Єдину кримінальну справу за порушення під час виборів на Буковині відкрили тільки проти людей одного з кандидатів. З чиновників ніхто не постраждав

Єдину кримінальну справу за порушення під час виборів на Буковині відкрили тільки проти людей одного з кандидатів. З чиновників ніхто не постраждав

22.11.2012, 20:37

На ім’я голови Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру надійшла інформація прокурора Чернівецької області Петра Коваля про стан додержання законодавства про вибори народних депутатів України на одномандатних виборчих округах на території Чернівецької області.

Прокуратура встановила, що станом на 9-те листопада цього року з моменту початку передвиборчих перегонів до органів прокуратури області надійшло 30 звернень даної категорії, з яких 14 направлено за належністю, 1 повернуто з роз'ясненням, 15 розглянуто (1 - задоволено, 14 - не знайшли підтвердження, у т.ч. 3 - відмовлено в порушенні кримінальної справи).

Із зазначеної кількості звернень 5 стосувались законності дій посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування під час проведення передвиборної агітації, 1 - законності дій дільничної виборчої комісії (псування виборчих бюлетенів), 5 - законності дій партій, що висували кандидатів у депутати України, 18 - законності дій громадян, якими нібито було здійснено підкуп виборців та порушення порядку волевиявлення громадян, 1 - законності дій працівників органів внутрішніх справ під час виборчого процесу.

За результатами розгляду 1 заяви порушено кримінальну справу.

Зокрема, обласна прокуратура 27-го жовтня порушила кримінальну справу за ст.157 ч.3, ст.161 ч.2 КК України відносно осіб, які розповсюджували на території області агітаційні листівки зі змістом, що розпалюють національну ворожнечу, принижують національну честь та гідність кандидата в народні депутати України Баласиновича Б.О., а також щодо перешкоджання вільного здійснення виборцями свого виборчого права, щоб спонукати їх не голосувати за кандидата в народні депутати України Семенюка А.С.

Винним особам пред'явлено обвинувачення за ст.157 ч.3, ст.161 ч.2 КК України та 9-го листопада з обвинувальним висновком скеровано до Хотинського районного суду для розгляду по суті.

До органів внутрішніх справ області надійшло 24 заяви та повідомлення про злочини, пов'язані із суттєвими порушеннями виборчого законодавства, за результатами розгляду яких по 16 прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальних справ, 8 скеровано за належністю.

Кримінальні справи за фактами порушення виборчого законодавства органи внутрішніх справ та інші правоохоронні структури області не порушували.

Звернення, заяви і повідомлення за фактами вчинення загальнокримінальних злочинів, опосередковано пов'язаних із виборчим процесом на одномандатних виборчих округах, не надходило.

Вивченням питання стану пред'явлення позовів суб'єктами виборчого процесу встановлено, що до судів області подано 173 позовні заяви, з них 153 до місцевих судів та 20 - до Чернівецького окружного адміністративного суду.

На розгляді Чернівецького окружного адміністративного суду перебувало 15 справ за позовами до кандидатів у народні депутати України, з яких 1 повернуто судом, 2 - залишені без розгляду, 2 - задоволено. Усі справи суд розглянув до 28-го жовтня.

Протягом виборчого процесу до виборчих комісій усього подано 156 позовних заяв, з яких 153 - до місцевих судів та 3 на дії окружної виборчої комісії до Чернівецького окружного адміністративного суду. У день виборів подано 154 заяви, а після - 2.

- Таким чином, порушення виборчого законодавства, які вплинули на волевиявлення громадян на одномандатних виборчих округах №201-204 під час виборчого процесу на території Чернівецької області, відсутні, - йдеться у документі.

Джерело: citi.cv.ua

Передісторію справи проти людей Панчишина дивись тут: Антисемітські листівки "вішають" на людину Панчишина? Мати затриманого Андрія Паламаря переконана, що її син став жертвою спланованої провокації

1