Європа побажала Україні успіхів

Європа побажала Україні успіхів

20.12.2011, 21:04

19 грудня українці мали стати європейцями. Саме цього дня на саміті в Києві планували підписати Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Проте всупереч очікуванням не відбулося навіть технічного парафування тексту цих документів. На більше нинішня влада України навряд чи могла сподіватися.

– Незважаючи на те, що в країні реальна політична криза і криза демократії, нам вдалося вмовити європейців: не відштовхуйте Україну, – сказав колишній міністр закордонних справ, лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк після зустрічі з високими єврочиновниками.

Влада намагається перекласти відповідальність за провал саміту Україна-ЄС на Європейський Союз, мовляв, у нас була політична воля парафувати угоду, а в них – ні. Однак не від волі європейців залежить наше майбутнє, а від стану справ у нашій країні. Євросоюз ніколи не піде на зближення з недемократичним, несправедливим, антисоціальним режимом.

Москва наполегливо запрошує нас до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Напередодні саміту українська влада навіть отримала недвозначний сигнал: перш ніж укласти якусь угоду з ЄС, слід проконсультуватися з Кремлем. До речі, саме з такої вимоги починався союз між Військом Запорозьким і Московським царством у 1654 році.

З тих пір не лише багато часу минуло, а й Україна далеко посунулася від Європи. Це засвідчує обсяг напрацьованої Угоди про асоціацію – 1800 сторінок. Аналогічні документи, які офіційний Брюссель укладав з іншими країнами, мали не більше 40-50 сторінок. Експерти називають проект Угоди про асоціацію між Україною і ЄС (разом з угодою про зону вільної торгівлі) унікальною й взаємовигідною.

Парафування, або остаточне узгодження тексту угоди, мало стати лише першим офіційним кроком Києва на шляху до Євросоюзу. Далі – підписання документа та його ратифікація парламентами всіх європейських країн.

– Підписання та ратифікація можливі лише в тому разі, якщо в Україні буде вирішена проблема політичного переслідування, коли буде закрита тема арешту й утримання у в’язниці Тимошенко і Луценка як політичних діячів, – зазначає Арсеній Яценюк.

Нинішня влада більше переймається власним майбутнім, аніж долею країни. Маючи дипломатичні паспорти, високопосадовці можуть вільно пересуватися Євросоюзом. Вони купують там будинки, започатковують бізнес, відпочивають і лікуються. Водночас влада скеровує українців у зовсім іншому напрямку – до Білорусі, Казахстану й Росії.

Народ з такою постановкою питання не згоден – більшість українців схвалює вступ країни до Євросоюзу. За останніми (грудень, 2011 р.) соціологічними даними Фонду «Демократичні ініціативи», навіть у Донбасі й Криму 51 відсоток молоді підтримує членство України в ЄС. Серед переваг українці найчастіше називають відсутність кордонів, доступ до навчання в європейських
університетах, зростання добробуту.

Україна ще може повернутися до об’єднаної Європи, якщо на парламентських виборах 2012 року переможуть демократичні сили. Насправді це буде вибір між Європейським і Євразійським союзами.

– У мене є глибокі сумніви, що президент Янукович стане великим демократом. Але я впевнений у тому, що угода буде підписана і ратифікована. Це зробить новий український демократичний парламент, в якому опозиційні сили візьмуть більшість, – зауважує один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Запит на зміни в суспільстві справді великий.