ЄС та НАТО закликали Росію взяти на себе відповідальність і співпрацювати зі слідством  у справі збитого літака рейсу МН17

ЄС та НАТО закликали Росію взяти на себе відповідальність і співпрацювати зі слідством у справі збитого літака рейсу МН17

25.05.2018, 16:18
Заява Високої Представниці ЄС із закордонних справ і безпекової політики від імені Євросоюзу щодо висновків Спільної слідчої групи про збиття літака рейсу MH17
 
Європейський Союз вкотре засвідчує свою повну підтримку Резолюції Ради Безпеки ООН 2166. Документ вимагає притягнути до відповідальності причетних до збиття літака рейсу МН17, яке сталося 17 липня 2014 року, та спонукає усі країни до тісної співпраці для встановлення відповідальності.

24 травня 2018 року Спільна слідча група представила подальші результати свого незалежного, професійного та неупередженого розслідування. Слідчі визначили, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», який було використано, аби збити літак рейсу MH17, безсумнівно, належав збройним силам Російської Федерації.

Європейський Союз закликає Російську Федерацію взяти на себе відповідальність та повноцінно співпрацювати із розслідуванням задля встановлення відповідальності причетних. 
 
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спостерігачі ОБСЄ відвідали Чернівці та розповіли про ситуацію на Сході
 
"Народний фронт" підтримає ініціативу про введення візового режиму з Росією
 
Знищення цивільного літака МН-17 ракетою з контрольованої російськими терористами території - злочин проти людяності, - А.Яценюк
 
У НАТО закликають Росію визнати відповідальність за збиття пасажирського літака рейсу МН17 та повною мірою співпрацювати заради виявлення причетних до цього.

Про це йдеться у поширеній у п’ятницю заяві генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, повідомляє "Укрінформ".

"Нідерланди і Австралія оголосили, що вони покладають на Росію відповідальність за збиття рейсу МН17 17 липня 2014 року. Я закликаю Росію прийняти цю відповідальність і повною мірою співпрацювати заради виявлення причетних згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН 2166", - заявив глава Альянсу.

Нагадаємо, пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера були 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що літак був збитий над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських ЗС, що дислокується в Курську.
 
ДОВІДКОВО:
 
Влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватила Росію в катастрофі рейсу MH17, збитого ракетою "Бук" над територією України 2014 року. 

Про це йдеться на сайті уряду Нідерландів.

Заява міністра закордонних справ Нідерландів Стефа Блока з'явилася наступного дня після публікації результатів розслідування Міжнародної слідчої групи.

"Ми вимагаємо від Росії взяти на себе відповідальність і повністю співпрацювати в установленні правди і справедливості для жертв польоту MH17 і їх родичів", - заявив дипломат. Він повідомив, що країни планують звернутися в Європейський суд з прав людини.

Україна має намір наслідувати приклад Нідерландів і Австралії, повідомив у фейсбуці президент Петро Порошенко.

"Доручив МЗС невідкладно внести пропозиції про можливість приєднання до ініційованого Нідерландами і Австралією процесу", - написав він.

За його словами, рішення Нідерландів і Австралії почати переслідування РФ на міждержавному рівні "є надзвичайно важливим кроком на шляху забезпечення міжнародно-правової відповідальності Росії за систематичне порушення своїх міжнародних зобов'язань".

"Цей крок органічно доповнить дії України в Міжнародному суді ООН в позові на основі Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму", - зазначив Порошенко.

Він закликав "весь цивілізований світ" приєднатися до зусиль із притягнення до відповідальності винних у збитті літака, як це передбачено резолюцією Радбезу ООН 2166 від 21 липня 2014 року.
 
Очільниця австралійського зовнішньополітичного відомства Джулі Бішоп заявила, що Росія має пояснити свою участь у збитті малайзійського літака рейсу МН17, яку довела Об’єднана слідча група.

Про це повідомляє прес-служба МЗСіТ Австралії.

“Об'єднана слідча група, до складу якої також (окрім Австралії) входять Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, дійшла висновку, що ракетна система “Бук”, якою було збито MH17, належала 53-й бригаді ППО ЗС Російської Федерації... Те, що ця складна зброя, яка належить російській армії, була використана для збиття цивільного літака, має викликати серйозне занепокоєння на міжнародному рівні. Ми обговорюємо ці результати з нашими партнерами та розглядаємо варіанти подальших дій”, - заявила міністр.

За словами Бішоп, австралійський уряд повністю впевненений у незалежності Об’єднаної слідчої групи та у проведеннні нею ретельного розслідування щодо встановлення обставин катастрофи літака рейсу МН17.

Урядовець також наголосила на прагненні Австралії домогтися правосуддя та обов'язкового притягнення до відповідальності винних за вчинення цього звірячого акту, адже серед загиблих пасажирів цього рейсу 38 людей вважали Австралію своєю домівкою.

Як повідомлялося, 24 травня Міжнародна спільна слідча група поінформувала, що літак рейсу MH17 над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить до 53-ї зенітно-ракетної бригади ППО російських ЗС, що дислокується в Курську.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі у липні 2014 року. На борту лайнера було 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.
1