Арсеній Яценюк надав свідчення у справі про державну зраду Віктора Януковича (+ВІДЕО)

Арсеній Яценюк надав свідчення у справі про державну зраду Віктора Януковича (+ВІДЕО)

11.12.2017, 22:10

- Янукович вчинив держзраду, коли звернувся до Путіна про введення російських військ. Кремль використав це звернення для легітимації збройної агресії проти України, окупації Криму, а потім і частини Донбасу, - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час надання свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича, що розглядається в Оболонському районному суді Києва 11 грудня.

Існування цього листа підтверджують неодноразові заяви самого Путіна і Януковича, рішення високопосадовців та офіційних органів РФ. Звернення Януковича було публічно озвучено на засіданні Радбезу ООН уповноваженим представником Росії.

Спроба захисту Януковича спростувати державну зраду підзахисного - це так само, як заперечувати факт збройної агресії проти України, - заявив Арсеній Яценюк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арсеній Яценюк: За часів Януковича було підписано понад 50 двосторонніх документів, які узалежнювали Україну від РФ

Арсеній Яценюк: Харківські угоди легітимізували перебування російських військ в Україні й дали РФ можливість незаконної анексії української території

Із 2010 до 2014 року за президентства Януковича було підписано понад 50 двосторонніх документів між Україною і Російською Федерацією: «Ці документи були спрямовані на те, щоби Росія мала якомога більший економічний, політичний і безпековий вплив на українську державу», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час надання свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича, що розглядається в Оболонському районному суді Києва 11 грудня.

«Віктор Янукович був цілком і повністю залежний від Російської Федерації і персонально від президента Путіна», - підкреслив лідер «Народного фронту».

Окрім цього, Арсеній Яценюк нагадав суду, що в той період «в керівництві української держави виникли маса посадових осіб, які були безпосередньо пов’язані з Російською Федерацією: міністр оборони України, голова Служби безпеки України, керівник особистої охорони Віктора Януковича, низка посадовців взагалі були російськими громадянами: «З'ясовується інформація про неймовірну інфільтрацію спецслужб Російської Федерації до спецслужб України».

Арсеній Яценюк підкреслив, що з 2010 по 2014 рік було підписано понад 50 двосторонніх документів між Україною і Російською Федерацією: «Як правило, ці документи були спрямовані на те, щоби Росія мала якомога більший економічний, політичний і безпековий вплив на українську державу. В тому числі ці документи стосувалися і так званого співробітництва між Україною і Росією в сфері газу, в сфері атомної енергетики, де Україна ставилася в залежність в енергетичних питаннях від «Росатому». В тому числі це й безпекові документи - щоби Російська Федерація контролювала безпековий простір України. А це можна було зробити тільки в одному випадку – це відмова України від членства в НАТО».

Підписані Януковичем харківські угоди фактично легітимізували перебування російських військ на території України і дали можливості для російських збройних сил здійснювати незаконну анексію української суверенної території, - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час надання свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича, що розглядається в Оболонському районному суді Києва 11 грудня.

Арсеній Яценюк зазначив, що «Віктор Янукович мав тісні дружні стосунки з владою Російської Федерації»: «Більш того, починаючи його перебування ще на посаді прем'єр-міністра України, зовнішня і внутрішня політика Віктора Януковича була спрямована на те, щоб зреалізувати зовнішню політику Російської Федерації».

Він нагадав суду, що публічно президент Путін і потім президент Медведєв «чітко заявили про те, що Україна перебуває у сфері зовнішньополітичних інтересів Російської Федерації: «Що означала для Росії сфера інтересів РФ? Звичайно, в першу чергу це наявність проросійського режиму на території України».

Крім того, підкреслив Арсеній Яценюк, для РФ було вкрай важливо зупинити поступ України на шляху до членства в НАТО. Він нагадав, що цей шлях був чітко визначений законодавством України. Проте після обрання на посаду президента у 2010 році одним із перших указів Віктора Януковича було скасування комісії щодо набуття членства України в НАТО: «Це був перший указ, який фактично напряму суперечив основам національної безпеки української держави. Окрім того, Віктор Янукович вносить до парламенту законопроект про внесення змін до закону України про основи національної безпеки, де вилучається питання щодо членства в НАТО як кінцева мета України для забезпечення власної безпеки».

Третій блок, який стосується безпекових сфер впливу Російської Федерації, підкреслив Арсеній Яценюк, - це укладення сумнозвісних харківських угод: «Віктор Янукович у змові з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним і Медведєвим приймають рішення про те, щоби підписати так звані харківські угоди. Їх мета була наступна: начебто запропонувати Україні знижку на газ, що було чистою химерою, адже це не відповідає дійсності, це не була знижка. Тоді Росія встановила неринкову ціну на газ для української держави».

Лідер «Народного фронту» нагадав, що відповідно до харківських угод «Віктор Янукович пішов на те, щоби неконституційно продовжити термін перебування іноземних військ, а саме російського чорноморського флоту на території української держави до 2042 року. У тому числі й це рішення призвело до незаконної анексії української території. І під цим рішенням стоїть підпис Віктора Януковича».

«Прийняття рішення про харківські угоди фактично легітимізувало перебування російських військ на території України і дало можливості для російських збройних сил здійснювати незаконну анексію української суверенної території», - наголосив Арсеній Яценюк.

ДОВІДКОВО:

Віктор Янукович та його адвокати мають намір особисто допитати усіх свідків у суді про державну зраду

 Віктор Янукович наполягає на своїй участі у судовому процесі про державну зраду та безпосередньо у допиті свідків обвинувачення. Заявою від 08.12.2017 він уповноважив адвокатів АО «AVER LEX» представляти його інтереси у відповідному суді.

«На підставі моєї заяви Генеральною прокуратурою України розпочато кримінальне провадження про здійснення державного перевороту у лютому 2014 року. У ході розгляду справи про державну зраду Оболонським судом міста Києва було визначено список свідків сторони обвинувачення, які мають бути викликані та допитані у суді. Частина з них - це свідки та потенційні підозрювані у справі про державний переворот. Для забезпечення моєї участі у справі про державну зраду та документування показів свідків або потенційних підозрюваних у справі про державний переворот залучаю та уповноважую адвокатів адвокатського АО «AVER LEX» для надання мені правової допомоги у повному обсязі, включаючи представництво у судовому процесі про державну зраду», - йдеться у заяві Віктора Януковича.

За словами адвоката Віталія Сердюка, Захист Віктора Януковича наполягатиме, щоб суд відповідно до положень Європейської конвенції забезпечив Четвертому Президенту України можливість провести ретельний допит всіх без виключення свідків по даній справі.

«Зараз ми будемо поступово з’ясовувати, що відбувалося у справі, чи належно вона розглядалася, чи були дотримані всі вимоги процесуального законодавства щодо прав та інтересів Віктора Януковича, ну і вимагатимемо забезпечення допиту свідків обвинувачення особисто Віктором Януковичем», - наголосив Віталій Сердюк.

1