“Єдине громадянство? vs “одногромадянство?: чи заборонене в Україні подвійне громадянство (точка зору політолога  Георгія Боднараша)

“Єдине громадянство? vs “одногромадянство?: чи заборонене в Україні подвійне громадянство (точка зору політолога Георгія Боднараша)

01.07.2020, 12:21

У рамках наукової дискусії про можливість запровадження в Україні подвійного громадянства, започаткованої Президентом України Володимиром Зеленським у стінах Верховної Ради України, Buknews пропонує погляд на актуальну проблему політолога Георгія Боднараша. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада спробує ухвалити закон про подвійне громадянство на прохання Зеленського 

Питання подвійного громадянства в Україні набуло неабиякої актуальності, а за умов відсутності чіткого законодавчого врегулювання питань громадянства мають місце процеси дезінформації, маніпулювання та різноманітних спекуляцій. В Україні вже існують певні ініціативи щодо реформування законодавчої бази про громадянство. Проте, досі не спостерігається застосування  комплексних підходів до вирішення цього питання.

Найбільша  проблема – трактування та інтерпретація поняття “єдине українське громадянство”. Цей термін має як юридичний, політологічний,  так і лінгвістичний характер, що вводить в оману  людей і спричинює появу хибного уявлення про дозвіл чи заборону мати декілька паспортів громадянами України.

 Конституція України (ст. 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство —тільки громадянство України. Однак, це означає те, і тільки те, що українське громадянство існує в одному єдиному вигляді, не існують інші види українського громадянства.

 Щоб краще це зрозуміти, необхідно мислити в рамках категорій “Єдине громадянство України – множинне громадянство України? окремо, і “Одногромадянство? – “подвійне?, “потрійне“ громадянство   окремо. Всі ці поняття мають різне змістове навантаження і їх не варто плутати.

Конституція України не визнає можливість існування інших видів українського громадянства як, наприклад, регіональне українське громадянство, Донецьке чи Луганське українське громадянство чи  українське громадянство Республіки Крим тощо. Це означає, що українське громадянство існує в одному єдиному вигляді, всі громадяни України складають одну єдину групу, що має однакові права і свободи. Це немає жодного відношення до громадянства інших країн чи до подвійного чи до потрійного іноземного громадянства

Це “єдине громадянство ? — ще передбачає те, що якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. А чітких заборон отримати громадянство інших держав не виокремлені.

Ст.19 Закону “Про громадянство України” встановлює, що громадянин України може втратити українське громадянство у випадку “добровільного набуття громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття”. Проте Закон не передбачає чіткої процедури відстеження цього “добровільного? процесу та притягнення до відповідальності таких осіб.  Разом з тим, цей же Закон пропонує низку випадків, коли не вважається добровільним набуття громадянами України іноземного громадянства, що призводить до колізій та утворює законодавчий вакуум, і, фактично, допускає отримання українцями подвійного громадянства.

Отримання іноземного громадянства українцями було б заборонено тільки якщо б, уявімо, Україна запровадила правило “одногромадянства”. Тільки б за такої моделі громадянства власники українських паспортів втратили б українське громадянства. А Конституція України, на щастя, передбачає “єдине українське громадянство” й забороняє “множинне українське громадянство, а не “одногромадянство”. 

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада зняла з розгляду законопроєкт Зеленського про подвійне громадянство

Чи є країни, де громадяни розподілені на декілька видів та дозволені регіональні громадянства?  - Так, є, і їх декілька!

Данське громадянство існує в трьох видах .

-        Данське громадянство;

-        Фарерське данське громадянство;

-        Гренландське данське громадянство.

Тож, в Данії існує як подвійне громадянство (з 2015 року данці мають право отримати громадянство інших країн), так і  власна національна модель множинного громадянства основана на регіональному принципі, а громадяни розподілені на три категорії на основі виду громадянства і мають різні права та свободи. До прикладу,  люди з фарерським данським громадянством не є громадянами Європейського Союзу та не володіють правом на вільне працевлаштування в Європі, як то мають інші данські громадяни. Власники Гренландських данських паспортів мають право проживати та працювати в будь-якій країні ЄС без обмежень.

 На практиці можуть існувати країни, які дозволяють множинне національне громадянство, але забороняють подвійне. Це випадок Данії до 2015 року, коли ця країна дозволяла данське громадянство,  фарерське данське громадянства, гренландське данське громадянства, але забороняла датчанам отримувати громадянства іншої країни без втрати данського.

 Британська модель множинного громадянства

Об’єднане Королівство Великої Британії та Північної Ірландії пішло ще дальше і окрім дозволу на подвійне (іноземне) громадянство запропонувало 6 видів власного множинного громадянства (див. gov.uk):

-        Громадянство Королівства Великої Британії та Північної Ірландії

-        Британське закордонне громадянство

-        Британське громадянство заморських територій

-        Британське підданство

-        Британський громадянин (закордоном)

-        Особи-громадяни під захистом Британії

Всі ці британські громадяни володіють британським паспортом і використовують його як документ для подорожей на однакових умовах, мають однакові права і свободи на перетин кордонів країн світу.  Проте, у них є різні права на території самого Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Наприклад, жителям Сінгапуру (сінгапурським британцям), що мають британське закордонне громадянство потрібно отримати спеціальні дозволи на перебування більше 6 місяців в Англії  та не мають автоматичного права на роботу в цій країні тощо.

То чому ж, коли мова йде про “єдине українське громадянство? люди одразу сприймають це як те, що володіти іншим паспортом заборонено? Коли насправді мова йде про єдиний вид українського громадянства без жодного натяку на громадянства інших країн.

Річ в тому, що український законодавець дає не повне визначення що ж означає це “єдине громадянство/множинне громадянство”,  не уточнює чи існує в Україні “одногромадянство? (заборона володіти паспортами інших країн) і яким чином регулюється питання подвійного громадянства.

Іншим прикладом є Німеччина – країна з “одногромадянством? без існування варіантів множинного німецького громадянства, незважаючи на свій федеративний устрій. Німці мають право володіти тільки одним німецьким паспортом. Хоча і тут є винятки. Німецьке законодавство регулює питання подвійного громадянства та визначає в яких випадках воно дозволене. До прикладу, в умовах Брексіту, британцям, що постійного проживають у Німеччині дозволено отримати німецьке громадянство без відмови від власного британського.

Оскільки Україна ніколи не мала імперського минулого, приклад множинного громадянства за моделлю  Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії не є найкращим рішенням. Враховуючи сепаратистські тенденції на Сході Україні й данська регіональна  модель множинного громадянства є неактуальною. Разом з тим, українському законодавцю варто врахувати величезну українську діаспору за кордоном та, можливо, запропонувати власну, українську, модель множинного громадянства. Запропонувати вид українського громадянства типу закордонного українця, який враховував би його етнічне українське походження, передбачало б консульський захист та право подорожувати світом як українець.

Також в Україні цілком доречне застосування німецького досвіду у врегулюванні питання подвійного громадянства. Можна виділити коло країн з якими можна укласти домовленості про визнання подвійного громадянства, а деякі, до прикладу країн-агресорів, виключити. Критично необхідно, щоб нове громадянське законодавство чітко визначило в яких умовах і за яких обставинах громадянин України має право отримати іноземне громадянство, а також яким чином іноземець зможе отримати українське законодавство в якості другого, без втрати власного першого громадянства.

 Георгій БОДНАРАШ 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійне громадянство посилить сепаратистські тенденції у багатонаціональних регіонах, - джерело

1