Явка виборців у Чернівцях станом на 16:00 склала 17,54%

Явка виборців у Чернівцях станом на 16:00 склала 17,54%

29.11.2020, 17:13

Явка виборців у Чернівцях станом на 16:00 склала 17,54% (похибка – 1,73%). Явка по Україні 25 жовтня на цей час склала 27% (похибка – 0,84%). 

Як повідомлялось раніше, явка виборців у Чернівцях станом на 12:00 склала 6,5% (похибка – 0,75%). 

Спостерігачі Комітету виборців теж фіксують досить низьку явку на виборах у другому турі.

На тих дільницях де побували наші спостерігачі станом на 14.00 явка становить від 11 до 14%, активно голосують в центрі та на дільниці 22 школи (тут явка перевищує 15%). На дільницях, які розташовані на  Рощі, Гарячому Урбані та Садгорі явка менша.  Найменша явка зафіксована у Коровії, станом на 15.00 проголосувало менше 5% виборців та в Чорнівці- 7%.

 Нагадаємо, що 29 листопада проходить повторне голосування на виборах Чернівецького міського голови. У другому турі за місце очільника Чернівців змагаються кандидати Роман Клічук (“Єдина альтернатива”) та Віталій Михайлішин (“Команда Михайлішина”). 

Спостерігачі ОПОРИ забезпечують оцінку якості виборчих процедур повторного голосування на виборах Чернівецького міського голови, яке відбувається 29 листопада 2020 р. Результати спостереження ОПОРИ є репрезентативними для виборчих дільниць міста і дозволяють визначити ключові проблеми процесу голосування. 

Спостерігачі ОПОРИ забезпечують оцінку якості виборчих процедур повторного голосування на виборах Чернівецького міського голови, яке відбувається 29 листопада 2020 р. Результати спостереження ОПОРИ є репрезентативними для виборчих дільниць міста і дозволяють визначити ключові проблеми процесу голосування. Голосування відбувається в умовах посилення загальнонаціональних карантинних обмежень для вихідних днів і подальшого загострення ситуації із поширенням COVID-19. Натомість у суботу, 28 листопада, ЦВК заявила про загрозу для належної організації голосування у зв’язку з відкликанням організаціями чотирьох партій своїх представників у ДВК. У Чернівцях у день голосування місцевими підприємцями, які формально не пов’язані з кандидатами, реалізуються технології з мобілізації виборців. Схожі акції, які передбачали розіграш призів та подарунків, раніше були реалізовані у Львові, Миколаєві та Слов’янську. 

За даними ОПОРИ, 12,07% ДВК розпочали свої підготовчі засідання раніше ніж за сорок п’ять хвилини до початку голосування (між 07 год. і 07:14), не дотримавшись вимог Виборчого кодексу. І хоча не було зафіксовано проведення підготовчих засідань до 07 ранку, як це мало місце на виборах в інших громадах, на низці виборчих дільниць суб’єкти виборчого процесу могли мати проблеми зі спостереженням за всіма підготовчими процедурами. Нагадаємо, що на підготовчих засіданнях ДВК оглядаються і опломбовуються виборчі скриньки, до них вкидаються контрольні листи, виборчі бюлетені передаються членам ДВК тощо.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що на 9,84% дільниць на підготовчих засіданнях ДВК не забезпечувався необхідний кворум (на 90,16% дільниць – забезпечувався). При цьому спостерігачі організації звернули увагу на те, що члени комісій часто не знали кількісний склад ДВК. Дана обставина могла бути пов’язана із ротаціями у складі виборчих комісій. Нестабільність складу ДВК традиційно пов’язана із низькою мотивацією організацій партій, які не беруть участь у повторному голосуванні, забезпечувати роботу своїх представників у виборчих комісіях. 

Значна частина ДВК допустила окремі процедурні порушення під час проведення підготовчих засідань. На 22,41% дільниць члени ДВК не забезпечували ведення протоколу підготовчого засідання, хоча це і передбачено Виборчим кодексом. Ці порушення не мають безпосереднього впливу на процес голосування, але вони демонструють організованість і підготовленість членів виборчих комісій. 

На момент відкриття виборчих дільниць і в перші години повторного голосування з виборів міського голови в місті Чернівці спостерігачі не фіксують серйозних зловживань чи конфліктних ситуацій, що можуть дестабілізувати перебіг голосування та негативно вплинути на результати волевиявлення.

Спроби видачі бюлетенів без пред’явлення належних документів (наприклад, на підставі додатку «Дія» за відсутності в дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта з використанням унікального електронного ідентифікатора, закордонного паспорта) є ключовою проблемою на цьому етапі голосування і зафіксовані на 8,62% ДВК (на повторному голосуванні минулого тижня виявлено лише на 2,08% ДВК). Навіть коли такі дії не мають ознак цілеспрямованого впливу на результати голосування, через лояльне ставлення членів комісій до реалізації незаконних намірів виборців проголосувати без належних документів, створюються сприятливі передумови для фальсифікації виборів. Низька професійна кваліфікація членів виборчих комісій (з огляду на масові заміни в складі комісій та нестачу навчальної підготовки) є однією з частих причин появи такого типу виборчих порушень.

Також частим процедурним порушенням, за оцінками спостерігачів ОПОРИ, є спроби розголошення таємниці голосування шляхом демонстрації виборцем бюлетеня або його заповнення не в кабінці для голосування. Порівняно з попередніми етапами повторних голосувань в Україні, масштаб таких порушень дещо виріс:  сьогодні станом на 12:00 такі факти були виявлені на 6,9% виборчих дільниць, тоді як 22 листопада – на 1,25% ДВК, а 15 листопада на 2,29% ДВК.

Спроби фотографування виборцями бюлетенів мали місце на 5,17% виборчих дільниць. Така статистика є співмірною з нетипово високими показниками повторного голосування 22 листопада (виявлено на 6,67% ДВК), що потребує посиленої уваги з боку суб’єктів виборчого процесу і ретельного вивчення правоохоронними органами, з огляду на існуючу небезпеку застосування контрольованого голосування і технологій підкупу виборців.

Додатковим фактором ризику, що зменшує можливості контролю за реалізацією законних процедур,  є низька активність виборців, яка, за даними ОПОРИ, складає 6,5% (похибка 0,75%) і є меншою, порівняно з явкою в інших містах під час повторного голосування 15 (8,6%) і 22 листопада (9,7% станом на 12:00).

1