвища знає мабуть кожен українець. Богдан Ступка та Назарій Яремчук. Впевнений, колись їхню творчість вивчатимуть на такому самому рівні, як твори Тараса Шевченка чи Лесі Українки. І ми робимо для цього перший крок. Ювілеї Богдана Ступки та Назарія Яремчука відзначатимуться тепер на державному рівні", – заявив очільник Мінкульту Олександр Ткаченко.

Як відомо, у серпні 2021 року виповнилося 80 років з дня народження українського актора, лауреата премії імені Тараса Шевченка, Героя України Богдана Ступки.

Відтак, план заходів з нагоди святкування 80-річчя з дня народження Ступки:

  • Міжнародний мистецький фестиваль "Код Ступки".
  • Покази фільмів за участю актора в Україні та за кордоном.
  • Створення Музея-квартири у Львові та встановлення меморіальної дошки-горельєфа на будинку, де проживав Богдан Ступка.
  • Розгляд питання про присвоєння одному зі скверів у Києві імені актора.

Також  в листопаді виповнюється 70 років з народження українського естрадного співака, Народного артиста України Назарія Яремчука.

План заходів до святкування 70-річчя з дня народження Яремчука:

  • Фестиваль-конкурс сучасної української пісні "Стожари" у Чернівцях.
  • Фестиваль української естрадної пісні "Пісня буде поміж нас" імені Назарія Яремчука у місті Вижниця Чернівецької області.
  • Обласна премія імені співака і випуск поштової марки.
  • Створення біографічного фільму та музичного альбому творів митця.

Як зазначається, план заходів з підготовки та відзначення 70-річчя з дня народження Назарія Яремчука, реалізація яких потребує 118,5 тис грн. з бюджету Чернівецької ОДА, передбачає провести у закладах культури тематичні культурно-мистецькі та культурно-освітні заходи, літературні та мистецькі конкурси, дискусії, конференції, засідання за круглим столом, наукові читання для відвідувачів різних вікових категорій, бесіди, лекції, тематичні заняття, літературно-мистецькі виставки, науково-практичні конференції — обласні та Київська міська держадміністрації, протягом 2021 року.

У м. Чернівці провести фестиваль-конкурс сучасної української пісні “Стожари” імені Назарія Яремчука — Чернівецька ОДА, листопад 2021 року; у м. Вижниці Чернівецької області - фестиваль української естрадної пісні “Пісня буде поміж нас” імені Назарія Яремчука та концерт переможців фестивалю попередніх років — Чернівецька ОДА, протягом жовтня-листопада 2021 року. Забезпечити вручення обласної премії імені Назарія Яремчука — Чернівецька ОДА, листопад 2021 року; інформаційну підтримку щодо створення біографічного фільму про Назарія Яремчука та музичного альбому з творів митця — МКІП, Держкіно, протягом 2021-2022 років. Випуск поштової марки та конверта за проектом “Власна марка” та здійснення спецпогашення поштової марки тощо.

1