Євро-2012: останнє свято демократії?

Євро-2012: останнє свято демократії?

11.06.2012, 20:22

Україна довго чекала на Євро-2012 – витратила на його підготовку мало не всі сили та гроші. Престижний футбольний турнір мав стати для нас важливим етапом інтеграції в Європейський Союз, відкрити Україну для іноземних туристів та інвесторів. Однак сподівання виявилися марними, бо влада «взяла паузу» в діалозі з ЄС.

Через політичні й економічні негаразди Україна могла втратити Євро-2012. УЄФА розглядав варіант повної відмови від проведення чемпіонату в нашій країні і скорочення українських міст-господарів із чотирьох до двох. Основна причина – згортання демократії та політичні репресії в країні.

Одне французьке видання написало, що Україна належить до «мафіозних держав», влада в якій контролюється злочинними угрупованнями. Міжнародна організація Amnesty International закликала Київ створити незалежний держорган, аби приборкати «широку злочинність у міліції». Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що люди в Україні страждають «від диктатури і репресій».

Об’єднана опозиція не раз закликала європейських політиків бойкотувати не матчі, що пройдуть в українських містах, а українську владу. «Краще, аби керівники європейських країн відвідали Євро і не зустрічалися з президентом Януковичем. Це візит не до Януковича, це візит – до українців», – казав лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк під час переговорів із європосадовцями.

Хоча нам і вдалося уникнути бойкоту, європейці більше гостюватимуть у Польщі. Саме там базуватимуться 13 із 16 футбольних команд. Президент Європарламенту, дипломатично пославшись на зайнятість, відмовився відвідувати матчі в Україні. Не приїдуть і члени уряду ЄС. Британський кабмін у повному складі проігнорує матчі своєї збірної буцімто через підготовку до Олімпійських ігор, що пройдуть у Лондоні.

Не затримуються в Україні й прості вболівальники: подивилися матч за участі національної команди – й гайда до Польщі. Тож добре заробити вітчизняному бізнесу не вдасться. А раз так, то й держбюджет після свята футболу залишиться напівпорожнім. Нагадаємо: щоб підготувати до чемпіонату 4 міста, держава витратила, за різними даними, від 4 до 10 млрд дол. – астрономічна для України сума.

При цьому трасу Київ-Житомир відкрили без верхнього шару покриття. Комунікації поблизу стадіону «Олімпійський» у Києві проклали абияк – вулиця Федорова пішла під землю. Напередодні пафосного відкриття Андріївського узвозу тут вдарило брудне джерело, яке кияни влучно охрестили фонтаном Попова. І лише пенітенціарна служба належно підготувалася до Євро: завершено будівництво режимного корпусу на 180 місць у Київському СІЗО, придбано 5 спеціальних автомобілів типу «автозак», – звітують тюремники.

Підготовка до Євро-2012 ще довго відбиватиметься на держбюджеті через надмірні витрати. Аукнеться вона й високопосадовцям: Об’єднана опозиція обіцяє після перемоги на виборах створити слідчу комісію, яка займеться не лише фактами політичних переслідувань і незаконною приватизацією, а й розкраданням бюджетних коштів під час підготовки до Євро-2012.

«Стадіон у Києві – один із найдорожчих інфраструктурних проектів у світі. Гадаю, 50 відсотків цих грошей просто перейшли в офшорні компанії. Це не футбольний – це діамантовий чемпіонат», – зауважив із цього приводу лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк.

Євро-2012 – сумне свято і для будівельників, бо багатьом із них не заплатили за виконані роботи. Вони вже провели в центрі Києва акцію протесту – якщо влада відмовиться задовольнити їхні вимоги, робітники погрожують блокувати фінал чемпіонату, що відбудеться 1 липня на НСК «Олімпійський». Прийти до Києва обіцяють і шахтарі, щоб домогтися виплати заборгованості із зарплати.

Тим часом чемпіонат триває: англійцям в Україні подобається дешеве пиво, а шведи шоковані великою кількістю дорогих автомобілів. Залишається сподіватися, що наступного разу іноземці не боятимуться їхати до України, а наші зв’язки з ЄС згодом набудуть нової якості. Парламентські вибори дають нам шанс змінити Україну. Невже хтось вагатиметься, обираючи між демократією і авторитаризмом?

Олександр Потапчук

1