Яценюк звернувся до партнерів із НАТО надати Україні статус партнера Альянсу з розширеними можливостями (+ВІДЕО)

Яценюк звернувся до партнерів із НАТО надати Україні статус партнера Альянсу з розширеними можливостями (+ВІДЕО)

10.07.2018, 17:58

Разом з лідером "Народного фронту" Арсенієм Яценюком, міністрами та колегами по парламенту народний депутат України Максим Бурбак бере участь у дискусії Київського Безпекового Форуму "Що варто очікувати від Саміту НАТО 2018 року?"

Бурбак закликав оголосити під час саміту НАТО прагнення України стати членом Альянсу

Арсеній Яценюк звернувся до партнерів із НАТО надати Україні статус партнера Альянсу з розширеними можливостями.

Про це лідер партії «Народний фронт», Прем’єр-міністр України 2014-1016 років, засновник Фонду «Відкрий Україну» Арсеній Яценюк сказав 10 липня під час дискусії Київського Безпекового Форуму: «Що варто очікувати від Саміту НАТО 2018 року?»

У дискусії, організованій Фондом «Відкрий Україну» беруть участь Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна, борючись проти російської збройної агресії, «захищає кордони не тільки України, а й кордони Європи»: «Ми сьогодні стоїмо на форпості демократичного світу».

Саме тому на Саміті НАТО Україні потрібна чіткість, підкреслив він: «Чіткість лежить у площині того, що план дій щодо членства України в НАТО повинен стати реальною перспективою».

Він нагадав, що в 2014 році Альянс створив нову програму, так звану «НАТО+», за якою низці країн вже надано статус партнера НАТО з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partners): «Країна, яка є членом цієї програми, має можливість навчатися за тематикою статті 5 Вашингтонського договору. Стаття 5 Вашингтонського договору означає наступне: напад на одного означає напад на всіх».

«Українські громадяни не просто висловилися. Українські громадяни боролися за європейські цінності під прапорами Європейського Союзу на Майдані. Українські громадяни борються за нашу незалежність зі зброєю в руках на фронті проти російської агресії. Наш народ заслуговує на чітку відповідь. На чітку відповідь про те, що Україна буде членом Альянсу, що Україна буде членом Європейського Союзу», - наголосив він.

«Чітка політична перспектива, чітка політична відповідь про незворотність цього курсу є вкрай важливою. Щоб ні у кого не було навіть думки про розчарування. Думаю, Путін з великим задоволенням запропонує членство в Організації договору про колективну безпеку. Але цього ніколи не станеться. Повинно статися інше - Україна дійде до своєї цілі, і ця ціль зробить сильнішою і Альянс, і Європейський Союз», - сказав Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк: За обсягом витрат на оборону відносно ВВП Україна вже може бути членом НАТО

«Україна – друга країна серед членів НАТО та партнерів за витратами на оборону в співвідношенні до ВВП. За цим критерієм ми вже можемо бути членами НАТО», - сказав лідер партії «Народний фронт», Прем’єр-міністр України 2014-1016 років, засновник Фонду «Відкрий Україну» Арсеній Яценюк, 10 липня, під час дискусії Київського Безпекового Форуму: «Що варто очікувати від Саміту НАТО 2018 року?»

У дискусії, організованій Фондом «Відкрий Україну», беруть участь Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков.

Арсеній Яценюк нагадав, що у 2008 році під листом-зверненням до Північноатлантичного Альянсу щодо надання Україні плану дій щодо членства в НАТО стояв його підпис як Голови Верховної Ради України, разом із тодішнім Президентом і Прем'єр-міністром: «Тоді Україна не отримала план дій щодо членства в НАТО. Але світ в результаті цього отримав російську військову агресію проти Грузії і України».

«Немає сумнівів, що більшість народу України сьогодні виступає за членство і в Європейському Союзі, і в Північноатлантичному альянсі. Для нас це питання виживання, а для світу - це питання існування того світу, який був влаштований після Другої світової війни», - підкреслив лідер «Народного фронту».

«Єдність Альянсу і членство України в Альянсі тільки посилить світову систему безпеки, адже НАТО є сьогодні єдиною системою безпеки, яка ґрунтується не тільки на військовому альянсі і не стільки на військовому альянсі, а на спільних цінностях і єдності демократичного світу», - наголосив лідер «Народного фронту».

Альянс повинен продемонструвати це «і на словах, і на ділі», - сказав він: «Коли ми кажемо про демонстрацію на ділі, то звернення Адміністрації Президента Сполучених Штатів Америки до країн-членів Альянсу про необхідність збільшення видатків на оборону є правильним».

Арсеній Яценюк навів статистику Центру стратегічних і міжнародних досліджень, згідно з якою Україна – друга країна серед членів Альянсу та партнерів за показником витрат на оборону у співвідношенні до ВВП: «Тому за цим критерієм ми вже можемо бути членами НАТО».

Він підкреслив, що дуже багато зроблено у співпраці України з країнами Альянсу. Він відзначив уряд Сполучених Штатів Америки і уряд Канади «за значну допомогу українській державі і українським Збройним Силам, щоб захищати цінності, демократію, суверенітет України і безпеку Європи».

СвÑ?Ñ?лина вÑ?д Maksym Burbak.

1